NL Alert instellen iPhone

Is jouw iPhone goed ingesteld? Om 12:00 uur is er een NL-Alert controlebericht [poll]

Vandaag 3 juni wordt er weer een controlebericht van NL-Alert verzonden. Om 12:00 krijgt iedereen die zijn of haar telefoon juist ingesteld heeft, een testbericht. Is jouw iPhone goed ingesteld?

De Nederlandse overheid gaat het systeem voor noodsituaties weer testen. Op maandag 3 juni omstreeks 12:00 stuurt de overheid een testbericht naar alle geschikte mobiele telefoons in Nederland, zodat je kunt controleren of je toestel goed ingesteld is. Lees hier hoe je je kunt voorbereiden op deze nieuwe NL-Alert.

NL-Alert test controlebericht

NL-Alert is het systeem van de overheid dat wordt ingezet in noodsituaties. Met NL-Alert kan de overheid burgers op de hoogte houden van calamiteiten en problemen, al dan niet in de directe omgeving. Het voordeel van NL-Alert is dat dit ook werkt als het netwerk overbelast is, omdat er gebruikgemaakt wordt van cell broadcast. Met deze techniek wordt een bericht verzonden via alle zendmasten van de mobiele providers.

Eens in de zoveel tijd test de overheid de werking van NL-Alert met het verspreiden van een testbericht. Volgende week (maandag 3 juni) om 12:00 wordt het eerstvolgende testbericht verstuurd. Als je deze wil ontvangen, is het nodig om je iPhone correct in te stellen. Sinds iOS 12.2 staat je iPhone standaard goed ingesteld. Zit je nog niet op deze versie, dan lees je in onze tip hoe je NL-Alert kunt instellen op de iPhone. Hou er rekening mee dat het ontvangen van een NL-Alert niet mogelijk is op een iPad, ook niet als deze uitgerust is met een mobiele dataverbinding.

Heb jij een testbericht ontvangen? Laat het weten in onze poll!

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

NL-Alert test steeds vaker ingezet

NL-Alert wordt de afgelopen maanden steeds vaker ingezet bij calamiteiten, zoals grote branden waarbij aangeraden wordt om ramen en deuren te sluiten. Ook bij drukte kan NL-Alert ingezet worden, zoals vorig jaar het geval was bij de finale van de Europa League met Ajax. In de 5 jaar dat NL-Alert gebruikt wordt, is het al 200 keer ingezet. Toch gaat het nog niet altijd goed, omdat veel mensen hetzelfde NL-Alert-bericht soms meerdere keren krijgen, maar soms ook helemaal niet. Mede daarom gaat de overheid NL-Alert opnieuw testen. Sinds iOS 12.2 is NL-Alert standaard ingeschakeld.

Bij de laatste test op 3 december is het bericht door 11 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen, wat overeenkomt met 74% van de bevolking. Ook was het NL-Alert bericht voor het eerst op digitale vertrekborden bij de trein, bus en tram te zien. Zo’n 300.000 mensen van 12 jaar en ouder zagen dit bericht.

De overheid zendt twee keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, die via de website van NL-Alert (en via iCulture natuurlijk) wordt aangekondigd. Als je het controlebericht ontvangt, is je mobiele telefoon juist ingesteld.

De overheid gaat op den duur het oudere alarmsysteem vervangen door NL-Alert. Deze oude sirenes worden nog elke eerste maandag van de maand getest, maar vanaf 2021 zal gestopt worden met het luchtalarm. Vanaf dat moment worden de sirenes uitgeschakeld en wordt je alleen nog op de hoogte gehouden via NL-Alert, de website crisis.nl en sociale media. Dit is een streefdatum, dus het kan nog op elk moment veranderen.

Zorgen over batterijduur
Heel wat mensen zetten NL-Alert uit, vanwege de aanslag op de batterijduur. Of het echt veel invloed heeft op je batterijduur is een kwestie van uitproberen: zet een dag lang de functie uit en gebruik je iPhone op de normale manier om te achterhalen of NL-Alert je batterij sneller leeg trekt. Als het verschil te verwaarlozen is kun je het beter inschakelen om in noodgevallen toch op de hoogte te blijven.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 28 mei: Artikel bijgewerkt voor nieuw controlebericht op 3 juni.
  • 2018 - 28 november: Bericht aangepast voor maandag 3 december.
  • 2018 - 04 juni: Bericht aangepast voor controlebericht op maandag 4 juni.
  • 2018 - 15 mei: Bericht aangepast en opnieuw gepubliceerd voor controlebericht op maandag 4 juni.
  • 2017 - 04 december: Bericht aangepast voor controlebericht op maandag 4 december.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2019, 12:08
Categorie Diensten
Onderwerp nl-alert

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.