Zo kun je de iPad met een muis bedienen

Vanaf iPadOS 13 kun je je iPad met een muis bedienen. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt. Het is bedoeld als toegankelijkheidsfunctie, voor als je niet in staat bent het touchscreen te bedienen. Maar iedereen die dat wil kan er ook gebruik van maken en de iPad met muis bedienen. Handig!

iPad met muis bedienen

Ondersteuning voor muizen is aanwezig in iOS 13 en iPadOS 13. Standaard staat de functie uit, maar je kunt het gemakkelijk inschakelen en een muis koppelen, zowel draadloos als met een kabel. Vervolgens wijs je alles met de muis aan en gebruik je de muisknoppen om iets te selecteren.

Een iPad is natuurlijk ontworpen om via het touchscreen met je vingers te bedienen, maar ben je niet in staat om het scherm aan te raken vanwege een handicap, dan heb je er met deze muisbediening een extra mogelijkheid bij. Lees hoe je kunt koppelen, met welke muizen het werkt en wat het voordeel is van het gebruik van een muis. In deze tip spreken we over het gebruik van de muis met een iPad, maar het werkt ook met een iPhone. Door het kleinere scherm is dit alleen niet zo voor de hand liggend.

Welke muis kan ik aansluiten op mijn iPad?

je kunt vrijwel elk type muis aansluiten op je iPhone of iPad:

 • Draadloze Bluetooth-muizen
 • Muizen met USB-kabel
 • Muizen met PS/2 aansluiting (via adapter)
 • Draadloze muizen die een RF-dongle gebruiken

Bluetooth-muis koppelen met iPad

Wil je een Bluetooth-muis koppelen met je iPad, zorg dan dat deze opgeladen is en in de buurt van je iPad is. Vervolgens doe je het volgende:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Toegankelijkheid > Aanraken > AssistiveTouch.
 3. Zet de schakelaar voor AssistiveTouch aan.
 4. Blader omlaag en tik op Apparaten (te vinden onder het kopje Aanwijsapparaten).
 5. Tik op Bluetooth-apparaten.
 6. Zorg dat de muis in pairing-modus staat. Soms moet je hiervoor de schakelaar omzetten of op een knop drukken.
 7. Zie je de muis, tik er dan op.
 8. Als de koppeling is gelukt kun je je muis gebruiken.

Muis met iPad bedienen

Apple heeft geen lijst beschikbaar gesteld met muizen die geschikt zijn, dus het enige wat je kunt doen is proberen. Je kunt ook Apple’s Magic Trackpad 2 gebruiken met iPhones en iPads, maar dit werkt alleen via een kabeltje. De Magic Mouse 2 werkt ook, maar alleen als je de verbinding met de Mac uitschakelt. Anders lukt de verbinding niet.

Muis met kabel aansluiten op de iPad

Je kunt ook een bekabelde muis aansluiten op je iPhone of iPad. Hiervoor heb je Apple’s Lightning-naar-USB-Camera-adapter (ca. 30 euro). Je kunt deze adapter ook gebruiken voor het aansluiten van MIDI-muziekinstrumenten, USB-microfoons, en andere accessoires.

Heb je een iPad Pro met een USB-C-aansluiting, dan heb je een USB-C-naar-USB-A-adapter nodig van ca. 20 euro. Deze kun je ook bij andere fabrikanten kopen. Heb je een muis met USB-C-aansluiting, dan kun je deze uiteraard rechtstreeks aansluiten.

 1. Steek de adapter in de iPad, indien nodig.
 2. Sluit de muis aan op de adapter.
 3. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken.
 4. Kies AssistiveTouch en schakel het in.

Aansluiten van een draadloze RF-muis met dongle op je iPad

Heb je een draadloze muis met een dongle, dan werkt dat meestal met radiofrequenties en is er een speciale dongle nodig. Deze kun je op dezelfde manier gebruiken als een bekabelde muis: in plaats van de kabel steek je de dongle in een USB-poort. Hiervoor heb je opnieuw een adapter nodig. Net als in bovenstaande stappen ga je naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > AssistiveTouch om het in te schakelen.

Muis instellen op de iPad

Zodra je AssistiveTouch hebt ingeschakeld en de muis hebt aangesloten kun je de muis gebruiken. Je ziet nu een grote stip op het scherm, ter grootte van een vingertop. Dit is de cursor. Door de muis te bewegen zul je zien dat de cursor zich verplaatst.

Je kunt de muis instellen via Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > AssistiveTouch. Zo kun je bijvoorbeeld de snelheid van de muispijl wijzigen. Ook kun je de kleur van de muispijl aanpassen van grijs naar oranje, groen of een andere kleur.

Muispijl iPad wijzigen

Je kunt ook muistoetsen toewijzen. Heeft je muis meer knoppen dan worden genoemd, dan kun je ook extra knoppen definiëren. Daarbij moet je op een van de knoppen drukken en een actie kiezen. Zo ga je door, totdat je klaar bent.

Muisinstellingen iPad

In gebruikt: tekst selecteren met de muis

In iOS 13 is de manier van tekst selecteren veranderd, waardoor ook knippen en plakken anders verloopt. Om op de iPad tekst te selecteren met de muis dubbelklik je op het gewenste woord. Vervolgens sleep je de balkjes die het begin en het einde van het fragment markeren naar de juiste plek.

Tekst selecteren op iPad

Waarom zou je je iPad met een muis bedienen?

Zoals gezegd is muisondersteuning geen officiële functie voor iedereen. Het was niet Apple’s bedoeling om hiervan een productiviteitsfunctie te maken, waarmee je nog beter je iPad als laptopvervanger kunt gebruiken.

Voor mensen met speciale behoeften
Voor mensen die het touchscreen niet kunnen gebruiken is het een grote stap vooruit. Je zou je zelfs kunnen afvragen waarom Apple er zo lang over heeft gedaan om de functie toe te voegen, omdat het bedrijf vaak erg voorop loopt met toegankelijkheidsfuncties.

Heb je bijvoorbeeld last van trillende vingers, dan kan het lastig zijn om iets op het scherm aan te wijzen. Met muisbediening kun je je hand op de muis laten rusten en kun je nauwkeurig de grootte en de nauwkeurigheid van de muispijl instellen. Je kunt bovendien bepaalde acties aan knoppen koppelen, die met aanraking veel omslachtiger zijn.

Voor mensen zonder speciale behoeften
Maar het kan ook voor mensen zonder handicap handig zijn, al zul je het waarschijnlijk niet continu willen gebruiken. Een voorbeeld is dat je niet steeds naar het scherm wilt reiken tijdens het internetten en andere activiteiten. Met een muis kun je iets verder van het scherm weg zitten en toch alles bedienen.

De muispijl is nauwkeuriger om iets aan te wijzen, bijvoorbeeld als je vrij dikke vingers hebt. Je kunt ook gemakkelijker lange stukken tekst selecteren. Toch werkt het niet zoals op een standaard computer.

Mensen met een creatief beroep kunnen het ook prettiger vinden dat ze met de muis nauwkeuriger iets kunnen aanwijzen. Maar vaak gebruik je dan al een Apple Pencil, waarmee je het nog nauwkeuriger kunt doen.

Gebruik je de iPad om op afstand een computer te bedienen, bijvoorbeeld via internet, dan zal een muis je het gevoel geven dat je echt achter de computer zit. Waarschijnlijk wil je dan ook nog een extern toetsenbordje koppelen, bijvoorbeeld via Bluetooth.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen bluetooth, ipad, muis
Software iOS 13