Apple Pay instellen.

Heb je een hint naar Apple Pay ontdekt? Het is (helaas) meestal vals alarm

Nieuwste hint: Apple Pay-logo’s in Apple Kaarten

We krijgen van iCulture-lezers regelmatig mailtjes omtrent Apple Pay in Nederland en mogelijke hints dat het er nu écht aan zit te komen. In de meeste gevallen zijn deze 'hints' logisch te verklaren. Heb je ook een Apple Pay hint ontdekt? Check dan eerst dit artikel.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple Pay hints

Al jaren is de komst van Apple Pay in Nederland de meestgevraagde functie van Nederlandse Apple-gebruikers. Landen om ons heen, waaronder Duitsland, Frankrijk, België en Scandinavië kunnen Apple Pay inmiddels of gebruiken. In Nederland moeten we er nog even op wachten. Tot die tijd zit er niets anders op dan afwachten, ook al krijgen we vaak hints dat het er nu écht aan zit te komen. Uit het verleden is wel gebleken dat deze hints nergens op wijzen. In dit artikel vind je de meestgenoemde hints naar een mogelijke uitrol van Apple Pay in Nederland.


Voor de komst van Apple Pay naar een bepaald land werkt Apple nauw samen met banken en andere instanties. Apple en de banken zijn de enige die weten of en wanneer de betaaldienst in een land beschikbaar komt. Mogelijke aanwijzingen zullen dan ook zelden tot nooit openbaar aan het licht komen via bijvoorbeeld instructieschermen op je iPhone, al is de vermelding van bunq voor Apple Pay in Italië daarop een uitzondering.

#1 Apple Pay-logo in Apple Kaarten
Update 22 februari 2019: De icoontjes van Apple Pay bij diverse restaurants, winkels en andere plekken waar je kan betalen, zijn inmiddels weer verdwenen. Ook in Portugal en andere landen waar Apple Pay nog niet actief is, zijn de logo’s niet meer zichtbaar.

Sinds februari 2019 vind je in Apple Kaarten ook bij Nederlandse restaurants, winkelketens en andere locaties waar je kan betalen logootjes voor Apple Pay. In veel gevallen staat hier ook vermeld dat Apple Pay geaccepteerd wordt. Het is niet de eerste keer dat deze logootjes in Nederland verschijnen. Al in oktober 2015 verschenen deze logootjes bij Nederlandse locaties van McDonald’s en Marqt, waarna deze een tijdje later weer verdwenen.

Apple Pay logootjes in Apple Kaarten in Nederland.

Overigens verschijnen de icoontjes ook in andere landen waar Apple Pay nog niet actief is, waaronder Luxemburg, Portugal en Oostenrijk. Dat kan meerdere redenen hebben. Het zou kunnen gaan om een fout, waardoor deze logootjes per ongeluk in alle landen te zien zijn, zelfs als Apple Pay niet in dat land ondersteund wordt. Een andere reden kan zijn dat de icoontjes bedoeld zijn voor toeristen in het desbetreffende land, zodat zij kunnen zien waar ze met Apple Pay kunnen betalen als zij dat al wel ingesteld hebben in hun eigen land. Zo kan een Duitser dus ook zien waar hij in Nederland met Apple Pay kan betalen.

Apple Pay icoontjes in Apple Kaarten in Portugal en Oostenrijk.

Een opvallend detail is dat ook de Apple Stores in Nederland dit icoontje hebben gekregen, terwijl daar voor zover ons bekend nog geen contactloos betalen aangeboden wordt.

Met dank aan de tipgevers!

#2 Instructies tijdens configuratie
Als je een nieuwe iPhone, iPad of Apple Watch voor het eerst opstart, krijg je allerlei instructies om je op weg te helpen met het gebruik en instellen van je Apple-toestel. Apple Pay maakt ook deel uit van dit scherm. Het is een algemeen vertaald instructiescherm dat in alle landen getoond wordt, ongeacht of Apple Pay beschikbaar is of niet. We zien van lezers ook vaak de instructies voorbij komen om Apple Pay Cash in te stellen, terwijl die functie vooralsnog alleen in de Verenigde Staten te gebruiken is.

Deze opties om de betaaldienst in te stellen, verschijnen ook bij het aanpassen van je regio-instellingen. Ook kan het gebeuren dat de optie verschijnt als je inlogt met een Amerikaanse Apple ID. Je ziet dan bijvoorbeeld ook ineens de Apple News- en TV-app verschijnen. De opties voor Apple Pay verschijnen dan ook in de instellingen, maar verdwijnen weer als je teruggaat naar de Nederlandse regio.

Apple Pay-configuratieschermen.

