Facebook abonnement zonder advertenties kiezen

Betaald abonnement voor advertentievrije Facebook en Instagram nu beschikbaar

De sociale netwerken Instagram en Facebook starten met advertentievrije abonnementsvormen. Daarvoor rekent Meta zo'n €10 per maand. Meta heeft er nog een ander doel mee: de EU-regels omzeilen.

Update 7 november 2023: Vanaf vandaag is het betaalde abonnement om Facebook en Instagram zonder advertenties te gebruiken, beschikbaar. Zodra je voor het eerst Facebook opent, krijg je vanzelf de melding in beeld. Zie je dat niet, dan kun je je ook via deze weg abonneren. Zoals eerder bekend kost het tot 1 maart 2024 €9,99 per maand (via web) of €12,99 per maand (via app). Vanaf 1 maart moet je een extra toeslag van €6,- per maand betalen voor extra accounts (zoals Instagram). Je kunt ook gewoon nog Facebook en Instagram gratis blijven gebruiken, maar dan wel met advertenties.

De betaling van het abonnement verloopt per maand. Als betaalmethode kan je alleen een creditcard invoeren. Je kunt dus niet betalen via iDEAL, PayPal, Apple Pay of een andere betaaldienst. Ben je geabonneerd, maar wil je Facebook of Instagram weer gratis gebruiken, dan kun je het Meta-lidmaatschap elke maand opzeggen. Je moet dit uiterlijk 24 uur voor je volgende betaaltermijn doen.

Facebook abonnement zonder advertenties kiezen

Update 30 oktober 2023: Vandaag heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, de advertentievrije varianten aangekondigd. Tegen betaling van een maandelijks abonnement, kun je zo met je enkele account Facebook en Instagram zonder reclames gebruiken. Het abonnement voor Facebook en Instagram gaat in november van start, maar alleen in landen in de EU, EEA en Zwitserland.

De prijzen voor het Instagram- en Facebook-abonnement zijn als volgt:

  • Afgesloten via web: €9,99 per maand
  • Afgesloten via apps (Facebook of Instagram): €12,99 per maand

Een enkel abonnement geldt voor beide sociale netwerken waar je het account gebruikt. Je hoeft dus niet twee keer te betalen voor zowel Instagram als Facebook. Vanaf 1 maart 2024 gaat Meta wel een toeslag rekenen voor eventuele gekoppelde accounts (denk aan een zakelijk account). Dit kost dan €6,- per maand (via web) of €8,- per maand (via app).

Instagram en Facebook zonder advertenties in Europa

Eerder deze maand lekte de plannen voor de abonnementen van Facebook en Instagram zonder reclames al uit, zo meldde The Wall Street Journal. Meta heeft de plannen voor dergelijke abonnementen gedeeld met Europese privacytoezichthouders. Op die manier hoopt het bedrijf de regels rond gepersonaliseerde advertenties te kunnen omzeilen. Gebruikers krijgen dan de keuze om Instagram en Facebook gratis te blijven gebruiken met gepersonaliseerde advertenties. Of ze kunnen kiezen voor een betaalde versie zonder reclame.

Meta rekent een hogere prijs voor appgebruikers vanwege de commissie die het bedrijf aan Apple en Google moet rekenen in hun appwinkels. Met dit nieuwe abonnement hoopt Meta te voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving omtrent het gebruik van persoonsgegevens voor gepersonaliseerde advertenties. Maar het abonnement blokkeert dus niet alleen persoonlijke advertenties, want je krijgt dan helemaal geen advertenties meer te zien.

Instagram op de iPhone

Geen reclames voor gebruikers onder de 18, geen betaling nodig

Tegelijkertijd is er ook goed nieuws voor gebruikers onder de 18. Meta pauzeert alle reclames voor gebruikers onder de 18 op zowel Instagram als Facebook. Zij hoeven daarvoor geen betaald abonnement af te sluiten. Vanaf 6 november zie je als minderjarige Facebook- en Instagram-gebruiker dus geen reclames meer op de sociale netwerken. Dit meldt The Wall Street Journal ook vandaag.

‘TikTok overweegt ook advertentievrij swipen’

Ook TikTok voert in de Verenigde Staten tests uit met een advertentievrij abonnement, zo merkte Android Authority op. Niet alle gebruikers in de VS lijken het abonnement momenteel te kunnen afsluiten. In de testfase kost het abonnement $5 (omgerekend is dat ongeveer €4,75). Het is niet bekend of en wanneer het abonnement zonder advertenties officieel beschikbaar wordt, en of het ook in Nederland beschikbaar komt.

X, voorheen bekend als Twitter, heeft ook een betaald abonnement genaamd Premium. Volgens het sociale medium zien abonnees ‘ongeveer 50% minder advertenties’ op hun tijdlijn. Het zou dus zomaar kunnen dat alle grote socialemediaplatforms straks abonnementen aanbieden waardoor je tegen betaling advertentievrij mag swipen.

Bekijk ook

Maak mooiere Instagram Stories met deze apps

Je Instagram Story kun je zo bont maken als je zelf wilt. Met stickers en animaties kun je helemaal los gaan. Of misschien wil je gewoon een stijlvol design. Met deze apps voor Instagram Stories maak je er echt iets moois van!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 30 oktober: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Meta.
  • 2023 - 30 oktober: Artikel bijgewerkt na aankondiging van Meta.

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.