Alles over de schermen van de 2019 iPhones

Welke schermen zitten er in de iPhones van 2019? Hoe zit het met 3D Touch en welke technieken worden er gebruikt? We leggen je uit hoe het zit met de schermen in de iPhone 2019.

iPhone 2019 scherm: dit moet je weten

De 2019 iPhones zijn rechtstreekse opvolgers van de iPhone van vorig jaar. Bij de iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max en iPhone 11 is er wederom keuze uit drie schermformaten en in dit artikel kijken we naar de belangrijkste eigenschappen daarvan: de afmetingen, de notch, het type scherm en de gebruikte techniek van de iPhone 2019 schermen. Oftewel: alles wat je moet weten over de schermen van de iPhones in 2019!

iPhone 2019 schermformaten: hoe groot worden ze?

Net als de afgelopen jaren kiest Apple dit jaar voor drie formaten. Het gaat om dezelfde formaten als vorig jaar. Dat betekent dus een 5,8-inch scherm, een 6,1-inch scherm een een 6,5-inch scherm. In onderstaande tabel vind je de schermformaten overzichtelijk bij elkaar.

Formaat Type Resolutie
iPhone 11 Pro (5,8-inch) 5,8-inch OLED (Super Retina XDR) 2436 x 1125 pixels (458 ppi)
iPhone 11 Pro Max (6,5 inch) 6,5-inch OLED (Super Retina XDR) 2688 x 1242 pixels (458 ppi)
iPhone 11 6,1-inch LCD (Liquid Retina HD) 1792 x 828 pixels (326 ppi)

iPhone 11 Pro line-up met schermen.

Zoals je ziet kiest Apple wederom voor twee OLED-schermen en een LCD-scherm. De iPhone 11 heeft dit jaar LCD. Het is hetzelfde Liquid Retina dat we al van de iPhone XR kennen, het eerste toestel waarin dit werd gebruikt. Later paste Apple het toe in de iPad Pro 2018. Dit model heeft een contrastverhouding van 1400:1.

In de twee high-end modellen vinden we wederom OLED-schermen. Dit jaar bezigt Apple de term Super Retina XDR-scherm. Apple heeft daarbij de helderheid flink verhoogd, tot wel 1200 nits bij HDR-foto’s en HDR10-filmpjes. De contrastverhouding is met 2.000.000:1 een stuk hoger, waardoor kleuren mooier zijn. Bovendien verbruikt dit scherm 15% minder energie, waardoor je batterij langer mee gaat.

iPhone 11 met game

De resoluties zijn onveranderd gebleven. Bij de 2018 iPhones koos Apple voor 2436 x 1125, 2688 x 1242 en 1792 x 828 voor respectievelijk de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR. Als de schermformaten hetzelfde blijven, blijft ook de resolutie hoogstwaarschijnlijk gelijk.

Los van de scherpte en de resolutie, is het ook van belang hoeveel informatie er op het scherm past. De iPhone 11 en iPhone 11 Pro Max tonen de meeste content in beeld. Bij deze modellen kun je bijvoorbeeld ook het scherm kantelen voor meer informatie. Zo verschijnt er in de Instellingen-app een extra kolom. Ook is bij de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro de Weergavezoom mogelijk.

Bekijk ook

Weergavezoom op iPhone en iPad: pas de resolutie aan voor grotere (of kleinere) tekst

Met Weergavezoom op de iPhone en iPad bepaal je zelf hoe groot alles op het scherm weergegeven wordt. Kies je voor de ingezoomde weergave, dan worden apps, tekst en knoppen allemaal groter weergegeven. Wat zijn precies de consequenties als je het scherm zo instelt en hoe doe je dat precies?

De notch in het iPhone 2019 scherm

We kunnen na twee jaar nog geen afscheid nemen van de notch, de uitsnede bovenaan het scherm voor de sensoren van Face ID. Apple hanteert nog steeds dezelfde afmetingen en dezelfde uitsnede. Er is dus nog steeds een kleine hap uit het scherm, in tegenstelling tot wat andere fabrikanten doen.

iPhone X review: info rondom de notch

Krijgt het iPhone 2019 scherm 3D Touch?

