NL-Alert testbericht op iPhone XR.

NL-Alert controlebericht vandaag om 12:00 uur

Vandaag op maandag 7 juni wordt er weer een controlebericht van NL-Alert verzonden. Om 12:00 krijgt iedereen die zijn of haar telefoon juist ingesteld heeft, een testbericht. Is jouw iPhone goed ingesteld?

De Nederlandse overheid gaat het systeem voor noodsituaties weer testen. Vandaag, op maandag 7 juni omstreeks 12:00 stuurt de overheid een testbericht naar alle geschikte mobiele telefoons in Nederland, zodat je kunt controleren of je toestel goed ingesteld is. Lees hier hoe je je kunt voorbereiden op deze nieuwe NL-Alert.

NL-Alert test controlebericht

NL-Alert is het systeem van de overheid dat wordt ingezet in noodsituaties. Met NL-Alert kan de overheid burgers op de hoogte houden van calamiteiten en problemen, al dan niet in de directe omgeving. Het voordeel van NL-Alert is dat dit ook werkt als het netwerk overbelast is, omdat er gebruikgemaakt wordt van cell broadcast. Met deze techniek wordt een bericht verzonden via alle zendmasten van de mobiele providers.

Eens in de zoveel tijd test de overheid de werking van NL-Alert met het verspreiden van een testbericht. Dit gebeurt altijd op de eerste maandag van juni en december. Dit jaar is dat dus op 7 juni en op 6 december.

Als je deze wil ontvangen, is het nodig om je iPhone correct in te stellen. Sinds iOS 12.2 staat je iPhone standaard goed ingesteld. Wil je toch nog controleren of alles goed staat, dan lees je in onze tip hoe je NL-Alert kunt instellen op de iPhone. Hou er rekening mee dat het ontvangen van een NL-Alert niet mogelijk is op een iPad, ook niet als deze uitgerust is met een mobiele dataverbinding.

NL-Alert testbericht op iPhone XR.

NL-Alert test steeds vaker ingezet

NL-Alert wordt de afgelopen tijd steeds vaker ingezet bij calamiteiten, zoals grote branden waarbij aangeraden wordt om ramen en deuren te sluiten. Vorig voorjaar werd er vanwege het coronavirus nog een NL-Alert verzonden, vanwege drukte op een zonnige zondag in maart. In de 5 jaar dat NL-Alert gebruikt wordt, is het al 200 keer ingezet. Toch gaat het nog niet altijd goed, omdat veel mensen hetzelfde NL-Alert-bericht soms meerdere keren krijgen, maar soms ook helemaal niet. Mede daarom gaat de overheid NL-Alert opnieuw testen.

De overheid zendt twee keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, die via de website van NL-Alert (en via iCulture natuurlijk) wordt aangekondigd. Als je het controlebericht ontvangt, is je mobiele telefoon juist ingesteld.

De overheid gaat op den duur het oudere alarmsysteem vervangen door NL-Alert. Deze oude sirenes worden nog elke eerste maandag van de maand getest. In 2022 wil de overheid stoppen met het luchtalarm. Vanaf dat moment worden de sirenes uitgeschakeld en word je alleen nog op de hoogte gehouden via NL-Alert, de website crisis.nl en sociale media. Dit is een streefdatum, dus het kan nog op elk moment veranderen. Het besluit hiervoor volgt rond het einde van het jaar.

Zorgen over batterijduur
Heel wat mensen zetten NL-Alert uit, vanwege de aanslag op de batterijduur. Of het echt veel invloed heeft op je batterijduur is een kwestie van uitproberen. Zet een dag de functie uit en gebruik je iPhone zoals gebruikelijk om te achterhalen of NL-Alert je batterijduur vermindert. Als het verschil te verwaarlozen is kun je het beter inschakelen om in noodgevallen toch op de hoogte te blijven. Op de redactie hebben wij nooit gemerkt dat NL-Alert zorgt voor een verminderde batterijduur.

Ook via onofficiële NL-Alarm app
Krijg jij nooit een NL-Alert of wil je meldingen krijgen van noodgevallen op specifieke locaties, zelfs als je er niet bent? Met de onofficiële NL-Alarm app krijg je NL-Alerts via pushberichten. Je kan zelf maximaal drie locaties instellen van plekken waar je een NL-Alert van wil ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan een melding op het adres van een familielid die geen smartphone heeft. Ook kan de app je eigen locatie gebruiken.

NL-Alarm is géén vervanging van NL-Alert, maar slechts een aanvullende dienst van een externe partij. Bovendien heb je voor het ontvangen van een pushbericht wel nog een actieve internetverbinding nodig. Bij overbelasting van het netwerk kan het dus zijn dat deze app geen melding kan sturen. Het voordeel bij NL-Alert is dat dit los staat van de mobiele netwerken.

De overheid bracht ook zelf een officiële NL-Alert-app uit, maar werd daarna al weer snel afgeraden. Een datalek bij de NL-Alert-app zorgde ervoor dat locatiegegevens van gebruikers bij een externe partij terecht kwamen. Er kwam een update om dit probleem te verhelpen, maar de app verstuurt sindsdien geen pushbericht meer. Het wordt dan ook afgeraden om de app nog langer te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 juni 2021 om 12:24
Onderwerp
Categorie
Diensten
Software
iOS
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.