Apple TV op Chromecast

Chromecast met Google TV komt officieel uit in Nederland: dit kun je ermee

Google gaat de Chromecast met Google TV officieel in Nederland uitbrengen. Deze meer geavanceerde Chromecast heeft ook een eigen interface en wordt geleverd met een afstandsbediening. Het is daardoor meer een concurrent voor de Apple TV.

In 2020 bracht Google de Chromecast met Google TV voor het eerst uit in een groot aantal landen. Maar Nederland ontbrak daarbij officieel. Vanaf vandaag is deze meer geavanceerde Chromecast met Google TV te bestellen bij Google zelf, terwijl hij in andere winkels vanaf 21 juni officieel te koop is. Maar je hoeft eigenlijk niet te wachten met bestellen, want bij veel winkels is hij nu al te koop.

Release Chromecast met Google TV in Nederland

Je kon voor deze geavanceerde Chromecast al lange tijd terecht bij Nederlandse webshops die het apparaatje op eigen initiatief geïmporteerd hadden. De situatie is daarmee vergelijkbaar met die van de HomePod mini: hoewel van een officiële release nog geen sprake was, kon je hem via omwegen wel gewoon kopen en gebruiken. Maar nu de release van de Chromecast met Google TV voor Nederland aangekondigd is, krijg je wel meer functies.

Chromecast met Google TV in wit.

Dankzij de Nederlandse release werkt deze Chromecast met de Nederlandse streamingdiensten NPO Start, Videoland en Ziggo Go. Ook alle andere bekende streamingdiensten zijn standaard beschikbaar via het startscherm. Dit zijn alle diensten die je met de Chromecast met Google TV kan bekijken:

Het grote verschil tussen een normale Chromecast en de Chromecast met Google TV, is dat laatstgenoemde een eigen interface en besturingssysteem heeft. Je bent daardoor niet afhankelijk van het streamen vanaf je telefoon. De Chromecast met Google TV wordt dan ook geleverd met een eigen afstandsbediening, waar sneltoetsen op zitten naar Netflix en YouTube. Bovendien kan je de afstandsbediening gebruiken voor de Nederlandse Google Assistent, waarmee je films en series kan opzoeken en vragen kan stellen. Ook kan je daarmee smart home-apparaten mee bedienen, zoals je lampen of een Nest-deurbel. Het apparaatje is daarmee heel erg vergelijkbaar met de Apple TV, die ook al deze functies heeft. Het grootste verschil is dat de Apple TV werkt met Siri en HomeKit, in plaats van de Google Assistent.

Chromecast 2020 afstandsbediening

De Chromecast met Google TV ondersteunt 4K-resolutie en sluit je aan via de hdmi-poort van je televisie. Ook is er ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos. Hoewel hij officieel in drie kleuren verschenen is, verschijnt in Nederland alleen de witte versie, met een adviesprijs van €69,99. Lees ook onze uitleg over Chromecast gebruiken met de iPhone en iPad.

Bekijk ook

Chromecast gebruiken met iPhone en iPad: wat kun je ermee?

Google's Chromecast is ook geschikt voor iPhone- en iPad-gebruikers. In dit overzicht lees je wat je zoal met de Chromecast kunt doen, welke apps geschikt zijn en wat de verschillen zijn met de Apple TV. Is de Chromecast een aanrader als je video's naar je tv wilt streamen en hoe werkt het dan? We leggen het allemaal uit!

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.