MyScript Nebo-appicoon.

Review: MyScript Nebo is een geweldige notitie-app voor iPad Pro met Apple Pencil

Met MyScript Nebo schrijf je je eigen notities op de iPad met de Apple Pencil. Vervolgens kun je deze geschreven tekst makkelijk omzetten naar een getypte notitie. Hoe goed werkt dit? We probeerden het uit.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

MyScript Nebo-appicoon.Notities maken gebeurt nog altijd veel op de ouderwetse manier met pen en papier. Hoewel er al talloze mogelijkheden zijn om op een digitale manier notities te maken, heeft het schrijven van tekst met een pen voor veel mensen nog steeds de voorkeur. Als je tekst liever schrijft, maar ook digitaal op wil slaan, dan kun je bijvoorbeeld je eigen papierwerk inscannen of een notitie-app gebruiken waarmee je met een digitale pen kunt schrijven. MyScript Nebo (link) behoort tot die laatste groep, maar doet wel iets heel erg handigs: je schrijft met de Apple Pencil op de iPad Pro en met slechts twee tikken zet je je gehele handgeschreven tekst om in een getypte versie. Kun je met deze iPad Pro-app je notitieblokken eindelijk in de prullenbak gooien?

Update augustus 2019: Inmiddels werkt MyScript Nebo met iCloud Sync. Ook veel andere nadelen die we in deze review noemen zijn inmiddels opgelost.


Deze app is alleen geschikt voor iPads die geschikt zijn voor de Apple Pencil. Momenteel geldt dit alleen voor de 9,7-inch en 12,9-inch iPad Pro. Voor andere iPads is MyScript Nebo niet geschikt.

Score

9

MyScript Nebo

MyScript Nebo

€0

Voordelen +

  • Eenvoudig notities maken met de Apple Pencil
  • Ondersteuning voor Nederlandse taal
  • In een handomdraai geschreven tekst omzetten in getypte tekst
  • Veel layout-opties

Nadelen -

  • Geen iCloud-synchronisatie
  • In het begin wennen tussen gebruik vingers of Apple Pencil
  • Werkt alleen met Apple Pencil (en iPad Pro)

MyScript Nebo: notities maken met de Apple Pencil

Zelf ben ik een groot voorstander van het digitaal opschrijven van notities. Ik vind het simpelweg veel makkelijker om te typen in een tekstverwerker of notitie-app, waarna dit automatisch op al mijn apparaten beschikbaar is. Bovendien kun je dan veel makkelijker zoeken in je eigen tekst, waardoor je niet als een hondsdolle door je eigen boekwerk hoeft te gaan bladeren. Het nadeel is echter dat schrijven in sommige gevallen veel sneller is en je ook meer vrijheid hebt om te schrijven waar je wil. Je kunt eenvoudig met pijlen werken, diagrammen maken en andere lay-out aanpassingen doen. Bovendien is het ook belangrijk dat je zo nu en dan gewoon met de hand blijft schrijven, zodat je het niet verleert. Dit merkte ik direct bij het testen van Nebo, waardoor mijn handschrift nog moeilijker leesbaar werd dan het al was.

Nebo is een notitie-app voor de iPad Pro in combinatie met de Apple Pencil. Zonder Apple Pencil ben je dus nergens, omdat je dan alleen maar een rondleiding door de app kunt krijgen. Als je de app voor het eerst opstart, moet je direct wat krabbelen met je Apple Pencil, om te bevestigen dat je in het bezit bent van deze slimme Apple-pen. Na het doorbladeren van de uitgebreide tutorial waar de basics worden uitgelegd, kun je met je Apple Pencil in de hand aan de slag met het maken van notities.
Voorlopig geldt nog dat de Apple Pencil alleen wordt ondersteund door de iPad Pro (die dus nu ook voor Nebo vereist is), maar er zijn geruchten dat ook andere iDevices ondersteuning voor de Apple Pencil gaan krijgen.

MyScript Nebo vereist een Apple Pencil.

Handgeschreven tekst omzetten in getypte tekst

Bij het voor het eerst opstarten van Nebo krijg je onder andere de optie om de taal in te stellen. De kracht van Nebo is namelijk dat handgeschreven tekst herkend wordt en razendsnel omzet in getypte tekst. Nederlands wordt gewoon door de app ondersteund, net als 57 andere talen. Met een kleine download haal je de ondersteuning voor Nederlands zo binnen, waardoor tijdens het schrijven je woorden zo omgezet kunnen worden in getypte versies.

Deze handschriftherkenning werkt feilloos. Zelfs mijn gebrekkige handschrift wordt in 99% van de gevallen nauwkeurig herkend, waardoor je weinig wijzigingen hoeft aan te brengen in je eigen tekst. Je kunt aan één stuk door blijven schrijven en met twee tikjes met je vinger wordt de tekst zonder nadenken omgezet. Tijdens het schrijven zie je echter wel een preview van het woord waarnaar hij het later omzet. Als je daar al een foutje in ziet, hoef je alleen maar op deze preview te tikken en één van de andere suggesties te selecteren. Dit werkt erg makkelijk, zelfs tijdens het schrijven zelf.

