AirPods Max review: bovenaanzicht

Deze features willen we zien bij de AirPods Max 2

De AirPods Max uit 2020 zijn wel weer aan een opvolger toe. Welke nieuwe functies willen we zien bij Apple's luxe hoofdtelefoon? Er is heel wat te verbeteren!

Apple’s luxe hoofdtelefoon verscheen in 2020 en heeft sindsdien geen update meer gekregen, zelfs geen nieuwe kleuren. Ondertussen zijn de AirPods Pro wel vernieuwd en heeft de Beats Studio Pro laten zien wat er nog meer mogelijk is qua functionaliteit. Apple zou met die ervaringen eens aan de slag moeten gaan en de eigen hoofdtelefoon een opknapbeurt kunnen geven. De release van de AirPods Max 2 staat nog niet vast, maar het zou in de loop van 2024 of 2025 kunnen gebeuren.

#1 Usb-c-aansluiting

We beginnen met een inkoppertje. Apple is bezig om over te stappen van Lightning naar usb-c. Er zijn nog maar een paar producten die nog een Lightning-poort hebben, zoals de Mac-bureauaccessoires. Een universele oplaadpoort heeft veel voordelen, met als meest voor de hand liggende dat je maar één kabel voor al je gear nodig hebt. Een pluspunt van de usb-c-aansluiting is ook dat het tegelijk audio en stroom aankan. Je kunt dus je hoofdtelefoon opladen terwijl je naar muziek luistert. De Lightning-poort op de AirPods Max is daar niet toe in staat. De usb-c poort heeft nóg een voordeel, namelijk het afspelen van lossless muziek.

AirPods Max kleuren

#2 Lossless muziek

Beats Studio Pro was de eerste hoofdtelefoon van Apple die lossless muziek via usb-c ondersteunt. Dat willen we op Apple’s eigen hoofdtelefoon natuurlijk ook zien. Voorgaande Beats-hoofdtelefoons hadden al een 3,5 mm analoge audio-aansluiting, maar bij de nieuwste Beats zit de digital-to-audio converter (DAC) al ingebouwd. Die maakt het mogelijk om lossless muziek af te spelen met een kwaliteit tot 24 bit / 48 kHz. Het ontbreken van lossless-support was een van de grootste kritiekpunten toen de AirPods Max werden uitgebracht. Zeker gezien de hoge prijs wil je de best mogelijke functies. Apple koos echter voor een Lightning-poort, die bij het converteren van analoog naar digitaal altijd wat verlies van audiokwaliteit veroorzaakt. Dat verwacht je niet, bij zo’n duur product.

#3 Langere batterijduur

AirPods Max gaan 20 uur mee op een batterijlading, terwijl de Beats Studio Pro maar liefst 40 uur meegaan. Het dubbele! Dat is nogal een verschil – zeker als je bedenkt dat de Beats een stuk lichter van gewicht is. Dat brengt ons bij het volgende punt: AirPods Max moet afslanken!

Prijzen Beats Studio Pro

#4 Minder zwaar

De AirPods Max zijn met 385 gram behoorlijk zwaar, waardoor ze na een paar uur dragen minder prettig zitten. Ook op dat punt kan Apple’s hoofdtelefoon een voorbeeld nemen aan de Beats Studio Pro: die weegt maar 260 gram en is een stuk draagbaarder. Apple-dochter Beats bewijst dat het kan, zonder dat de batterijduur achteruit gaat.

AirPods Max vs Beats Studio Pro


Bron: BasicAppleGuy op Twitter

#5 Prijs moet omlaag

We snappen dat Apple zo veel mogelijk geld wil verdienen om de beleggers tevreden te houden (en om de wereld mooier te maken). Maar de prijs van €629,- was bij de release al een lachtertje. Voor minder dan de helft koop je bij Bose en Sony een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon van met betere functies. Sindsdien is de adviesprijs omlaag gegaan naar €579,- maar je koopt inmiddels een product met verouderde technologie. Het is daardoor wél het ultieme statusobject geworden: je laat zien dat je geld genoeg hebt om een product te kopen dat technisch gezien z’n prijs niet meer waard is.

Bij de tweede generatie AirPods Max zouden we graag een realistischer prijs willen zien. Apple zal niet snel onder de €399,- van de Beats Studio Pro gaan zitten, maar iets onder de €500,- mogen we toch wel verwachten. De eigen hoofdtelefoon mag best een beetje exclusief blijven, maar het moet wel realistisch blijven.

Wat ons ook is opgevallen: vroeger kon je nog wel eens leuke koopjes vinden voor de AirPods Max, waarbij de prijs 100 euro onder de adviesprijs lag. Maar ook die tijd is voorbij. Met de komst van een nieuw model, kan de huidige AirPods Max in de koopjesbak. Ideaal voor mensen die wat krap bij kas zitten.

