Toegankelijkheid Apple Watch

Apple Watch en toegankelijkheid voor mensen met een beperking

De Apple Watch heeft allerlei toegankelijkheidsfuncties voor mensen met een lichamelijke beperking, zoals mensen die slechtziend of slechthorend zijn. Deze gids legt ze uit.

Apple Watch toegankelijkheidsfuncties

De Apple Watch is het meest persoonlijke apparaat dat Apple ooit gemaakt heeft. Het zit dicht op je lichaam en je hebt het altijd bij je. Je kunt er zelfs mee slapen en douchen. Maar hoe zit het dan met functies voor mensen die wat minder makkelijk een scherm kunnen bedienen en aflezen? We hebben op iCulture een artikel over toegankelijkheidfuncties op de iPhone. Maar ook op de Apple Watch wil je natuurlijk je dagelijkse ding blijven doen en met toegankelijkheidsfuncties lukt dat. In dit artikel stellen we ze aan je voor.

Apple over toegankelijkheid van de Apple Watch

Op de iPhone ken je de toegankelijkheidsopties natuurlijk al: ze zijn te vinden in het menu Instellingen > Toegankelijkheid. En ze zijn niet alleen handig voor mensen die slecht horen of slecht zien, maar komen ook van pas als je geen handicap hebt en gewoon het scherm wilt dimmen of in de auto zit en wilt dat teksten worden voorgelezen.

Ook op de Apple Watch zitten functies voor toegankelijkheid. Je vindt ze hier:

  1. Open de Instellingen-app op de Apple Watch.
  2. Tik op Algemeen.
  3. Tik op Toegankelijkheid.

Je vindt het ook in de Watch-app op de Apple Watch. Tik op het tabblad Mijn Watch > Algemeen > Toegankelijkheid.

Toegankelijkheid Apple Watch

Rolstoelfuncties

Voor mensen die aan een rolstoel zijn gebonden zijn er speciale rolstoelfuncties op de Apple Watch. Zo houden de fitnessfuncties en de Workout-app rekening met rolstoelgebruikers. De Workout-app biedt twee speciale workouts voor deze groep en je kunt ook meedoen aan de Apple Watch-uitdagingen.

Zo laat je op de Apple Watch weten dat je in een rolstoel zit:

  1. Ga op de iPhone naar de Watch-app.
  2. Ga naar Mijn Watch > Gezondheid > Gezondheidsprofiel.
  3. Tik rechtsboven op Wijzig.
  4. Zet in je profiel dat je rolstoelgebruiker bent. Dit doe je door achter Rolstoel de optie Ja te kiezen.

Je leest er meer over in onze tip over rolstoelfuncties op de Apple Watch:

VoiceOver en extra grote letters op de Apple Watch

Net als op de iPhone kun je teksten laten voorlezen met VoiceOver. Je kunt met vingerbewegingen de VoiceOver-functie activeren. De tekst wordt vervolgens uitgesproken via de ingebouwde speaker van de Apple Watch. Je hoort wat er op het scherm te zien is, waaronder knoppen om te navigeren. Als blinde gebruiker zou je de Apple Watch gewoon moeten kunnen gebruiken. VoiceOver is beschikbaar in 14 talen, waaronder Nederlands.

Ook kun je op de Apple Watch de lettergrootte dynamisch laten aanpassen. Apps die het dynamische lettertype ondersteunen, zullen automatisch grotere letters laten zien, als je dat hebt ingesteld. Dat geldt uiteraard voor Apple’s standaard meegeleverde apps, zoals Mail, Berichten en Instellingen. Je kunt de tekst ook extra vet weergeven, voor betere leesbaarheid.

apple-watch-toegankelijkheid-grijstinten-zoomen

Zoomen, grijstinten en extra grote klok

Met de Apple Watch kun je altijd inzoomen op teksten die in beeld zijn. Dit doe je met de digitale kroon, de draaiknop aan de zijkant. Dat werkt altijd, ook als je gebruiker zonder handicap bent. Je kunt tot 15 keer inzoomen op teksten, zodat alles een stuk beter leesbaar wordt. Uitzoomen doe je op dezelfde manier: door aan de digitale kroon te draaien.

Grijstinten kunnen van pas komen bij mensen die moeite hebben met kleuren herkennen. Je moet dit filter wel zelf handmatig inschakelen. Alle icoontjes en apps zullen vanaf dat moment in grijstinten worden getoond. Dit geldt meteen voor alle apps en instellingen, dus ook apps die niet specifiek ondersteuning hebben toegevoegd.

