Apple apparaten met Apple Music.

Apple Music HiFi op komst? Code verklapt plannen voor lossless muziek

Code in de eerste iOS 14.6 beta wijst erop dat Apple ondersteuning voor muziek in een betere kwaliteit heeft gepland. Het zou Apple Music HiFi kunnen heten en er zijn ook verwijzingen naar Dolby Audio gevonden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 mei: Apple heeft de Apple Music met lossless audio en Dolby Atmos officieel aangekondigd. Lees voor meer informatie ook onze FAQ over lossless audio bij Apple Music.

Apple Music HiFi

Apple noemt zich altijd een groot voorstander van muziek, maar biedt geen lossless of muzieknummers in hoge kwaliteit aan. Je bent daarvoor aangewezen op diensten als Tidal. Daar kan verandering in komen. Na de aankondiging van Spotify HiFi lijkt Apple nu ook van plan om een soortgelijke dienst met muziek in cd-kwaliteit aan te bieden. Vannacht was er al een gerucht dat Apple op het punt staat om over een paar weken Apple Music HiFi te onthullen en nu zijn er ook concrete aanwijzingen gevonden in de code. iOS 14.6 beta 1 bevatte verwijzingen naar Apple Music HiFi met termen als ‘Dolby Audio’, ‘Dolby Audio’ en ‘Lossless’.

Mogelijk werkt de hogere audiokwaliteit alleen op bepaalde hardware, zoals de AirPods Max.


Apple biedt de eigen HiFi-audiocodec ALAC, maar de Muziek-app heeft nooit ondersteuning voor Dolby Atmos of Dolby Audio gehad. Wat Apple wel aanbiedt zijn Apple Digital Masters (voorheen Mastered for iTunes), een catalogus van nummers die in extra hoge kwaliteit is opgenomen. Taylor Swift, Paul McCartney, Billie Eilish en Sigrid maken er onder andere gebruik van.

Apple Digital Masters

Apple Music HiFi gevonden in beta

De verwijzingen zijn alleen gevonden in de eerste beta, niet in iOS 14.6 beta 2 en ook niet in interne bestanden van iOS 14.5. Mogelijk was er sprake van een foutje om het nu al op te nemen, of wil Apple het nog even uitstellen.

HiFi-nummers hebben minder audiocompressie en bevatten meer detail. Volgens de geruchten gaat Apple Music HiFi hetzelfde kosten, namelijk €9,99 per maand. Apple zou dus niets extra willen rekenen voor de betere audiokwaliteit. Momenteel kun je met Apple Music nummers luisteren in 256 kbps bitrate AAC. Uit de beta-code blijkt nog niets over de prijsstelling.

Apple Music lijsten per stad

In iOS 14.6 kunnen we waarschijnlijk ook betaalopties voor podcasts verwachten. Deze werden aangekondigd tijdens het Spring Loaded-event in april. Je kunt dan abonnee worden van je favoriete podcasts, zodat de maker wat extra inkomsten krijgt. Apple pakt 30% in het eerste jaar en 15% in het tweede jaar. Deze nieuwe Podcasts-functie komt in mei beschikbaar, dus waarschijnlijk kunnen we iOS 14.6 ook nog deze maand verwachten. Of daar dan ook Apple Music HiFi in zit, is nog even afwachten. Het is best mogelijk dat Apple het uit beta 1 heeft weggehaald en binnenkort als een van de grote vernieuwingen van iOS 15 gaat aankondigen.

Volgens het eerdere gerucht gaat Apple de HiFi-dienst over een paar weken onthullen, zo zouden muzieklabels hebben gezegd. Die aankondiging zou samenvallen met de introductie van de AirPods 3. Dat zou allemaal tijdens de keynote van WWDC 2021 kunnen gebeuren, maar een aankondiging in een persbericht kan ook. Spotify HiFi werd in februari al aangekondigd, maar komt pas later in 2021 beschikbaar in “een select aantal markten”. Een prijs is nog niet bekend. Bij Tidal kun je via het standaard Premium-account 320 Kbps audio voor een tientje per maand beluisteren. Betaal je het dubbele, dan krijg je lossless Hi-Fi van 1411 Kbps. Bekijk onze round-up van streaming muziekdiensten voor je andere opties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.