xrOS: mogelijk op WWDC 2023 onthuld
Apple heeft voorheen al meermaals de merknaam ‘RealityOS’ vastgelegd en daarnaast duikt regelmatig xrOS op. Hoewel nog niets écht zeker is, is de verwachting dat het besturingssysteem tijdens WWDC 2023 wordt aangekondigd. De software zal voor het eerst te vinden zijn op de dure mixed reality-headset, die Apple waarschijnlijk begin 2023 gaat aankondigen. Alles over de software die hierop draait, lees je hier, inclusief alle geruchten en aanwijzingen over het bestaan.
RealityOS of xrOS?
Waarom twee namen? Het lijkt erop dat Apple bezig is geweest om twee verschillende AR/VR-platformen te ontwikkelen: de ene gebaseerd op iOS en de andere gebaseerd op macOS. Het is nog onduidelijk welk doel Apple hiermee voor ogen heeft, maar het zou kunnen gaan om experimenten om te kijken welke van de twee het best bevalt. RealityOS zou daarbij gebaseerd op iOS, terwijl xrOS gebaseerd is op macOS. Lange tijd werd gesproken over RealityOS, maar in december 2022 verschenen de eerste aanwijzingen dat Apple toch de voorkeur lijkt te geven aan xrOS. Hierbij staat ‘xr’ voor extended reality.
xrOS in het kort
Dit zijn de verwachte eigenschappen van xrOS (RealityOS):
- Besturingssysteem voor mixed reality AR/VR-bril van Apple
- Verwachte aankondiging tijdens WWDC 2023
- Gebaseerd op macOS en/of iOS
- Verschijnt eerst op een high-end headset voor AR/VR
Wat is xrOS (voorheen RealityOS)?
xrOS is waarschijnlijk de naam van het besturingssysteem waarop de aanstaande AR- en VR-brillen van Apple draaien. Apple zou bezig zijn met twee producten: een mixed reality-headset met een combinatie van AR/VR en een augmented reality-bril. De eerste headset zal relatief groot en duur zijn en alleen bedoeld voor heel specifieke doelgroepen.
De headset zou al zover zijn gevorderd dat een werkend exemplaar aan het Apple-bestuur is getoond. Dit gebeurt alleen als het product al bijna klaar is voor massaproductie. Een aankondiging tijdens WWDC 2023 ligt dan ook voor de hand. Mogelijk wordt de bril al eerder onthuld en krijgen we tijdens het evenement voor ontwikkelaars meer van het achterliggende besturingssysteem te zien. Ontwikkelaars kunnen dan in de zomermaanden aan de slag met het bouwen van geschikte apps en toepassingen.
In 2017 noemde Bloomberg voor het eerst het bestaan van software voor Apple’s AR-bril, toen nog onder de naam rOS. Intern zou ook de codenaam ‘Oak’ worden gehanteerd. Later werd RealityOS genoemd als handelsnaam, maar tegenwoordig hebben we het over xrOS. Dat zou beter passen bij Apple’s langetermijnvisie van wat er met het platform allemaal mogelijk is.
xrOS: aanwijzigen voor het bestaan
Apple heeft xrOS en de bijbehorende headset nog niet officieel aangekondigd. Wel zijn er diverse aanwijzingen, namelijk:
- In december 2022 bleek dat het systeem niet RealityOS, maar xrOS gaat heten. Bloomberg sprak naar eigen zeggen met mensen die goed op de hoogte zijn.
- In februari 2022 dook de naam op in de App Store. De naam verscheen in de broncode.
- In april 2022 werden hints gevonden in iOS 16.
- In mei 2022 werden meerdere handelsmerkregistraties ontdekt voor de VS, Uruguay, Brazilië en andere landen. Dit wekte de indruk dat Apple de headset al tijdens WWDC 2022 had willen introduceren, maar dat ging niet door.
- Het logo van RealityOS is vastgelegd in Apple’s eigen lettertype San Francisco (zie hieronder).
Over die handelsmerken valt meer te vertellen. Het zijn er twee: eentje met nummer 97163139 en een andere met nummer 97163164. Ze zijn beide al ingediend op 8 december 2021 en noemen een deadline voor buitenlandse vastlegging op 8 juni 2022. Dit was twee dagen nadat de WWDC-keynote plaatsvond, dus er werd gedacht dat Apple nét op tijd alles klaar zou hebben. De handelsmerken staan geregistreerd voor diverse computerproducten, variërend van televisies tot slimme brillen. Het resulteerde echter nog niet in een aankondiging. Apple zou een groot deel van de software-engineers hebben overgeheveld naar het xrOS-team, om te zorgen dat de software in 2023 af is. Dit gaat ten koste van iOS 17.
Lege vennootschappen: Apple heeft er een handje van
Daarnaast is er een registratie op de USPTO-website die een datum van 9 juni 2022 noemt voor buitenlandse vastlegging. De registraties staan niet op naam van Apple, maar op naam van een bedrijf dat zich Realityo Systems LLC noemt. Dat gebeurt wel vaker: om vroegtijdig uitlekken te voorkomen verbergt Apple zich achter lege vennootschappen met een andere naam. Wat het adres betreft is Apple alleen niet zo heel zorgvuldig geweest: ze hebben hetzelfde adres gebruikt dat ook voor de macOS-releasenamen wordt gehanteerd. Apple registreert de releasenamen van macOS via Yosemite Research LLC en deed dat onder andere voor Yosemite en Big Sur. In 2021 werd op die manier Monterey geregistreerd, een paar dagen voordat WWDC 2021 begon. Dit was inderdaad de officiële naam van macOS 12.
Yosemite Research LLC en Realityo Systems LLC staan op hetzelfde adres, dat verwijst naar ‘Corporation Trust Center’. Dit is een bestaand bedrijf dat handelsmerkdiensten levert aan Apple. Ook de naam xrOS is door zo’n bedrijf geregistreerd: Deep Dive LLC. Het is aannemelijk dat ook dit bedrijf eigenlijk gewoon Apple is. Ook de namen Reality One en Reality Pro werden vastgelegd via lege vennootschappen.
Vlak nadat de handelsmerken werden ontdekt, vonden Twitteraars nog meer registraties, onder andere in Oeganda en Uruguay. Realityo Systems LLC heeft in december ook het handelsmerk ingediend in Brazilië en vroeg op 10 mei 2022 nog om een update. De handelsmerken zijn (althans in Brazilië) weergegeven in het lettertype dat Apple zelf heeft ontworpen: San Francisco.
xrOS: software voor bril/headset
Een bril of headset is het volgende grote product dat Apple sinds de Apple Watch (2015) zou willen aankondigen. De eerste versie is een high-end mixed reality-headset dat aanvankelijk nog een niche-product zal zijn. Dat komt onder andere door de prijs: Apple zou van plan zijn er rond de 3000 dollar voor te vragen.
Deze headset heeft volgens geruchten twee 4K micro-OLED schermen, 15 cameramodules en krachtige processoren die overeenkomen met de M-serie. De bril registreert oog- en handbewegingen en kan daarop inspelen. Voor het geluid is Spatial Audio aanwezig, voor een ruimtelijk effect.
Meer over de bril lees je op onze aparte pagina.
Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!