Wijn-apps voor iPhone en iPad

De beste wijn-apps voor de iPhone: deze moet je hebben

De beste iPhone-apps voor wijn en wijnliefhebbers: van Vivino tot Somm. Voor het scannen van wijn, wijninfo opvragen, proefnotities maken en meer.

Wijnapps voor je iPhone en iPad

Welke fles is er klaar voor om ontkurkt te worden? Welke wijn uit deze supermarkt was ook alweer goed te drinken? Welke wijn serveer ik bij een visgerecht? Het is allemaal informatie die je niet uit je hoofd hoeft te leren, zelfs niet hoeft op te schrijven en ook niet uit boeken hoeft te halen. Met deze wijnapps voor iPhone en iPad krijgen wijnliefhebbers het een stuk makkelijker – en word je zelf ook sneller een liefhebber.

Wijnapps maken je een wijnexpert

Wijn kan nogal intimiderend zijn: zeker in een restaurant is het lastig om een goede wijn te kiezen. Gelukkig zijn er apps die je zelfvertrouwen geven: ze vertellen welke supermarktwijnen het beste zijn, welke wijnen op de wijnkaart kwalitatief goed zijn en helpen je ook bij het beheren van je eigen wijnkelder. Of je nu een wijnkenner bent of beginnend wijndrinker: met deze wijnapps geniet je nog meer van een goed glas.

Wijn-apps voor iPhone en iPad

iCulture adviseert: Vivino

Vivino is zo onmisbaar als een koelkast voor witte wijn. Vivino is uitgegroeid tot dé app om wijnen mee te scannen. Je hoeft alleen maar een foto te maken met je iPhone en krijgt alle informatie op een presenteerblaadje: het beste wijnjaar voor deze wijn, hoe de wijn scoort ten opzichte van de regio, de gebruikte druivensoort, waar de wijn goed mee combineert en de beoordelingen van andere gebruikers. Ook zie je hoeveel de wijn in de supermarkt kost, dus je krijgt meteen een indruk hoeveel marge het restaurant rekent.

Zelf kan je ook wijnen en proefnotities toevoegen aan de miljoenen wijnen die in de database staan. Andere gebruikers en vrienden kunnen zien welke wijnen je hebt gedronken en beoordeeld. En werkt de camera een keer niet? Dan kan je de wijn ook handmatig opzoeken, op naam of per wijnhandelaar en supermarkt in de buurt. Met een vrij prijzig maandabonnement krijg je toegang tot uitgebreid beheer van je wijncollectie, met advies wanneer je de wijn in de kelder moet ontkurken.


WineRatings+ by Wine Spectator: instant wijnkennis

Je liefde voor wijn wat verder brengen dan drinken? Daar helpt deze app van het Amerikaanse blad Wine Spectactor bij. De app beantwoordt in het Engels vragen als ‘hoe proef je rode wijn?’, ‘hoe serveer ik wijn?’ en ‘hoe herken ik welke wijn bij welk eten past?’ met tekst en video. Ook kan je per streek zien wanneer je wijn op het toppunt is. Kan je de Right Bank Reds uit Bordeaux al drinken, of is het beter om te wachten?

Deze app is dus vooral handig als je een betere wijnkenner wilt worden en bijvoorbeeld trends wilt volgen. Welke wijnen zijn momenteel hip? En met welke wijn sla je een modderfiguur? Wine Spectator is een betrouwbare huisvriend, die je met algemene adviezen op weg helpt als je het even niet weet. Voor een maandelijks bedrag kun je de functies van de app enorm uitbreiden en heb je toegang tot de database met honderdduizenden beoordelingen, elke maand 1000 nieuwe wijnen, notities en prijsindicaties.


WineStein: wijnadvies bij het eten

Deze app geeft wijnadvies bij je eten, ook in het Nederlands. Zo heb je altijd een persoonlijke sommelier bij de hand. Het werkt op twee manieren: jij voert de gerechten in en WineStein zoekt er een passende wijn bij. Maar je kunt ook een fles wijn invoeren en de app geeft een suggestie wat je erbij kunt eten. Net wat jij wilt. Bij WineStein draait het dus vooral om de combinatie van wijn en gerechten. Net als bij veel apps zit er ook een maandabonnement in, voor als je wijnen wilt opslaan. Die in-app aankoop is eigenlijk wel nodig als je twee erg nuttige functies wilt gebruiken, namelijk het krijgen van wijnadvies op basis van de flessen die in je eigen kelder liggen en een wijn combineren met je favoriete gerechten. Eigenlijk is dat de basisfunctionaliteit van deze app.


