Markeringen op foto'sa

Markeringen gebruiken in de Foto’s-app: tekenen en tekst toevoegen op foto’s

Met Markeringen (Markup) in de Foto's-app kun je eenvoudig tekenen op je foto's. Je kunt ook onderdelen uitvergroten of getypte tekst toevoegen, rechtstreeks vanaf je iPhone, iPad en iPod touch. In dit artikel lees je hoe dit werkt.

Markeringen op foto’s: tekenen en meer

Je vindt de markeerfunctie in de Foto’s-app op je iPhone en iPad. Je kunt ermee tekenen op foto’s, maar ook tekst toevoegen, een handtekening zetten of bepaalde delen uitlichten met een vergrootglas. Het werkt met elke afbeelding op de Foto’s-app, zodat je bijvoorbeeld iets op een foto of schermafbeelding kunt benadrukken.

Markeringen (Markup) in de Foto’s-app gebruiken

Je kunt Markeringen eenvoudig gebruiken in de Foto’s-app, zonder dat je hier speciale apps of andere hulpmiddelen voor nodig hebt. Markeringen kun je gebruiken om iets duidelijk te maken op een foto, of om een specifiek onderdeel uit te lichten. De mogelijkheden zijn vrij uitgebreid, waardoor de functie in allerlei situaties van pas kan komen. Het werkt op foto’s (niet op video’s) op elke iPhone, iPad en iPod touch met minimaal iOS 10.

Zo kun je markeringen op foto’s gebruiken:

 1. Open de Foto’s-app en selecteer een afbeelding.
 2. Tik rechtsboven op Wijzig.
 3. Tik op het rondje met de drie stippen.
 4. Tik daarna op Markeringen.

Markeringen op Foto's

Er verschijnt nu een apart scherm met allerlei tekengereedschappen waarmee je bewerkingen kunt uitvoeren. Je hebt de beschikking uit pennen en penselen, tekst en meer.

Tekenen op foto’s met Markeringen

Als je bovenstaande stappen gevolgd heb, kun je op de foto gaan tekenen:

 1. Tik linksonder op een van de stiften en tekenpennen.
 2. Kies de kleur waarmee je wil tekenen. Je hebt de keuze uit 6 standaardkleuren, plus een oneindig aantal kleuren naar eigen keuze.
 3. Tik nogmaals op de tekenpen om de dikte van de lijn te bepalen.

Foto's: markeringen maken

Je kunt nu vrijuit tekenen op je foto’s, waarbij je de gum of de undo-knop kunt gebruiken om correcties te doen. Druk je wat harder op de undo-knop, dan krijg je de mogelijkheid om de laatste pennenstreek of alle aanpassingen ongedaan te maken.

Markeringen tekstdikte en undo

Tekst op foto’s zetten

Je kunt met de markeertool gemakkelijk tekst op foto’s zetten. Zo werkt het:

 1. Tik rechtsonder op het blauwe plusje.
 2. Kies Tekst.
 3. Selecteer de gewenste kleur, het lettertype en de lettergrootte.
 4. Schrijf de tekst op de afbeelding.

Markeringen: tekst op foto zetten

Vergrootglas gebruiken in Markeringen

Naast het tekenen op foto’s, kun je onderdelen ook uitlichten onder een vergrootglas. Dit werkt als volgt:

 1. Tik in de markeerfunctie op het blauwe plusje rechtsonder.
 2. Kies Vergrootglas.
 3. Plaats deze op het onderdeel dat je wilt uitlichten.
 4. Met het blauwe stipje kun je het vergrootglas groter of kleiner maken.
 5. Met het groene stipje bepaal je het zoomniveau.
 6. Met de tools onderin het scherm kies je de kleur en dikte van de zoomcirkel.

Markeringen: vergrootglas

Handtekening zetten in Markeringen

Een speciale functie is het toevoegen van een handtekening. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een formulier hebt ontvangen, dat je op de iPhone of iPad wilt invullen. Je kunt dan met de parkeerfunctie het volledige formulier invullen en ondertekenen met je handtekening, zonder dat je een desktopcomputer nodig hebt. Je vindt de handtekeningfunctie bij de eerder besproken functies tekst en vergrootglas. Heb je in Voorvertoning op de Mac al een aantal handtekeningen gescand, dan kun je meteen je krabbel plaatsen.

Handtekening in document zetten

Welke aanpassing je ook maakt (tekenen, uitlichten of tekst toevoegen), je kunt het altijd ongedaan maken via de Ongedaan-knop linksonder. Druk nogmaals op Gereed om de foto definitief met de bewerkingen op te slaan. Krijg je later spijt? Geen nood, Apple slaat alle aanpassingen afzonderlijk op, los van de oorspronkelijke foto. Je kunt op elk moment teruggaan naar de originele foto.

Foto-markeringen met apps van derden

Vind je de mogelijkheden van de tekentools te beperkt, dan zou je ook kunnen kiezen voor apps van derden zoals Annotate. Heb je deze app geïnstalleerd, dan verschijnt deze als extra optie als je de standaard markeertool wilt openen. Dergelijke apps bevatten vaak net iets meer penselen en tools om onderdelen op een foto te benadrukken. Zo kun je in annotate ook emoji, stickers en standaardvormen zoals rondjes en spraakballonnen op een afbeelding plakken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!