MyScript Nebo zet je handgeschreven notitie om in getypte tekst.

Apple Pencil gestures

Maar met schrijven alleen ben je er nog lang niet. Nebo herkent allerlei bewegingen die je met je Apple Pencil maakt, waarmee je tekst kunt verplaatsen, wissen of de opmaak aanpast. Heb je een schrijffout gemaakt, kras er dan simpelweg doorheen en je tekst wordt direct verwijderd. Staan twee geschreven woorden tegen elkaar, maar zouden deze eigen gesplitst moeten zijn? Trek een verticale lijn van boven naar beneden en de woorden worden gescheiden. Je kunt ook een zin op een nieuwe regel laten beginnen door zo’n zelfde lijn tussen twee aparte woorden te plaatsen. Alle woorden achter de lijn verschuiven vervolgens een regel naar onderen. Om letters of woorden bij elkaar te brengen, trek je de lijn juist van onder naar boven. In het begin zijn al deze acties wat wennen, maar als je ze eenmaal letterlijk in de vingers hebt, schrijf je als een malle al je notities in Nebo.

Opmaakopties in Nebo

In Nebo kun je ook nog opmaak meegeven aan je handgeschreven tekst. Zo maak je in een handomdraai diagrammen, schetsen en zelfs berekeningen. Tik hiervoor in een notitie twee keer met je vinger op een leeg vlak en kies voor één van de opties. Vervolgens verschijnt er een vierkant waar je bijvoorbeeld vrij diagrammen in kunt maken. Nebo herkent vierkanten, rondjes en andere geometrische vormen. Teken deze en ze worden automatisch omgezet in bijvoorbeeld een perfecte cirkel. Met je vinger pas je daarna ook nog gewoon het formaat aan, waardoor je de hele tekening niet meteen opnieuw hoeft te maken als deze te klein blijkt. Met pijlen en lijnen verbind je deze vervolgens aan elkaar, zodat dit zelfs voor bijvoorbeeld wiskunde of andere relevante vakken handig in het gebruik is. In onderstaande gif zie je een voorbeeld van een diagram die vlekkeloos omgezet wordt in een mooie strakke grafische weergave.

Tabellen omzetten in MyScript Nebo.

De app kan ook overweg met geavanceerde berekeningen met wortels, vergelijkingen en andere sommen. De app kan zelfs voor jou meteen het juiste antwoord geven. Bij het aanmaken van een berekening kun je kiezen of de uitkomst gegeven moet worden of niet, en zo ja, of dit afgerond moet worden. Dit maakt van Nebo een handig hulpmiddel als je tijdens het maken van een notitie snel een berekening uit moet voeren. Hierdoor hoef je niet meer naar je rekenmachine te grijpen. Nebo komt door deze toepassingen op allerlei gebieden goed van pas. Of je nou een plattegrond van je toekomstige huis aan het tekenen bent of druk bezig bent met je eigen financiële administratie, Nebo kan in heel veel gevallen een heel prettig hulpmiddel zijn.

Notities delen met Nebo

Notities in Nebo maak je op je iPad, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je deze ergens anders wil hebben. Bij het exporteren kun je kiezen uit meerdere opties. Je kunt je bestanden simpelweg delen als tekst, maar ook als PDF. Wil je je notitie met je eigen handschrift naar anderen sturen, dan exporteer je hem als HTML. Het is echter jammer dat de app bijvoorbeeld niet samenwerkt met iCloud waardoor al je notities te benaderen zijn. De notities blijven daardoor alleen op je iPad staan, die je lang niet altijd bij je hebt.

MyScript Nebo herkent je geschreven tekst.

Het werken met Nebo vergt in het begin wel wat gewenning. Bovendien moet je goed onthouden hoe je bepaalde acties uitvoert. Zo kun je alleen scrollen met je vinger en niet met de Apple Pencil en zijn er nog meer handelingen die je alleen met je vingers kunt uitvoeren. Hierdoor wissel je tijdens het schrijven van notities vaak tussen pen en hand, wat soms wat onhandig kan zijn.

Conclusie MyScript Nebo

Heb je een iPad met Apple Pencil, dan is MyScript Nebo de app die je moet hebben. Nebo doet geweldige dingen met je eigen handschrift en de herkenning werkt nagenoeg vlekkeloos. Nebo combineert de voordelen van het hebben van digitale notities met de vrijheid van geschreven notities, waardoor de app in heel veel gevallen een nuttige toevoeging is. Tijdens hoorcolleges, het maken van je huiswerk of voor je eigen hobby of administratie, Nebo komt op veel momenten goed van pas.

Het feit dat de app de Nederlandse taal goed ondersteunt, gecombineerd met alle vrijheid die je krijgt bij het maken van een notitie, maakt van Nebo eigenlijk verplichte kost voor elke Apple Pencil-eigenaar. Er is voor de app nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld op het gebied van exporteren, maar dat neemt niet weg dat je heel veel profijt kan halen uit het gebruik van deze app.

Bekijk ook

Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

De beste iPhone- en iPad-apps voor notities, aantekeningen maken en annoteren. Notability, Evernote, PDF Expert 5 en meer: welke moet je hebben?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.