Prijzen AirPods Max

#6 H2-chip voor nieuwe functies

De huidige AirPods Max hebben een H1-chip in elke oorschelp. Als er een update komt zal dat waarschijnlijk de H2-chip zijn. Die zit al in de nieuwste AirPods Pro en levert verbeterde ruisonderdrukking, een nieuwe Adaptieve Transparantie en beter geluid. Het verschil is duidelijk merkbaar: de AirPods Pro 2 sluiten je beter af van omgevingsgeluiden en zijn ook perfect tijdens een concert. Je kunt het geluid van de band nog steeds goed horen, maar tegelijk zorgen ze ervoor dat het aantal decibel op een veilig niveau blijft.

Deze functies kunnen erbij komen:

  • 2x betere actieve ruisonderdrukking
  • Adaptieve transparantie
  • Gespreksversterking

#7 Ultra wideband-chip voor makkelijker terugvinden

Veel dure Apple-producten zijn tegenwoordig voorzien van een ultra wideband-chip om ze nauwkeurig te kunnen terugvinden. Bij de nieuwste iPhones is zelfs al sprake van een ultra wideband-chip van de tweede generatie (die om verklaarbare redenen niet de naam U2 heeft gekregen). Met deze chip kun je nauwkeurig zoeken. Dat wil je ook bij de AirPods Max: als je dure hoofdtelefoon is zoekgeraakt of gestolen, wil je in staat zijn om hem gemakkelijk terug te vinden. Ook als hij onder een berg wasgoed ligt. Met een ultra wideband-chip kan Apple ervoor zorgen dat je tot op de decimeter kunt achterhalen waar de AirPods Max ligt.

#8 Verwisselbare hoofdband

Bij de Vision Pro heb je een verwisselbare hoofdband in twee varianten. Dat willen we ook zien bij de AirPods Max. Het heeft allerlei praktische voordelen, zoals verschillend draagcomfort.

Heb je een van de lichtere kleuren van de AirPods Max, dan zul je gemerkt hebben dat de hoofdband behoorlijk vies kan worden. Op de iCulture-redactie hebben we een lichtgroene variant met een ‘helder’ lichtgroene hoofdband die na verloop van tijd toch wat sporen van haarproducten gaat vertonen. Het zou handig zijn als niet alleen de oorkussens, maar ook de hoofdband verwisseld kunnen worden, zodat je op een nieuwe kleur kunt overstappen zonder honderden euro’s uit te geven.

Oorspronkelijk zou het ook de bedoeling zijn geweest dat de AirPods Max modulair van opzet was. Apple zou echter hebben afgezien van de verwisselbare hoofdband, om de productie te versnellen. Toch is er nog wel iets van terug te vinden. Met een simkaart-tool kun je binnenin de oorschelp in een gaatje prikken, waarna de hoofdband losschiet. Het is niet de grootste verbetering uit dit lijstje, maar het zou wel een mooie opsteker zijn als je de hoofdband en oorkussens helemaal vrij kunt mixen-en-matchen.

AirPods Max hoofdband loshalen

Bron: Prelook

Meer verbeteringen in AirPods Max 2

Er zijn nog wel wat meer verbeteringen die Apple zou kunnen doorvoeren:

  • Bluetooth 5.3 (nu 5.0)
  • Meerdere geluidsprofielen (de Beats heeft er drie)
  • Betere opbergdoos (het huidige tasje is niet zo geliefd)
  • 3,5mm aansluiting voor wie dat nodig heeft
  • Meer AirPods Max kleuren
  • Opladen via MagSafe
  • IPX4 rating voor verbeterde zweetbestendigheid
  • Een aan/uitknop om de AirPods Max uit te schakelen (handmatig)
Bekijk ook

AirPods uitschakelen: zo voorkom je dat de batterij leegloopt

Kun je de AirPods uitzetten? Hoewel er geen fysieke aan-uit-knop op AirPods zit, kun je toch voorkomen dat je oortjes of koptelefoon onnodig batterij slurpen. Je kunt op meerdere manieren te werk gaan, afhankelijk van wat je doel is. Wij leggen het uit!

AirPods Max 2 releasedatum

Wanneer kunnen we deze vernieuwde AirPods Max verwachten? Vermoedelijk pas over halfjaar tot een jaar. Er zijn al een paar geruchten geweest over de AirPods Max releasedatum, waarbij gesproken wordt over 2024 of 2025. Apple zou daarbij ook usb-c willen introduceren. Nieuwe kleuren hoeven we in de tussentijd niet te verwachten. Apple heeft de afgelopen jaren kans genoeg gehad om nog wat extra kleurtjes uit te brengen, maar deed dat niet. Zo vlak voor de release van de tweede generatie zou het onlogisch zijn om nu nog iets te veranderen.

Bekijk ook

Dit weten we al over de release van de AirPods Max 2

De tweede generatie AirPods Max is in ontwikkeling, maar we zullen er nog wel even geduld moeten hebben. Dit weten we al over de AirPods Max 2 release.

Reacties: 1 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.