Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Sony WH1000XM5

AirPods Max alternatieven: ben je beter af met Bose of Sony?

De beste AirPods Max alternatieven
De AirPods Max zijn dé luxe hoofdtelefoon die je als Apple-gebruiker moet hebben. Maar gezien de prijs is het misschien niet de beste keuze. De Sony WH-1000XM4 en Bose 700 zijn óók prima hoofdtelefoons die je vaak voor minder dan de helft kan kopen. Welke past bij jou? En wat zijn de verschillen met de AirPods Max?

AirPods Max: de beste alternatieven

AirPods Max is de eerste noise cancelling hoofdtelefoon die Apple zelf heeft ontwikkeld. Hij verscheen in 2020 en ondertussen is het wel weer tijd voor een opvolger. Die komt er voorlopig niet, dus kunnen we begrijpen dat je ook eens naar alternatieven kijkt. Bij Sony en Bose vinden we twee waardige hoofdtelefoons die de concurrentie met de AirPods Max prima aankunnen: de Bose Noise Cancelling Headphones 700 en de Sony WH-1000XM5. Er zijn natuurlijk nog veel meer hoofdtelefoons, maar we moesten een keuze maken. We vergelijken ze op punten zoals prijs, functies, kleur, batterijduur en meer.

Achter elk onderwerp zie je welk merk de winnaar is:

Prijs: AirPods Max vs alternatieven

Als het om de prijs gaat, valt er bij Apple niet veel te onderhandelen. Deze hoofdtelefoon heeft heeft al vanaf de release een adviesprijs van €629,- en daar is geen cent vanaf gegaan terwijl het product toch alweer een tijdje op de markt is. Gelukkig kun je wel goed bij andere winkels terecht voor een iets lagere prijs. Reken op ongeveer €550,- voor de goedkopere kleuren roze en groen. Voor de andere kleuren ben je tegen de €600,- kwijt.

Dat is bij de Sony WH-1000XM5 en de Bose 700 wel anders: de Sony koop je voor onder de €350,- en de Bose is gemakkelijk voor onder de €300,- te krijgen. Bovendien hebben beide merken nog andere en eveneens kwalitatief goede hoofdtelefoons. die nog goedkoper zijn.

Prijzen AirPods Max en concurrenten

Winnaar: Kijk je naar de prijs, dan ben je met de Bose het beste af. Voor €290 heb je al het topmodel van Bose. Zoek je een goedkoper model, dan zou je ook naar de Bose QuietComfort 45 of de Sony WH-1000XM4 kunnen kijken.

Bose 700 vrouw

Uiterlijk, kleuren en design AirPods Max vs concurrentie

De AirPods Max heeft een wat retro-uiterlijk, terwijl Bose en Sony wat meer kiezen voor een modern, high-tech design. Bij beide merken kun je kiezen uit drie kleuren: zwart, zilver en donkerblauw. Veel gekker wordt het niet. De donkere kleuren van Bose en Sony zijn onopvallend. Wil je wat meer uit de band springen, dan kies je de lichter gekleurde uitvoeringen in zilver. Je krijgt bij beide merken een neutraal uitziende opberghoes.

Sony WH1000XM5

Wie wil opvallen moet bij Apple zijn. Je hebt keuze uit vijf kleuren die vanaf het begin niet veranderd zijn, namelijk spacegrijs, zilver, groen, roze en hemelsblauw. Door de oorkussens te vervangen kun je het nog veel gekker maken, waardoor in totaal 25 kleurcombinaties mogelijk zijn. Verder kun je je AirPods Max laten graveren met initialen, emoji of een tekst. Dat is bij Bose en Sony allemaal niet mogelijk.

AirPods Max kleuren

Je krijgt bij de AirPods Max een opvallende opberghoes, die alleen de oorschelpen beschermt en niet de hoofdband. Volgens de Apple-designers is dat ook niet nodig, omdat de hoofdband stevig genoeg is en de case door het gekozen uiterlijk gemakkelijker weg te stoppen is in een tas. Er is inderdaad sprake van minder loze ruimte. Of het jouw smaak is, is een persoonlijke kwestie. Je hebt de case in ieder geval niet nodig om je AirPods Max op te laden of in stroombesparende status te brengen.