Heb je moeite om de klok af te lezen, dan kun je een extra grote wijzerplaat op de Apple Watch instellen. Die toont in grote en duidelijke cijfers hoe laat het is. Handig voor mensen die een leesbril nodig hebben en voor het aflezen van de tijd niet steeds hun bril willen pakken.

apple-watch-toegankelijkheid-beweging-transparantie

Transparantie, labels en beweging op de Apple Watch

Ook handig voor mensen zonder handicap: de mogelijkheid om schermen minder transparant te maken. Apple heeft sinds iOS 7 allerlei transparantie-effecten toegevoegd, die een mooi effect geven maar ook kunnen afleiden. Door de transparantie uit te schakelen zie je voortaan ‘saaie’ tekst op een egale achtergrond. Veel makkelijker te lezen, vooral als je Glances, Siri-opdrachten en notificaties goed wilt zien. Het contrast wordt zienderogen verhoogd.

Heb je moeite om de knoppen te zien, dan kun je labels in- en uitschakelen. Dit zorgt ervoor dat bij knoppen duidelijker zichtbaar is of ze aan of uit staan. Een cijfer 1 op de knop geeft bovendien nog een extra hint dat de knop aan staat. Het cijfer 0 betekent: uit.

Beweging verminderen is een functie die iedereen eens zou moeten proberen, ook op de iPhone. Je ziet minder animaties en fancy effecten, maar het kan er ook voor zorgen dat je iPhone sneller aanvoelt en dat je minder snel misselijk wordt bij langdurig iPhone-gebruik. Op de Apple Watch is ook zo’n functie aanwezig: apps die je opstart komen meteen in beeld, zonder fraaie animaties. Je mist wel wat van de ‘magie’ die Apple in de bediening heeft gestopt, maar misschien heb je dat er wel voor over.

Mono-geluid op de Apple Watch

apple-watch-mono-geluidBij de Apple Watch kun je geen gewone oordopjes aansluiten. Je zult gebruik moeten maken van de ingebouwde speaker of draadloze Bluetooth-oordopjes. Maar dat kan problemen opleveren, vooral als je doof bent aan één oor. De instelling voor mono-geluid zorgt ervoor dat de twee geluidskanalen worden samengevoegd, zodat je via één oor al het geluid hoort. Ben je gedeeltelijk doof aan één oor, dan kun je de volumebalans zo instellen, dat het voor beide oren even luid klinkt.

Deze instellingen moet je aanpassen via de Apple Watch-app die op de iPhone aanwezig is. En dat is ook wel zo logisch. Het gaat om kleine, priegelige schuifjes die je op de Apple Watch moeilijker zou kunnen bedienen. De Watch-app kan worden gebruikt op een groter scherm, ideaal voor mensen met slecht zicht. Het herschikken van iconen op het homescreen, het instellen van vrienden voor Digital Touch en andere functies, doe je ook via de Watch-app op de iPhone. Zeker als je geen fijne motoriek hebt, is het gemakkelijker om dit op de iPhone te doen. Overigens is de digitale kroon ook erg handig voor mensen met een motorische beperking: aan een fysiek knopje draaien is in veel gevallen makkelijker dan het aantikken van een minuscuul knopje op het scherm.

Taptic Engine op de Apple Watch

taptic-engine-apple-watchEen van de grootste vernieuwingen in de Apple Watch is de zogenaamde Taptic Engine. We hebben daar een apart artikel over geschreven: Taptic Engine: zo tikt de Apple Watch straks op je pols. In plaats van de standaard trilfunctie die je van de iPhone gewend bent, krijgt de Apple Watch een nieuw soort trilmotor. Die geeft je meteen een voelbare trilling zodra je ergens op het scherm tapt. Dat voelt veel natuurlijker aan. Als slechthorende of slechtziende hoef je ook niet op het scherm te kijken of er een notificatie binnenkomt: je voelt aan een tikje op je pols dat er een melding is. Je mist dus nooit een bericht, e-mailtje of afspraak.

Al deze informatie is ook terug te vinden op Apple’s webpagina over toegankelijkheid op de Apple Watch. Steven Aquino, die visuele en motorische beperkingen heeft, schreef onlangs over de toegankelijkheidsopties op de Apple Watch, nadat hij de mogelijkheid had gekregen om hands-on de smartwatch te proberen. Als ervaringsdeskundige kan hij goed inschatten of de functies van pas komen. Hij is vooral blij met de extra grote wijzerplaat en de zoomfunctie.

iCulture over toegankelijkheid

We besteden op iCulture heel regelmatig aandacht aan toegankelijkheid op iPhone voor mensen met een beperking. Dit is een greep uit onze belangrijkste artikelen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020
Categorie Devices
Onderwerp toegankelijkheid