#3 Boekjes en handleidingen
Na het verschijnen van de nieuwste toestellen zoals de iPhone XS en Apple Watch Series 4 kregen we tips over de vermelding van Apple Pay in de meegeleverde boekjes en handleidingen. Ook dit is geen hint dat het er nu snel aan zit te komen. Apple maakt deze boekjes voor ieder land hetzelfde, inclusief vertalingen. Het is meer werk om voor landen waar Apple Pay niet beschikbaar is speciale versies te maken waarin de betaaldienst niet vermeld wordt. Bovendien ben je door de vermelding alvast voorbereid op de toekomst zodra de Apple Pay wél hier beschikbaar is. Apple hoeft dan niet weer alle iPhone-handleidingen te vervangen door nieuwe exemplaren.

#4 Alles in het Nederlands
Dat Apple de instructies voor het instellen al in het Nederlands vertaald heeft, zegt helaas niets. Veruit de meeste functies op je iPhone en iPad worden altijd meteen door Apple vertaald. De vertalingen van de Apple Pay-instructies zitten zelfs al sinds de introductie van Apple Pay in iOS. Dat heeft ook een reden: een Nederlander die in Amerika woont en zijn iPhone liever in het Nederlands wil gebruiken, krijgt dan gewoon de instructies en instellingen in zijn eigen taalvoorkeur. Het feit dat dit op je iPhone vertaald is zegt dus helaas niets over een spoedige uitrol van Apple Pay in Nederland.

#5 En hoe zit het dan met die vertalingen op de Apple-site?
Het afgelopen jaar is Apple druk bezig geweest met het vertalen van de supportpagina’s rondom Apple Pay. In oktober vorig jaar waren deze voor het eerst in het Nederlands te lezen. In de maanden daarna zijn de pagina’s vaak weer teruggedraaid naar het Engels. Anno december 2018 zijn heel veel pagina’s weer gewoon in het Nederlands te lezen. Of dit een hint is naar de ondersteuning voor Apple Pay in Nederland, is lastig te zeggen. De kans is groot dat Apple slechts voorbereidingen treft om de pagina’s klaar te hebben zodra het zover is. Het kan ook heel goed een gevolg zijn van Apple Pay in België, dat sinds eind november beschikbaar is. Aangezien de pagina’s toch al in het Nederlands vertaald zijn voor de Vlaamse bezoekers, kan Apple de pagina’s net zo goed ook alvast op de Nederlandse site klaarzetten.

#6 Logo op iCloud.com
Zodra je inlogt op iCloud.com en je een code in moet voeren voor tweefactorauthenticatie, verschijnen er onderaan knoppen en logo’s voor Zoek mijn iPhone, Apple Pay en de Apple Watch-instellingen. Via deze knoppen kom je snel bij de desbetreffende instellingen voor het geval dat je geen tweefactorauthenticatiecode kan ontvangen, bijvoorbeeld in geval van diefstal. Deze pagina is voor iedereen hetzelfde en het logo voor Apple Pay staat hier al zeker een aantal jaar onder. De knop is dus vooral bedoeld voor mensen die de betaalmethode al ingesteld hebben, omdat ze bijvoorbeeld in een land wonen waar Apple Pay al actief is.

Apple Pay-knop op iCloud.com.

#7 Knoppen op Apple Watch
In watchOS 5 verschenen er in de Berichten-app voor Nederlanders twee extra knoppen zodra je een (snel) antwoord wil versturen. De Scribble-knop en Apple Pay-knop zijn echter grijs en niet te gebruiken. Sinds watchOS 5 heeft Apple iets gewijzigd waardoor de knoppen voor iedereen zichtbaar zijn, ook als de functies niet in jouw land werken. Het feit dat zowel de knop voor Apple Pay als Scribble zichtbaar zijn, laat meteen al zien dat het niets met Apple Pay in het bijzonder te maken heeft. Inmiddels is gebleken dat dit ging om een foutje. Vanaf watchOS 5.1.2 zijn de knoppen namelijk niet meer zichtbaar als de functies niet in jouw land beschikbaar zijn.

#8 Logo’s op verpakkingen
Het Apple Pay-logo duikt zo nu en dan op, bijvoorbeeld op mobiele pinapparaten en verpakkingen van soortgelijke accessoires voor de iPhone. Dit soort apparaten worden vaak in meerdere landen verkocht, waardoor het onhandig is om dat ene logootje er speciaal voor Nederland weer vanaf te halen. Hetzelfde geldt voor reclames waarin het logo voorbij komt, zoals onlangs ook gebeurde bij een Nederlandse reclame van een pin-accessoire voor de iPhone.

Dit soort logo’s geven alleen aan welke diensten een apparaat ondersteunt. Dit is bijvoorbeeld handig om te weten voor winkeliers die veel te maken hebben met toeristen, zodat zij kunnen zien dat ze met Apple Pay kunnen afrekenen. Bovendien is zo’n kastje dan meteen voorbereid op de komst van Apple Pay in Nederland.