AirPods Max review: de Smart case

Winnaar: Bij Apple heb je de meeste keuze uit kleuren, zeker ook omdat je de oorkussens kunt vervangen.

AirPods Max: releasedatum vs de rest

Zoek je het nieuwste product, dan is Sony de winnaar en Bose de verliezer. Want ook al zijn we wel eens gefrustreerd dat Apple maar geen aanstalten maakt om de AirPods Max te vervangen, het is niet de oudste uit het rijtje.

  • Sony WH-1000XM5: mei 2022
  • AirPods Max: december 2020
  • Bose 700: juni 2019

Winnaar: Sony heeft het meest recente product. De blauwe versie dateert zelfs uit april 2023, maar is technisch gezien niet vernieuwd.

Gewicht AirPods Max, Bose 700 en Sony XM5

Er is één punt waar veel reviewers een probleem mee hebben bij de AirPods Max: het gewicht. Met 384 gram voel je deze hoofdtelefoon na een tijdje gebruik behoorlijk zitten. Apple heeft de hoofdband zodanig ontworpen dat het gewicht wat wordt verdeeld, maar het is toch een stuk zwaarder bij langer gebruik dan de hoofdtelefoons van de concurrentie. Zowel de Bose als Sony wegen rond de 250 gram.

Winnaars: Bose en Sony, beide met 250 gram.

Bose 700 Wireless hoofdtelefoon

Ruisonderdrukking bij AirPods Max, Bose en Sony

Voordat Apple een hoofdtelefoon uitbracht, waren Bose en Sony dé standaard op het gebied van mainstream ruisonderdrukkende hoofdtelefoons. De AirPods Max zijn voorzien van 8 microfoons voor actieve ruisonderdrukking. Drie zitten aan de buitenkant om omgevingsgeluid te detecteren, terwijl er ook eentje aan de binnenkant zit om het geluid te meten op het punt waar het je oor binnenkomt. Apple heeft bovendien een transparantiemodus om te kunnen meeluisteren met omgevingsgeluid.

De Sony XM5 beschikt over een geavanceerde HD Noice Cancelling Processor QN1, die ook al in de XM4 zat. Deze wordt aangestuurd voor de geïntegreerde processor V1. Er zijn 8 microfoons aanwezig voor om de audio en het omgevingsgeluid in de gaten te houden. Met de meegeleverde app kun je dit aanpassen. Zoiets biedt Apple niet.

Bij de Bose is ook een speciale chip voor ruisonderdrukking aanwezig, waarvan je de instellingen kunt aanpassen. Je kunt kiezen uit 11 standen voor de ruisonderdrukking. Er zitten 6 microfoons in voor ruisonderdrukking en 4 om te zorgen dat je stem duidelijk hoorbaar is tijdens telefoongesprekken, dus in totaal 10.

Winnaar: Hoewel je persoonlijke ervaring met ruisonderdrukking verschillend kan zijn, biedt Bose de meeste microfoons en meer standen voor de ruisonderdrukking.

Bose 700

Batterijduur: Apple vs de rest

De AirPods Max gaat maximaal 20 uur mee op een batterijlading. Dit geldt voor muziek luisteren, bellen en streamen. Daarbij kunnen ruisonderdrukking en spatial audio ingeschakeld zijn. Bose biedt ook 20 uur batterijduur. Sony is echter de winnaar met 30 uur batterijduur als je ruisonderdrukking hebt ingeschakeld. Zet je dit uit, dan gaat de hoofdtelefoon maar liefst 40 uur mee, een heel verschil!

Je gebruikt bij Sony en Bose een USB-C-kabel, terwijl Apple heeft gekozen voor een Lightning-aansluiting. Nu hebben de meeste mensen die wel liggen, maar het betekent wel dat Apple’s AirPods Max vooral geschikt zijn voor mensen die toch al Apple-producten hebben. De stroomadapter moet je zelf nog aanschaffen bij Apple, Bose én Sony – een tegenvaller bij zo’n duur product. Bij Bose en Sony krijg je ook nog een audiokabel meegeleverd. Bij Apple is dat niet het geval, aangezien de AirPods Max totaal geen fysieke audio-aansluitingen heeft.

