Gardena Smart System met HomeKit

Gardena Smart System voor je tuin werkt nu met HomeKit

Op tijd voor de lente

Gardena heeft het Smart System voor de tuin uitgebreid met HomeKit-ondersteuning. Het betekent dat de sproeikoppen en sensoren via je iPhone, Siri en de Woning-app te bedienen zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 18 februari: De beloofde Gardena-update met HomeKit is vanaf nu beschikbaar. Dat betekent dat je je tuin kan besproeien met Siri en taken kan automatiseren in combinatie met andere HomeKit-accessoires. De update is beschikbaar voor vier verschillende producten:

  • Smart Water Control (ongeveer €180)
  • Smart Sensor
  • Smart Irrigation Control (ongeveer €200)
  • Smart Power adapter (ongeveer €55)

Hou er rekening mee dat je een Gardena Smart Gateway nodig hebt om verbinding te kunnen maken met deze producten.

Hieronder volgt het oorspronkelijke bericht:

Gardena Smart System met HomeKit

De ondersteuning voor HomeKit geldt onder andere voor Gardena’s Smart Water Control, Smart Irrigation Control, Smart Sensor en Smart Power. Vanaf nu is er al ondersteuning voor IFTTT en later volgt een softeware-update uitbrengen waarmee het bestaande Gardena Smart System te upgraden is voor HomeKit. Vervolgens geef je je opdrachten via de Woning-app of Siri-spraakcommando’s. HomeKit ondersteuning is mogelijk omdat Apple sinds vorig jaar de mogelijkheid biedt om kranen, sprinklers en andere vormen van watertoevoer te regelen met HomeKit. Dit heeft geleid tot allerlei toepassingen, van de Eve Aqua om je tuinslang aan te sturen tot douchekranen zoals de U by Moen, die we in onze CES 2019 round-up hebben besproken.


Gardena kondigde in augustus 2018 al aan dat de HomeKit-ondersteuning eraan zat te komen voor de sproeisystemen en voor de grasmaairobots. Je kunt kiezen uit allerlei sets gericht op grasvelden, grote en kleine tuinen, balkons, struiken en meer. Zo’n set kan in prijs oplopen tot wel 1500 euro. Een kleinere set met sensor kost rond de 500 euro.

Gardena Smart System met HomeKit

Je kunt bijvoorbeeld meerdere besproeiingszones instellen, je watergebruik regelen, sensoren gebruiken om de vochtigheid van de aarde in de gaten te houden en nog veel meer. Je regelt dit met een Slimme Besproeiingscomputer (ca. 200 euro). Ook is er een slim stopcontact voor buitenshuis (ca. 60 euro).

De ondersteuning voor HomeKit zal eind van het eerste kwartaal 2019 worden toegevoegd. De producten zelf zijn verkrijgbaar sinds 2016. Het Smart System is oorspronkelijk gebaseerd op het Lemonbeat-protocol van RWE en beschikte voorheen niet over andere koppelingen met smart home-platformen. Vanaf het begin zijn de sproeier en sensoren al te bedienen met de Gardena-app, maar de ondersteuning voor HomeKit biedt net meer mogelijkheden. Zo kun je ook je lampen en andere sensoren meenemen in je HomeKit-automatiseringen.

Gardena Smart System met HomeKit

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 18 februari: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd vanwege verschenen HomeKit-update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.