Weergavezoom op de iPad met meer ruimte op beginscherm

Weergavezoom op iPhone en iPad: pas de resolutie aan voor grotere (of kleinere) tekst

Met iPadOS 16 ook op de iPad
Met Weergavezoom op de iPhone en iPad bepaal je zelf hoe groot alles op het scherm weergegeven wordt. Kies je voor de ingezoomde weergave, dan worden apps, tekst en knoppen allemaal groter weergegeven. Wat zijn precies de consequenties als je het scherm zo instelt en hoe doe je dat precies?

Weergavezoom op iPhone en iPad

Wist je dat de iPhone-modellen met grotere schermen twee verschillende weergaven kennen? Met de optie Weergavezoom bepaal je zelf hoe groot icoontjes en tekst weergegeven worden. En vanaf iPadOS 16 werkt deze functie ook op bepaalde iPad-modellen. In deze tip lees je alles over Weergavezoom, wat het verschil is en hoe je dit instelt.

Weergavezoom: grotere knoppen en teksten

Als je je iPhone voor het eerst in gebruik neemt, krijg je de vraag welke weergave je wil gebruiken. De meeste mensen zullen voor de standaardweergave kiezen, maar met de weergave Ingezoomd worden de icoontjes en teksten groter weergegeven. Dit is vooral handig als je wat moeite hebt met het aflezen van tekst of bijvoorbeeld grote handen hebt. De ingezoomde versie van Weergavezoom maakt het bedienen vaak wat makkelijker.

Op de iPad werkt de functie iets anders: daar heb je de keuze uit drie opties, namelijk Grotere tekst, Standaard en Meer ruimte. Laatstgenoemde optie is er dus bij gekomen. Deze maakt tekst en icoontjes kleiner, waardoor er dus een stuk meer ruimte is en je minder hoeft te scrollen om bepaalde knoppen te kunnen zien. Dit is vooral handig bij gebruik van Split View.

Op welke modellen werkt Weergavezoom?

Weergavezoom is beschikbaar op de iPhones vanaf een 4,7-inch scherm. Je kunt Weergavezoom dus gebruiken op onderstaande modellen:

De officiële lijst van Apple met alle ondersteunde toestellen vind je hier.

Op onderstaande modellen werkt weergavezoom niet:

Weergavezoom iPhone

Op de iPad heb je minimaal iPadOS 16 nodig. Bovendien werkt het alleen op deze modellen:

Je kunt het dus alleen instellen op sommige iPad Pro’s en modellen met M1-chip of nieuwer. Hou er bovendien rekening mee dat je alleen op het 12,9-inch display kunt kiezen uit drie opties: Grotere tekst, Standaard en Meer ruimte. Op andere modellen kun je alleen kiezen tussen Standaard en Meer ruimte.

Hoe kan ik Weergavezoom instellen?

Om Weergavezoom in te stellen nadat je je iPhone of iPad al in gebruik genomen hebt, doe je het volgende:

  1. Ga naar Instellingen > Scherm en helderheid.
  2. Scroll naar onderen en tik op Weergave (iPhone) of Weergavezoom.
  3. Kies nu de gewenste weergave: Standaard en Ingezoomd (iPhone) of Standaard, Grotere tekst en Meer ruimte (iPad).
  4. Tik op Gereed bij de gewenste weergave. De iPhone of iPad wordt opnieuw opgestart.

Zodra je iPhone de ingezoomde weergave ingesteld heeft, kan het beginscherm van je iPhone op sommige modellen opnieuw ingedeeld zijn. Omdat er een rij icoontjes minder op het scherm past, worden deze naar de volgende blanco pagina verplaatst. Je moet daardoor je icoontjes opnieuw indelen. Door meerdere apps tegelijk te verplaatsen, gaat het extra snel.

Weergavezoom iPhone ingezoomd

iPad Weergavezoom sinds iPadOS 16

Op de iPad heb je dus de keuze uit drie opties op de 12,9-inch versie en twee opties op de overige modellen. Met Grotere tekst op de 12,9-inch versie wordt alles een flink stuk groter: van de appicoontjes op je beginscherm tot de teksten in apps. Dat maakt alles beter leesbaar als je slechtziend bent en maakt ook het bedienen van de iPad wat makkelijker. Deze optie is daarom geschikt voor ouderen, zodat alles lekker groot is. Je verliest echter wel wat van de scherpte van het display. Je kunt de optie ook nog combineren met de instelling voor grotere appicoontjes op het beginscherm (bij Instellingen > Beginscherm en multitasking > Gebruik grote appsymbolen). Je krijgt dan extra grote appicoontjes.

Weergavezoom op iPad: display schalen.

De optie Meer ruimte bij Weergavezoom maakt alles juist een stuk kleiner. Tekst is een stuk kleiner en ook de appicoontjes op je beginscherm nemen minder ruimte in op je beginscherm, waardoor er tussen de icoontjes dus meer ruimte is. Echter kun je hierdoor niet meer icoontjes op je scherm zetten. Deze instelling is vooral handig bij gebruik van bijvoorbeeld Split View, waarbij meerdere apps tegelijkertijd op het scherm naast elkaar staan. Dankzij de Meer ruimte-optie hoef je minder ver scrollen, omdat er dus meer content op het scherm past.

Hieronder zie je de verschillende weergaven op het beginscherm naast elkaar.

iPad weergavezoom met grotere tekst, standaard en meer ruimte
Grotere tekst – Standaard – Meer ruimte

Verschillen Weergavezoom

Er zijn allerlei verschillen als je kiest voor Ingezoomd in plaats van de standaardweergave. Het gaat om onderstaande verschillen:

  • Bij Ingezoomd (iPhone) en Grotere tekst (iPad) zijn appicoontjes op het beginscherm een stuk groter. Op sommige iPhones is er dan plek voor vijf rijen icoontjes in plaats van zes (exclusief Dock).
  • Bij Ingezoomd (iPhone) en Grotere tekst (iPad) zijn knoppen en tekst een stuk groter. Hierdoor is er minder ruimte op het scherm en moet je meer scrollen om de inhoud op het beeld te krijgen.
  • De aangepaste liggende weergave op de iPhone Plus- en Max-modellen werkt anders als je kiest voor uitgezoomd. Je mist enkele extra functies voor het grotere scherm.

Wil je niet constant ingezoomd zijn, maar alleen op momenten dat je kleine teksten wilt lezen? Kies dan voor snel inzoomen op je iPhone-scherm.

Bekijk ook

Inzoomen op het iPhone- of iPad-scherm: in iOS 17 net even duidelijker

Heb je soms moeite om iets op het scherm te lezen? Je kunt gemakkelijk inzoomen op teksten of gebruik maken van de snelle zoomfunctie door met drie vingers op het scherm te tikken!