Bij de 2019 iPhones heeft Apple definitief afscheid genomen van 3D Touch. De techniek van een drukgevoelig scherm werd in 2015 geïntroduceerd bij de iPhone 6s, maar is nu na vier jaar dus weer verdwenen. Dat betekent niet dat je heel veel functies moet missen.

Allerlei acties van 3D Touch zijn nu ook mogelijk op toestellen zonder drukgevoelig scherm, namelijk via Haptic Touch. Haptic Touch is de vervanging van 3D Touch. Apple heeft de afgelopen jaren meerdere 3D Touch-functies vervangen door andere acties, waarbij je bijvoorbeeld lang moet drukken.

In iOS 13 komen ook de Quick Actions en de Peek-acties (in bijvoorbeeld Safari) beschikbaar zodra je lang een knop ingedrukt houdt. Hoewel het drukgevoelige scherm lijkt te verdwijnen, blijven de mogelijkheden van 3D Touch wel bestaan. Het enige verschil is dat Apple er een softwarematige oplossing voor gevonden heeft. Het is daarom niet erg dat het drukgevoelige 3D Touch verdwijnt. Op de huidige iPhones met drukgevoelig scherm blijven de functies gewoon werken zoals ze nu ook doen.

Bekijk ook

Deze instelling maakt Haptic Touch op de iPhone net iets sneller

Met Haptic Touch kun je een contextmenu op de iPhone en iPad openen door je vinger op het scherm te drukken. In dit artikel leggen we je uit wat Haptic Touch is en wat er in iOS 17 is veranderd.

Overige kenmerken van iPhone 2019 scherm

Veel andere kenmerken en specificaties van de 2018 iPhones zijn behouden gebleven. True Tone is wederom van de partij, waardoor de kleuren op het scherm zich aanpassen aan het omgevingslicht. Ook de P3 brede kleurweergave zien we dit jaar weer terug, net als HDR op de 5,8- en 6,5-inch modellen. De iPhone 11 moet het zonder HDR doen. Zoals gezegd heeft Apple de helderheid op de OLED-modellen iets hoger gemaakt, met een piek tot 1200 nits.

Apple iPhone 11 Pro scherm

iPhone-scherm met ProMotion?
De 2019 iPhones hebben geen ondersteuning voor ProMotion. Deze techniek vinden we bij recente iPads, waarbij de animaties veel vloeiender zijn door een hogere verversingsgraad. Dit is rustiger voor je ogen, omdat de beelden soepeler bewegen. Je merkt dit bijvoorbeeld bij het scrollen. Een standaard iPhone met LCD-scherm heeft een refresh rate van 60 Hz. Bij de nieuwste iPad Pro’s met ProMotion-scherm ligt dit dubbel zo hoog, namelijk 120 Hz. Voorlopig blijft deze functie dus exclusief voor de iPad Pro.

Bekijk ook

ProMotion: de voordelen van deze 120 Hz schermtechniek

Dankzij ProMotion zien animaties er op een scherm een stuk beter uit. ProMotion is een schermtechniek van Apple die zorgt voor een hoge refresh rate, waardoor alles veel soepeler oogt. Hier lees je er alles over.

Lees meer over de nieuwste toestellen in onze round-ups:

iPhone 11 bij provider nu bestellen

Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen

iPhone 11 los bestellen

Koop je via één van bovenstaande linkjes, dan steun je daarmee iCulture zonder dat het jou iets extra kost. Alvast bedankt!
Bekijk ook

iPhone 2019: alles over de toestellen van 2019

In dit artikel zetten we de 2019 iPhones op een rijtje. Hoe zag de line-up van iPhones in 2019 eruit? En welke nieuwe functies zaten erin? We praten je bij over destijds verschenen modellen zoals de iPhone 11.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 11 september: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd na de aankondigingen.
  • 2019 - 02 augustus: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.
  • 2019 - 18 januari: Aanvulling over ProMotion toegevoegd.

iPhone 11

Lees hier alles over de iPhone 11: mogelijkheden, specificaties, prijzen en meer. Bekijk informatie over de iPhone 11 als los toestel kopen, de iPhone 11 prijs en de iPhone 11 abonnementen bij providers. Alles wat je wilt weten over deze kleurrijke 6,1-inch iPhone van 2019! Toch liever een nieuwere iPhone? Bekijk dan ons overzicht iPhone kopen. De iPhone 11 is in 2020 opgevolgd door de iPhone 12.

iPhone 11

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.