iPhone 6s met 3D Touch

Opinie: Waarom het niet erg is als 3D Touch verdwijnt

Het lijkt erop dat we 3D Touch niet meer terug gaan zien. Maar is dat wel zo erg? Welke functies ga je mogelijk missen? Gelukkig heeft Apple een goed alternatief klaar staan.

Apple staat niet alleen bekend om het introduceren van handige nieuwe functies, maar ook om het afscheid nemen van geliefde mogelijkheden. Zo maakte de Touch ID-sensor plaats voor Face ID en moeten we oordopjes voortaan draadloos aansluiten of gebruik maken van de schaars verkrijgbare Lightning-oordopjes. Toch is er nu weer een analist die denkt dat Apple in 2020 de Touch ID-sensor terugbrengt. Volgens diezelfde analist neemt Apple dit jaar afscheid van 3D Touch. De eerste stap hiervoor is afgelopen jaar al gezet. Welke functies ga je straks missen als het echt over en uit is met 3D Touch?


Mogelijk een einde voor 3D Touch
Analisten zijn niet altijd een geloofwaardige bron voor dergelijke voorspellingen, maar toch is de kans groot dat het dit jaar gaat gebeuren. Er waren al eerder aanwijzingen dat het einde voor 3D Touch in zicht was. Dat betekent ook dat we mogelijk een aantal functies moeten missen. Deze mogelijkheden zijn nu nog exclusief voor iPhones met drukgevoelige schermen:

  • Quick Actions: stevig drukken op een appicoontje voor snelkoppelingen
  • Peek en Pop: voorvertoning van links, foto’s en meer door er stevig op te drukken
  • Drukgevoelig tekenen: dikkere lijnen maken in de Notities-app
  • 3D Touch appkiezer: sneller wisselen door stevig te drukken op de linker zijkant

Snapchat 3D Touch

Voor al deze functies kun je je afvragen: ga ik het missen als er geen 3D Touch meer is? Vlak voor de komst van de iPhone XR was ik bang dat ik niet zonder kon. Ik gebruikte vooral de Quick Actions vaak, om bijvoorbeeld mijn saldo in de ING-app te zien zonder de app te openen of om snel widgets te tonen van mijn favoriete apps. Ik gebruik nu ruim een half jaar de iPhone XR en ben tot de conclusie gekomen dat ik geen enkele functie uit bovenstaand lijstje mis. Het is jammer dat de snelle acties niet meer werken, maar een enorm gemis is het nou ook weer niet. Peek en Pop gebruikte ik nooit, omdat het vaak onhandig was in Safari of veel sneller was door gewoon het bericht te openen. Ook het tekenen in notities deed ik nooit en mis ik daarom nog steeds niet.

De enige functie die ik vóór de komst van iOS 12 wel regelmatig gebruikte, was het toetsenbord als trackpad. Zonder 3D Touch was dat niet mogelijk, maar gelukkig heeft Apple in iOS 12 daar wat op bedacht (lees: goed naar Google Gboard gekeken). Je kan namelijk ook gewoon de spatiebalk ingedrukt houden om de cursor te verslepen. Je hebt dus helemaal geen 3D Touch meer nodig. Dat geldt voor nog veel meer functies, zoals de extra opties voor de icoontjes in het Bedieningspaneel. Je kan deze simpelweg lang ingedrukt houden, wat eigenlijk ook prettiger werkt. En wat betreft het wisselen van apps gaat het anno nu veel sneller door over de horizontale streep te vegen op toestellen zonder thuisknop.

Apple lijkt ook klaar met 3D Touch
De afgelopen paar jaar hoor je Apple ook nooit meer over 3D Touch, waardoor veel mensen vergeten waren dat het überhaupt bestond. Langzaam maar zeker is Apple dan ook overgestapt naar andere mogelijkheden voor de bediening, zoals vegen en lang ingedrukt houden. Dat zien we terug op de iPhone XR dankzij Haptic Touch.

3D Touch was in 2015 een leuk extraatje, maar de afgelopen jaren is wel gebleken dat het niet het succes was wat Apple voor ogen had. Na de introductie van de functie zijn er eigenlijk nog maar weinig functies bij gekomen. De iPhone XR bewijst dat Haptic Touch een prima alternatief is. We zien dan ook liever dat Apple deze techniek verder ontwikkeld. Haptic Touch is mogelijk ook een stuk goedkoper, omdat er geen drukgevoelige techniek in het scherm verwerkt hoeft te worden. Nu maar hopen dat we dat in op het prijskaartje van de 2019 iPhones ook terug gaan zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2019, 18:30
Categorie iDevices
Onderwerpen 3d touch, opinie
32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.