Reality Pro headset kleuren

Na eerdere registratie: opnieuw hints naar xrOS als naam voor besturingssysteem Apple-headset

Apple gaat volgens geruchten volgende maand de mixed reality-headset onthullen. Onderdeel daarvan is nieuwe software genaamd xrOS. De afgelopen tijd doken er meerdere registraties van deze naam op en nu verwijst ook Apple zelf naar xrOS als besturingssysteem.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 30 mei 2023: Het lijkt er steeds meer op dat xrOS inderdaad de naam wordt van het nieuwe besturingssysteem voor Apple’s mixed reality-headset. De afgelopen tijd is de naam xrOS al geregistreerd in diverse landen en nu is er nog een hint opgedoken in Apple’s eigen App Store Connect-platform. App Store Connect is het systeem waarin ontwikkelaars nieuwe apps kunnen indienen. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith nam de proef op de som en diende een namaakapp in. Hij kreeg vervolgens (logischerwijs) een foutmelding, maar wat er in die foutmelding stond is des te interessanter. Daar wordt namelijk rechtstreeks verwezen naar xrOS als platform.

De foutmelding laat deze tekst zien:

Incorrect Platform. You included the xros arm64 executable in your ios bundle. Only ios executables can be included.

xrOS melding in App Store Connect

In aanvullende posts op Mastodon legt Troughton-Smith uit dat hij niet zelf een platform toegewezen heeft, maar dat het systeem de ingediende app als xrOS-geschikte app herkent. Dat de naam xrOS in volledig kleine letters geschreven wordt, is geen foutje. Ook iOS wordt in de foutmelding op deze manier geschreven. De uiteindelijke naam is waarschijnlijk xrOS en past in het rijtje van iOS, iPadOS, macOS, tvOS en watchOS.

Op 5 juni horen we zeer waarschijnlijk meer, want dan is Apple’s WWDC 2023-keynote. Tijdens de presentatie worden niet alleen de nieuwste versies van iOS en meer onthuld, maar ook de mixed reality-headset en dus het bijbehorende besturingssysteem xrOS.

Update 22 mei 2023: Nadat het woordmerk xrOS al vastgelegd was, is nu ook de naam xrProOS vastgelegd. Dit is gedaan door een bedrijf genaamd Deep Dive LLC. Dit is vermoedelijk een soort schuilnaam voor Apple, zodat toekomstige merknamen geregistreerd kunnen worden, zonder dat het te veel opvalt met Apple’s eigen naam erbij. Op 18 mei zou er een handelsmerkaanvraag gedaan zijn voor xrProOS in Argentinië, Turkije en de Filipijnen. Daarbij is de naam geschreven in Apple’s eigen SF Pro-lettertype. In andere landen is de naam ook vastgelegd, maar dan zonder dit lettertype. Hetzelfde bedrijf legde eerder al de naam xrOS vast, zoals je in ons eerdere artikel kon lezen (zie onderstaand).

Het is voor het eerst dat de naam xrProOS opduikt. In het verleden is gesproken over de realityOS en xrOS als naam voor het besturingssysteem voor Apple’s aankomende mixed reality-headset. De headset zelf krijgt mogelijk de naam Apple Reality Pro. Welke naam Apple uiteindelijk voor het besturingssysteem gaat gebruiken, is dus nog even de vraag. xrOS lijkt de meest logische keuze (met als betekenis “mixed reality operating system”), maar de toevoeging van Pro in xrProOS zou weer een verwijzing kunnen zijn naar de naam van het apparaat zelf. Anderzijds vinden wij de naam xrProOS niet echt lekker van de tong rollen. Het is ook de vraag hoe je de naam volgens Apple uit zou moeten spreken. Apple heeft immers al de iPhone XR, waarbij de XR uitgesproken wordt als “ten-ar” (of “tien-er” in het Nederlands). Maar de x in xrOS (of xrProOS) staat vermoedelijk niet voor het cijfer tien, maar als de letter x om aan te duiden dat het een combinatie is van augmented en virtual reality.

Het definitieve antwoord horen we waarschijnlijk tijdens de WWDC 2023, wanneer de mixed reality-headset en het bijbehorende besturingssysteem aangekondigd zal worden.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 16 mei 2023

Woordmerk xrOS geregistreerd

Het New Zealand Intellectual Property Office heeft bevestigd dat het woordmerk ‘xrOS’ eerder deze maand is ingediend. Dat gebeurde door een ander bedrijf, in opdracht van Apple. Hetzelfde bedrijf legde in januari al het handelsmerk ‘xrOS’ vast in Nieuw-Zeeland. Een woordmerk gaat een stuk verder dan een handelsmerk. Het geeft ook aan in welke stijl de naam geschreven moet worden. Uit de registratie in Nieuw-Zeeland is af te leiden dat Apple het in eigen huis ontwikkelde San Francisco-lettertype gebruikt. Het is dezelfde stijl die je ook bij andere besturingssystemen ziet, zoals iOS en macOS.

Vorig jaar legde Apple ook het handelsmerk en woordmerk ‘realityOS’ vast. Beide namen zouden intern zijn overwogen voor de mixed reality-headset en aankomende AR- en VR-producten. Volgens Bloomberg zou Apple intern hebben gekozen voor ‘xrOS’, een verwijzing naar ‘extended reality’. Verder zijn merknamen zoals ‘Reality One’, ‘Reality Pro’ en ‘Reality Processor’ vastgelegd, allemaal verwijzend naar toekomstige productnamen.

xrOS merknaam en woordmerk

Apple gaat volgens de Wall Street Journal een groot aantal sessies voor ontwikkelaars organiseren tijdens WWDC. Ze zijn gericht op het ontwikkelen van software voor de nieuwe headset. Verdere details druppelen ook langzaam uit. De headset zou een ‘immersive experience’ bieden, dankzij meerdere sensoren en displays van hoge kwaliteit. Er zitten ook hogeresolutiecamera’s in om met de werkelijke wereld in interactie te gaan. Vanwege de complexiteit en de hoge prijs zal de headset niet meteen het ideale kerstcadeau voor de Apple-fan zijn. De Reality Pro ligt waarschijnlijk voor $3.000 in de winkel.

https://www.iculture.nl/apple-accessoires/ar-bril/

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 30 mei: Artikel bijgewerkt na verwijzing xrOS in App Store Connect.
  • 2023 - 22 mei: Artikel bijgewerkt met registratie van naam xrProOS.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.