Thirst: noteer je ervaringen

Deze app met de Engelse naam Thirst gaat verder dan het vinden van een fles wijn. Je kunt er uiteraard labels en barcodes mee scannen en op basis van trefwoord zoeken, maar je kunt er ook beoordelingen en smaaknotities mee vastleggen, delen en vergelijken. Maak een verlanglijstje, leg een inventarislijst van je wijnkelder aan en vergelijk winkelprijzen. En het mooie is: het is niet alleen bedoeld voor wijn, maar ook voor bier en andere sterke drank. Voor de echte alcofiel, zeg maar. Het beheren van je wijnkelder in de app is mogelijk voor een sympathiek eenmalig bedrag.


VinoCell: beheer je wijncollectie

VinoCell is een app waarmee je je wijnkelder kunt vastleggen. Je kunt zien uit welke regio’s jouw wijncollectie komt en hebt daarbij ook de mogelijkheid om proefnotities te maken. De app is geschikt voor beginners, maar is zo uitgebreid dat ook experts ermee uit de voeten kunnen. Je kunt tot 50 eigenschappen vastleggen, waaronder naam, land, regio, leeftijd, kleur, alcoholpercentage en nog veel meer. Ook kun je drie foto’s per wijn opslaan. In de database zoek je naar 100.000 wijnen. Staat jouw wijn er niet in? Dan kun je het handmatig toevoegen. Omdat je hiermee je wijnkelder kunt beheren zie je ook meteen op welke datum de wijn binnenkwam en op welke datum je ‘m hebt gedronken. Verder kun je makkelijk de locatie van bepaalde flessen terugvinden. En bij het beoordelen heb je ook heel wat opties: 5 sterren, 20 punten, 100 punten…

Heb je al een wijnlijst, dan kun je deze als CSV of XLS importeren via de VinoCell-website. Daarna synchroniseer je alle data automatisch met je VinoCell-account.


Preferabili: wijnadvies met AI

Deze app ziet er op het eerste gezicht misschien niet uit als een wijnapp, maar als je bedenkt dat de naam voorheen ‘Wine Ring’ was, gaat er misschien een belletje rinkelen. Deze app probeert persoonlijk wijnadvies te geven op basis van kunstmatige intelligentie. De resultaten moeten vergelijkbaar zijn met wat een menselijke wijnexpert zou aanraden. Je vertelt welke wijn je lekker vindt (Love, Like, SoSo of Dislike) en de gepatenteerde technologie gaat voor je aan de slag. Zo krijg je gaandeweg een steeds beter wijnadvies. Je begint met het maken van een foto van het wijnlabel, die je beoordeelt. Daarna krijg je steeds meer aanbevelingen, die je kunt filteren op wijnhandelaar, stijl, prijs of type gerecht. Je kunt eigen notities en foto’s toevoegen.


Acht miljoen (!) wijnen van 55.000 wijnhandelaren belooft Wine-Searcher. Dat zijn er meer dan Vivino. Het proberen waard als je die ene fles wijn niet kunt vinden. De app bevat overigens ook informatie over bier en andere sterke dranken. Je scant het label en krijgt een berg informatie over je heengestort. Je kunt dit gebruiken om de gemiddelde prijs van een wijn te vinden, maar ook de waardering van wijnkenners, druivenras en regio. Daarnaast kun je zien of het wijnjaar goed is. Voeg je eigen beoordeling toe en deel dit met de community. Met de Recognize Label-tool scan je de fles, maar je kunt ook gewoon de naam intikken. Op basis van jouw voorkeuren kun je zien wat anderen zoal drinken. Of je kunt wijnen opslaan om later te proberen. Daarnaast kun je je wijnkennis uitbreiden met de uitgebreide encyclopedie.


Wines: wijnnotities

We zouden deze Nederlandse app voor het maken van wijnnotities graag aanbevelen, maar twee dingen houden ons tegen. Ten eerste de klachten dat je bij het updaten naar een nieuwe versie je ingevoerde data kwijt kan zijn. De tweede klacht is dat deze app niet veel meer is dan een simpel kladblokje voor je notities. En dan zou je net zo goed de Notities-app kunnen gebruiken, want ook daar kun je teksten en foto’s in kwijt. De beschrijving in de App Store citeert ook een review van ‘iPhone club’, maar daar kunnen we ons niets meer van herinneren.

Wines belooft zich te onderscheiden door snelle toetsenbordsuggesties, waardoor je een nieuwe wijn binnen enkele seconden kunt invoeren. Typ de eerste twee letters van de naam en Wines toont de resultaten uit een database met meer dan 1500 wijnregio’s en 900 druivensoorten. Je kunt wijnen importeren met een .wib-bestand en weer exporteren naar een csv-bestand of als lokale backup opslaan. Dat laatste raden we aan om te doen, zodat je niet alles kwijt bent. Of de “prachtig heldere vormgeving” een schot in de roos is, mag je zelf bepalen.


