iPhone met Full Active Display: smallere schermranden

Dit kun je verwachten van de iPhone 2019 schermen

Blijven de notch en 3D Touch?

Welke schermen krijgen de iPhones van 2019 ? Hoe zit het met 3D Touch en welke schermtechnieken zullen er worden gebruikt? We blikken vooruit en kijken hoe het zit met de schermen van de aanstaande iPhones.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 2019 scherm: dit kun je verwachten

Ook in 2019 brengt Apple naar verwachting drie iPhones uit. De iPhones 2019 zijn de opvolgers van de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Er is waarschijnlijk weer keuze uit drie schermformaten en in dit artikel kijken we naar de belangrijkste eigenschappen daarvan: de afmetingen, de notch, het type scherm en de gebruikte techniek van de iPhone 2019 schermen. Oftewel: alles wat je moet weten over de schermen van de iPhones in 2019!

iPhone 2019 schermformaten: hoe groot worden ze?

Net als de afgelopen jaren kiest Apple dit jaar vermoedelijk voor drie formaten. De kans is groot dat het gaat om dezelfde formaten als dit jaar. Dat betekent dus een 5,5-inch scherm, een 6,1-inch scherm een een 6,5-inch scherm. In onderstaande tabel vind je de vermoedelijke schermformaten overzichtelijk bij elkaar.

Formaat Type
iPhone 11 (5,8-inch) 5,8-inch OLED (Super Retina)
iPhone 11 (6,5 inch) 6,5-inch OLED (Super Retina)
Opvolger iPhone XR 6,1-inch LCD (Liquid Retina)

Zoals je ziet kiest Apple vermoedelijk wederom voor twee OLED-schermen en een LCD-scherm. Volgens geruchten krijgt de iPhone XR opvolger net als dit jaar LCD, vermoedelijk Liquid Retina. De iPhone XR was het eerste toestel met Liquid Retina en is later ook toegepast op de iPad Pro 2018. Het is nog onduidelijk of Apple voor dit jaar nog verbeteringen voor deze schermtechniek in huis heeft, zoals ondersteuning voor HDR.

De OLED-schermen zijn wederom weggelegd voor de twee duurdere modellen. Er zijn geruchten dat Apple kiest voor een Y-Octa-technologie. Dat betekent dat de schermen lichter en dunner zijn. Normaal gesproken bestaat het scherm uit een los OLED-paneel en aanraakgevoelige laag. Bij de Y-Octa-technologie is dit geïntegreerd, zodat het scherm dunner en lichter kan worden. Dit kan dus ook gevolgen hebben voor de dikte en gewicht van het toestel zelf.

De resoluties zijn nog niet zeker. Bij de 2018 iPhones koos Apple voor 2436 x 1125, 2688 x 1242 en 1792 x 828 voor respectievelijk de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Als de schermformaten hetzelfde blijven, blijft ook de resolutie hoogstwaarschijnlijk gelijk.

Krijgt het iPhone 2019 scherm een notch?

Het lijkt er niet op dat we na twee jaar al afscheid kunnen nemen van de notch, de uitsnede bovenaan het scherm voor de sensoren van Face ID. Er zijn nog geen aanwijzingen dat Apple de notch kan wegwerken. Er is wel een trend gaande waarbij smartphones geen volledige uitsnede hebben, maar alleen een soort gat voor de cameralens. Het lijkt er niet op dat Apple deze trend gaat volgen.

iPhone X review: info rondom de notch

Wel zijn er geruchten dat de notch kleiner kan worden. AMS, de producent van twee belangrijke sensoren in de notch, heeft een nieuwe sensortechnologie onthuld, waardoor de notch mogelijk kleiner is. Al eerder waren er geruchten dat de notch in 2019 kleiner wordt. Of dat inderdaad zo is, valt nog te bezien.

Krijgt het iPhone 2019 scherm 3D Touch?

In de iPhone XR heeft Apple al afscheid genomen van 3D Touch en er zijn aanwijzingen dat dit in 2019 ook bij de overige iPhone-modellen gaat gebeuren. De geruchten dat 3D Touch in 2019 verdwijnt stammen al uit augustus vorig jaar en onlangs gooide The Wall Street Journal een duit in het zakje door te beweren dat Apple de drukgevoelige techniek verwijdert om de prijs te verlagen.

Haptic Touch is de vervanging van 3D Touch. Veel van de functies van 3D Touch zijn inmiddels ook zonder drukgevoeligheid te gebruiken, zoals het openklappen van meldingen of het toetsenbord als trackpad gebruiken. Apple heeft de afgelopen jaren meerdere 3D Touch-functies vervangen door andere acties waarbij je bijvoorbeeld lang moet drukken. De enige functie die ontbreekt, zijn de Quick Actions op de appicoontjes waarmee je snel naar een bepaald onderdeel van een app kan gaan. Als 3D Touch inderdaad verdwijnt, moet je deze functie mogelijk missen op de 2019 iPhones.

Overige kenmerken van iPhone 2019 scherm

Het is de verwachting dat veel andere kenmerken en specificaties van de 2018 iPhones behouden blijven. Dat betekent dat je in ieder geval True Tone kan verwachten, de techniek die je scherm een nauwkeurigere kleurenweergave biedt aan de hand van het omgevingslicht. Ook de P3 brede kleurweergave verwachten we dit jaar weer te zien, net als HDR op de 5,8- en 6,5-inch modellen. Misschien dat Apple de helderheid nog iets hoger maakt, maar daar is nu nog weinig over bekend.

iPhone-scherm met ProMotion?
Een van de verbeteringen die Apple bij de iPhone-schermen zou kunnen doorvoeren is ondersteuning voor ProMotion. Dit betekent een hogere verversingsgraad oftewel refresh rate. Hoe hoger de verversingsgraad, hoe rustiger het voor je ogen is en hoe soepeler de beelden bewegen. Dit merk je bijvoorbeeld bij het scrollen. Een standaard iPhone met LCD-scherm heeft een refresh rate van 60 Hz. Bij de nieuwste iPad Pro’s met ProMotion-scherm ligt dit dubbel zo hoog, namelijk 120 Hz.
Of Apple dit ook in de iPhone gaat toepassen is zeer de vraag. Er zijn geen geruchten over en de processor moet het wel aankunnen.

Wil je meer lezen over de 2019 iPhones? Check dan ons algemene artikel waarin je meer leest over geruchten, specs en meer.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 18 januari: Aanvulling over ProMotion toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2019, 19:25
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen 2019 iPhone, beeldscherm
Device iPhone 2019

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.