NL Alert instellen iPhone

Is jouw iPhone goed ingesteld? Om 12:00 is er een NL-Alert controlebericht

Vandaag wordt er weer een controlebericht van NL-Alert verzonden. Om 12:00 krijgt iedereen die zijn of haar telefoon juist ingesteld heeft, een testbericht. Is jouw iPhone goed ingesteld?

De Nederlandse overheid gaat het systeem voor noodsituaties weer testen. Vandaag omstreeks 12:00 stuurt de overheid een testbericht naar alle geschikte mobiele telefoons in Nederland, zodat je kunt controleren of je toestel goed ingesteld is. Lees hier hoe je je kunt voorbereiden op deze nieuwe NL-Alert.

NL-Alert test controlebericht

NL-Alert is het systeem van de overheid dat wordt ingezet in noodsituaties. Met NL-Alert kan de overheid burgers op de hoogte houden van calamiteiten en problemen, al dan niet in de directe omgeving. Het voordeel van NL-Alert is dat dit ook werkt als het netwerk overbelast is, omdat er gebruikgemaakt wordt van cell broadcast. Met deze techniek wordt een bericht verzonden via alle zendmasten van de mobiele providers.

Eens in de zoveel tijd test de overheid de werking van NL-Alert met het verspreiden van een testbericht. Vandaag (maandag 4 juni) om 12:00 wordt het eerstvolgende testbericht verstuurd. Als je deze wil ontvangen, is het nodig om je iPhone correct in te stellen. Hoe je NL-Alert kunt instellen op de iPhone lees je in onze tip. Hou er rekening mee dat het ontvangen van een NL-Alert niet mogelijk is op een iPad, ook niet als deze uitgerust is met een mobiele dataverbinding.

NL-Alert test steeds vaker ingezet

NL-Alert wordt de afgelopen maanden steeds vaker ingezet bij calamiteiten, zoals grote branden waarbij aangeraden wordt om ramen en deuren te sluiten. Ook bij drukte kan NL-Alert ingezet worden, zoals vorig jaar het geval was bij de finale van de Europa League met Ajax. In de 5 jaar dat NL-Alert gebruikt wordt, is het al 200 keer ingezet. Toch gaat het nog niet altijd goed, omdat veel mensen hetzelfde NL-Alert-bericht soms meerdere keren krijgen, maar soms ook helemaal niet. Mede daarom gaat de overheid NL-Alert opnieuw testen.

Bij de laatste test op 4 december is het bericht door 10,2 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen, wat overeenkomt met 69%. Het bereik van het bericht is echter nog groter, doordat mensen bereid zijn om het bericht door te geven. Daardoor waren er in totaal 11,4 miljoen mensen bereikt. Toch is er ook nog ruimte voor verbetering, want bij de laatste test ging de website van NL-Alert bijvoorbeeld uit de lucht.

De overheid gaat op den duur het oudere alarmsysteem vervangen door NL-Alert. Deze oude sirenes worden nog elke eerste maandag van de maand getest, maar vanaf 2020 zal gestopt worden met het luchtalarm. Vanaf dat moment worden de sirenes uitgeschakeld en wordt je alleen nog op de hoogte gehouden via NL-Alert, de website crisis.nl en sociale media.

Zorgen over batterijduur
Heel wat mensen zetten NL-Alert uit, vanwege de aanslag op de batterijduur. Of het echt veel invloed heeft op je batterijduur is een kwestie van uitproberen: zet een dag lang de functie uit en gebruik je iPhone op de normale manier om te achterhalen of NL-Alert je batterij sneller leeg trekt. Als het verschil te verwaarlozen is kun je het beter inschakelen om in noodgevallen toch op de hoogte te blijven.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 04 juni: Bericht aangepast voor controlebericht op maandag 4 juni.
  • 2018 - 15 mei: Bericht aangepast en opnieuw gepubliceerd voor controlebericht op maandag 4 juni.
  • 2017 - 04 december: Bericht aangepast voor controlebericht op maandag 4 december.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2018, 11:09
Categorie Diensten
Onderwerp nl-alert

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.