Alledrie ondersteunen snelladen. Bij Apple kun je na 5 minuten laden 1,5 uur luisteren. Bij Sony gaat het wat sneller: na 10 minuten laden kun je maar liefst 5 uur luisteren. Bose presteert in de middenmoot: na 15 minuten laden kun je 3,5 uur luisteren.

Winnaar: Wat batterijduur en snelladen betreft is Sony duidelijk de winnaar.

Sony WH-1000XM5

Audio van de AirPods Max, Bose 700 en Sony XM5

Hier komen we op een heikel punt, want veel mensen hebben een passionele voorkeur voor het ene of andere merk. Daarom kijken we vooral naar de functies die elke hoofdtelefoon biedt. Apple biedt Spatial Audio met dynamische hoofdtracking voor een ruimtelijk effect, maar heeft verzuimd een 3,5mm audiojack aan te brengen. Ook krijg je er geen kabeltje bij om je hoofdtelefoon bekabeld te gebruiken. De twee nadere merken bieden wel een 3,5mm aansluiting en leveren ook een kabel mee.

De Sony MX5 staat bekend om z’n heldere weergave en uitmuntende audiokwaliteit. Zelfs de kleinste details zijn nog goed hoorbaar. Dat mag ook wel, want Sony is al zo lang actief dat ze hun audioproducten tot in de puntjes geoptimaliseerd hebben. En hoewel Apple beweert dat muziek in het DNA van het bedrijf zit, hebben ze toch echt wat minder ervaring met hoofdtelefoons voor consumenten. Bij de Sony konden we bovendien veel meer audiospecs vinden dan bij Apple, waar de ‘magie’ van de ervaring belangrijker is dan een opsomming van specs. Via de app van Sony kun je veel EQ-instellingen vinden, veel meer dan bij Bose. Over de audiokwaliteit van Bose zijn de meeste gebruikers ook erg tevreden. Maar de meeste fans vind je bij Sony, mede vanwege de nadrukkelijke bas. De audio is goed voor elkaar en er zitten allerlei slimme functies op, zoals draagdetectie en speak-to-chat. Dit laatste houdt in dat de muziek automatisch wordt gedempt als je begint te praten.

Winnaar: Smaak is heel persoonlijk, maar als je naar de mogelijkheden kijkt ligt de Sony toch wel iets voor.

Conclusie: AirPods Max, Bose of Sony?

Waarschijnlijk heb je al een voorkeur voor één van deze audiomerken. Ben je Apple-fan en wil je alles van Apple hebben, dan heb je misschien al de keuze voor de AirPods Max gemaakt en kunnen we je niet echt met argumenten overtuigen.

Maar ben je een iemand die voor- en nadelen graag tegen elkaar afweegt en het beste wil voor de best mogelijke prijs, dan eindigt de AirPods Max op de laagste plaats. Apple scoort alleen goed op design en keuze uit kleuren, maar op geen enkel ander punt. Wil je de meeste mogelijkheden, dan zou je voor Sony WH-1000XM5 moeten kiezen. Wil je de beste deal, dan is Bose net een tikje goedkoper en is óók op heel veel fronten goed.

Weet je het niet meer? Kies gewoon het merk dat jou het meest aanspreekt, je kunt eigenlijk geen miskoop doen. Maar wees je ervan bewust dat de AirPods Max niet op alle punten optimaal scoren.

Prijzen AirPods Max en concurrenten

Zoek je nog meer alternatieven, kijk dan ook eens naar deze dure hoofdtelefoons:

Bekijk ook onze round-up van hoofdtelefoons om te kijken welke je nog meer kunt kiezen.

Bekijk ook

Draadloze hoofdtelefoons voor je iPhone en iPad

Apple heeft de AirPods Max en diverse hoofdtelefoons van Beats in het assortiment, maar er zijn nog veel meer opties. In deze round-up kijken we naar draadloze koptelefoons die ideaal zijn voor Apple-gebruikers. Handig voor op reis of om thuis op de bank lekker muziek te luisteren of een film te kijken!