Delipair: eten en wijn combineren

Met de app Delipair kun je makkelijk eten en wijn combineren. De makers van de delipair.com website hebben sinds 2015 ervaring met het combineren van wijn met gerechten en gebruiken machine intelligence om de beste combinaties te vinden. Deze digitale sommelier geeft automatisch aanbevelingen op basis van de “aromatische vingerafdruk” van jouw eten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 1,3 miljoen recepten van wereldwijde keukens. Je vult in wat je gaat eten en de app geeft aan welke wijn je wilt hebben. Je kunt ook zoeken op ingrediënt.


Vinoteka: je eigen wijnkelder

Bescheidenheid is niet het sterkste punt van de maker van deze app. Vinoteka is een “unieke state-of-the-art app” voor je wijnflessen en het beheren van je koelkast of wijnkelder met een “erg effectieve en toch elegante interface”. Je kunt de barcode scannen of het label fotograferen als je een wijn wil toevoegen. Ook synchroniseert de app alle data via iCloud.


Wine Maps: wijn op de kaart

Met deze app voor iPhone, iPad en Apple TV kun je precies zien waar bepaalde wijn vandaan komt. De app toont verschillende wijnregio’s in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en andere populaire wijnlanden. Zo steek je meer kennis op, die je vervolgens weer aan anderen kunt doorgeven. Wine Maps richt zich uitsluitend op het maken van kaartjes met de verschillende wijnregio’s. Er zitten 130 kaarten in van ruim 1500 wijnregio’s in 25 landen, waarbij de Bordeaux nog eens extra gedetailleerd is weergegeven. Op elke kaart zie je de wijnregio’s en eventuele steden, rivieren en meer. Wil je een wijncursus geven, dan kun je de kaartjes in deze app gebruiken in je presentaties. De app werkt ook offline.


Meer wijnapps voor je iPhone

Het aanbod van wijnapps op de iPhone is veel groter dan de hierboven uitgekozen apps die we aanraden. Onderstaande apps krijgen een eervolle vermelding – en we zeggen er meteen bij waarom. Verouderde apps zoals de Superwijngids en Hamersma’s app hebben we achterwege gelaten, omdat de informatie niet meer wordt bijgewerkt en toch vrij snel veroudert.

Wijn scannen en beheren

 • Delectable - Scan & Rate Wine (Gratis, iPhone + IAP, iOS 10.0+) - Een app met dezelfde insteek als Vivino. De database is iets kleiner; ziet er wel goed uit.
 • CellarTracker (Gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Een gratis app voor het beheren van je wijnkelder.
 • Hello Vino: Wine Assistant (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Met deze app kun je niet alleen wijn scannen, maar ook passende gerechten opvragen. Wordt niet meer zo vaak bijgewerkt.
 • WineAdvisor (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) - Een ander alternatief voor Vivino. Ze noemen zichzelf de nummer 1, maar wij weten wel beter. Wordt niet meer zo vaak bijgewerkt.

Wijn-info en wijnkennis

 • Decanter Know Your Wine (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Vergroot je wijnkennis met deze app. Geen quiz, wel een hoop informatie.
 • Pocket Wine Pairing: Sommelier (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Gratis app, waarmee je wijn en maaltijden combineert. Je kunt er ook wijnen mee beheren.
 • Living Wine Labels (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Anno 2020 wil je natuurlijk augmented reality voor je wijnapp. Wijnproducent Treasury Wine Estate brengt met deze app wijnlabels tot leven, waarbij je het verhaal achter de wijn te zien krijgt. Soms is dat wat luguber.
 • Fromage (€3,99, iPhone/iPad/Mac, iOS 12.0+) - Bij wijn hoort kaas, toch? Deze app bevat informatie over ruim 1600 kazen uit 35 landen. Een ware encyclopedie!
 • Corkz: Wijn recensies (€1,99, iPhone/iPad/Watch, iOS 10.0+) - Zoekmachine voor wijn in de Verenigde Staten, maar krijgt in de Nederlandse App Store slechte waarderingen vanwege de beperkte database.
 • Vini Italiani - Piemonte (€0,99, iPhone, iOS 13.0+) - Een database met wijnsoorten uit de Italiaanse Piemonte.
 • Wine Profiles (€3,99, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Betaalde app met wijnprofielen van 1300 wijnen en druivenrassen uit 550 regio’s.

Wijn kopen en drinken

 • Wine Tasting relaxed & easy (€2,99, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Deze app is ontstaan vanuit een Duits boek over het leren proeven van wijn, op een speelse manier. Dezelfde uitgever (Vino mobile) heeft nog meer apps.
 • Wine in Black (Gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Een app om makkelijk wijn te kopen.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Om je wijnvoorraad aan te vullen. Elke week zijn er wel weer andere aanbiedingen.

Mis je wijnapps die je zelf graag gebruikt? Deel ze met andere lezers! Vooraleerst: proost!

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2022
Onderwerp
Categorie
Apps