#9 Webcare-antwoorden
Als je via Twitter aan je bank vraagt of en wanneer zij Apple Pay gaan ondersteunen, is het antwoord wat je krijgt meestal vrij standaard. ‘We houden de ontwikkelingen in de gaten’ is meestal de kern van het antwoord. Webcare zal dan ook nooit vroegtijdig de komst van de betaaldienst aankondigen in een reactie op een enthousiaste gebruiker, simpelweg omdat de webcare-afdeling vaak ook geen idee heeft hoe het zit. De afgelopen jaren is het meerdere keuren gebeurd, bijvoorbeeld met de Belgische bank KBC. Soms bleek de bank zich vergist te hebben met Android Pay, terwijl KBC in 2015 al terugkrabbelde na een iets te enthousiaste tweet. Geloof webcare-afdelingen dus niet meteen, totdat de bank en/of Apple zelf de Apple Pay beschikbaarheid officieel aankondigen.

Zijn er dan helemaal geen goede hints?
Bovenstaande ‘hints’ bleken in het verleden meestal nergens op te wijzen. Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal geen aanwijzingen kunnen zijn die naar de komst van de betaaldienst wijzen. België is daar een goed voorbeeld van. In de weken voor de komst van Apple Pay in België zagen gebruikers bij het instellen van Apple Pay in de voorwaarden BNP Paribas Fortis vermeld staan. Uiteindelijk bleek deze bank de grote launchpartner van Apple te zijn.

Ook kregen de apps van de bank voor de komst van de betaaldienst ineens ondersteuning voor de Apple Wallet, zoals te zien was in de App Store bij de desbetreffende apps. Wallet is de plek waar je je Apple Pay-kaarten toevoegt en dat kan bijvoorbeeld via de apps van de banken. Er is nog geen app van een Nederlandse bank die Wallet ondersteunt, op bunq na vanwege de support in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Aan wie ligt het? Apple of de banken?
Nu is de grote vraag: waarom is Apple Pay nog niet in Nederland beschikbaar? Ligt het aan de banken of is het Apple die het nog niet wil? Het antwoord daarop is lastig te achterhalen, maar we kunnen wel ons eigen vermoeden uitspreken. Kort nadat de bunq-update voor Italië en Spanje verscheen, was het mogelijk om via onze FAQ over Apple Pay bunq te gebruiken in Nederland. Maar kort nadat het mogelijk was om Apple’s betaaldienst hier te gebruiken, werd de optie weer verwijderd. Het was hoogstwaarschijnlijk Apple die hier een stokje voor stak en wilde voorkomen dat Apple Pay door (Nederlandse) bunq-gebruikers volop benut werd. Hoewel bunq hier zelf nooit een antwoord op wilde geven, is het wel duidelijk dat het in ieder geval niet aan bunq ligt. Dat vermoeden wordt sterker bevestigd door het feit dat bunq sindsdien tal van extra stappen heeft ingebouwd om de activering tegen te houden (al kan daar omheen worden gewerkt via het bunq Apple Pay stappenplan).

Het vermoeden dat de bal voor Apple Pay bij Apple ligt, werd nogmaals versterkt door de ABN AMRO. Er zou voor Apple minder haast zijn om Apple Pay naar Nederland te brengen, omdat het hier al zo gebruikelijk is om contactloos te betalen. De noodzaak voor een alternatief voor normaal pinnen en contant betalen is daardoor lager.

De bal lijkt dus echt vooral bij Apple te liggen. Het blijft echter gissen wat Apple precies tegenhoudt om Apple Pay naar Nederland te brengen, maar dat geldt wel voor meer Apple-functies die niet in Nederland werken. Apple Pay komt dus als Apple de tijd rijp acht is en alleen Apple kiest het moment uit.

Eerstvolgende mogelijkheid: de volgende kwartaalcijfers
Maar wanneer is het dan wél zover? Dat weet niemand, behalve Apple en de banken waar ze afspraken mee gemaakt hebben. We durven niet te zeggen hoe lang het nog gaat duren. Apple kondigt nieuwe landen altijd tijdens kwartaalcijfers aan, al is België daarop de grote uitzondering. De laatste keer dat Apple dat deed, was eind juli. Apple maakte toen bekend dat Apple Pay naar Duitsland komt.

We houden je uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen, dus hou iCulture in de gaten. En denk je toch iets bijzonders ontdekt te hebben of ben je iets op het spoor? Je mag ons altijd een mailtje sturen met je ontdekkingen, maar wees voorbereid dat het om een loze hint gaat. We duimen in ieder geval met je mee!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 18 februari: Artikel bijgewerkt met icoontjes in Apple Kaarten.
  • 2018 - 11 december: Artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2019, 11:56
Categorie Apple
Onderwerp apple pay

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.