Facebook wil transparanter te werk gaan

Facebook wil transparanter zijn en maakt privacy inzichtelijker

Privacy is nog altijd een hot topic en ook Facebook wil een stuk transparanter worden. Daarom heeft het bedrijf enkele aanpassingen doorgevoerd om zo nog meer inzicht te geven over wat ze met je informatie doen.

Facebook maakt het privacy inzichtelijker

Facebook kwam in 2018 met de mogelijkheid om je privacyinstellingen via de app te controleren. Nu, bijna drie jaar later, maakt het social media bedrijf via eenblogpost bekend dat ze deze sectie volledig vernieuwd hebben. Deze wijzigingen moet de functie “bruikbaarder en transparanter” maken, aldus Facebook.


Meerdere categorieën
Facebook hanteert niet langer twee brede categorieën (jouw informatie en informatie over jou), maar heeft dit nu onderverdeeld in de volgende acht categorieën:

 • Uw activiteit op Facebook
 • Vrienden en volgers
 • Voorkeuren
 • Persoonsgegevens
 • Gelogde informatie
 • Advertentiegegevens
 • Apps en websites buiten Facebook
 • Beveiligings- en aanmeldingsgegevens

Facebook heeft de Toegang tot je informatie flink aangepast.

Elk van deze categorieën is daarnaast ook weer onderverdeeld in subcategorieën, wat het navigeren makkelijker moet maken. Ook is er een zoekfunctie toegevoegd. Daarnaast laat Facebook beter weten op welke manier het bedrijf je informatie kan gebruiken om het gebruik te personaliseren. Zo zul je bijvoorbeeld makkelijker kunnen zien waarom je bepaalde advertenties krijgt. Deze informatie was al inzichtelijk onder het kopje ‘Waarom zie ik dit’, maar moet nu nog beter bereikbaar zijn.

De update is beschikbaar voor iOS en wordt volgens Facebook snel uitgerold naar andere platformen.

Zo check je Facebook’s Toegang tot je informatie

Deze verbeterde ‘Toegang tot je informatie’ bereik je in de Facebook app als volgt:

 1. Ga naar Instellingen en privacy
 2. Tik op Instellingen
 3. Scroll naar beneden tot je Toegang tot je informatie ziet
 4. Wil je voorkomen dat Facebook alles van je weet? Lees dan deze tips eens door.

  Privacystrijd met Apple

  Privacy is altijd een gevoelig puntje als het om Facebook gaat. Apple is namelijk flink verwikkeld geraakt in een bittere strijd met Facebook. Het draait daarbij voornamelijk om privacy, gebruikersdata verzamelen en gericht advertenties kunnen tonen. De afgelopen jaren heeft Facebook regelmatig te maken gehad met privacyschandalen, waarbij data van gebruikers op grote schaal werd verzameld en misbruikt. Apple heeft daarop gereageerd door steeds meer privacyfuncties in de software in te bouwen, zoals privacylabels. Maar volgens Facebook is dat nadelig voor kleine bedrijven. Ook zou Apple te veel macht hebben over de App Store.

  Facebook is ook het moederbedrijf van Instagram en WhatsApp en met die laatste app ligt het bedrijf de laatste tijd flink onder een vergrootglas. WhatsApp heeft namelijk nieuwe voorwaarden opgesteld waarin onder meer staat dat het data met Facebook gaat uitwisselen. In Europa gelden echter andere voorwaarden, waarin het uitwisselen van data expliciet wordt uitgesloten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.