Als je aan de slag wilde met virtual reality, dan was je tot nu toe eigenlijk altijd aangewezen op een Windows-pc. Daar is sinds macOS High Sierra verandering in gekomen, want daarin heeft Apple behoorlijk ingezet op virtual reality. Wat is er allemaal mogelijk? Dat hebben we voor je op een rij gezet.
Apple en Virtual Reality
Natuurlijk kon je je iPhone in een Cardboard stoppen om een 360-gradenvideo te bekijken, maar het was tot nu toe niet mogelijk om een HTC Vive of Oculus Rift aan te sluiten op je Mac. Met de introductie van MacOS High Sierra in het najaar van 2017 veranderde dat. Op de WWDC 2017 deed Apple een reeks aankondigingen op het gebied van virtual reality. De nadruk lag daarbij op de mogelijkheden voor ontwikkelaars die VR-toepassingen willen ontwikkelen, maar ook voor gebruikers heeft het genoeg te bieden.
Welke Macs werken met Virtual Reality?
Om virtual reality-apps te ontwikkelen en te testen heb je niet alleen een VR-headset nodig. Je hebt ook een computer nodig die over de juiste (grafische) software beschikt, maar ook geschikte hardware bevat. Hierbij is veel grafische rekenkracht nodig.
Apple biedt daarom de mogelijkheid om een externe grafische kaart (eGPU) te gebruiken. Sinds MacOS High Sierra kun je op elke Mac met een Thunderbolt 3-aansluiting een externe grafische kaart gebruiken. Deze werkt vervolgens samen met VR-brillen maar ook met externe monitoren. Je kunt er echter niet de ingebouwde beeldschermen van je iMac of Macbook Pro mee aansturen.
Om het ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te maken heeft Apple enkele standaard eGPU’s samengesteld van Blackmagic. Deze bestaan uit een behuizing met Thunderbolt 3-aansluiting en een ingebouwde voeding, die je in het stopcontact steekt. In deze kast zit al een AMD GPU, zodat je meteen aan de slag kunt. Je kunt er bijvoorbeeld een VR-bril op aansluiten.
Deze Macs hebben een Thunderbolt 3-aansluiting en zijn dus geschikt voor de External Graphics Development Kit:
- Macbook Pro eind 2016 of nieuwer
- iMac zomer 2017 of nieuwer
Let op: de 12-inch Macbook bevat wel een USB-C-aansluiting, maar deze ondersteunt geen Thunderbolt 3. Je kunt dus geen externe grafische kaart aansluiten op de Macbook.
Daarnaast zijn er ook Macs die zonder externe grafische kaart al genoeg grafische rekenkracht hebben voor virtual reality-toepassingen. Het gaat om:
Metal 2 en Virtual Reality
Met enkel de benodigde grafische rekenkracht ben je er echter nog niet. Het gaat ook om de software. Om te beginnen breidt Apple in MacOS High Sierra de grafische ontwikkelkit Metal uit naar Metal 2. Gameontwikkelaars kunnen Metal 2 gebruiken om de grafische capaciteiten van de Mac op een zo efficiënt mogelijke manier in te zetten.
Met Metal 2 geldt dat ook voor virtual reality-applicaties. Dankzij Metal 2 wordt onder meer de latency, de vertraging tussen het berekenen en weergeven van beelden, geminimaliseerd. Een extreem lage latency is essentieel voor virtual reality, omdat de virtuele wereld zich anders niet direct aanpast aan je bewegingen en je daardoor misselijk kunt worden.
Een nadeel van Metal 2 is echter wel dat het alleen werkt op de Mac. Als een ontwikkelaar dus een VR-app bouwt op Metal 2, dan kun je die alleen bekijken met een VR-bril die aan een Mac hangt; bij Windows werkt het niet.
Veel ontwikkelaars zullen voor het maken van hun virtuele wereld echter 3D-engines gebruiken, zoals Unity of Unreal Engine 4. Zij kunnen dat vanaf MacOS High Sierra doen op hun Mac. Die 3D-engines maken op de Mac gebruik van Metal 2, maar zijn ook te gebruiken op andere besturingssystemen. Een VR-applicatie gemaakt met Unity of Unreal Engine 4 op de Mac, werkt ook op Windows.
Ben je geen ontwikkelaar maar wil je aan de slag met het maken van een 360-gradenvideo? Dan wordt dat ook een stuk makkelijker. In Final Cut Pro X kun je 360-gradenvideo monteren en bewerken. En dankzij de ondersteuning voor virtual reality kun je het resultaat direct bekijken in een VR-bril.
VR-brillen voor de Mac
Zoek je een VR-bril voor de Mac, dan kun je het beste kiezen voor de HTC Vive. Deze bril is ontwikkeld in samenwerking met Valve en dit bedrijf gaat het virtual reality-platform SteamVR ook beschikbaar stellen op de Mac. Ontwikkelaars kunnen daardoor op hun Mac virtual reality-applicaties voor SteamVR ontwikkelen. SteamVR ondersteunt daarvoor ook Unity en Unreal Engine 4. Uiteraard kun je dankzij de ondersteuning van SteamVR de HTC Vive aansluiten op de Mac.
De Oculus Rift, de VR-bril van Facebook, heeft ook ondersteuning voor SteamVR-applicaties, Dat betekent overigens niet dat je die VR-bril ook op je Mac aan kunt sluiten. Er is nog niets bekend gemaakt over de mogelijkheid om een Oculus Rift te laten werken met een Mac. We staan nog maar aan het begin van de ontwikkelingen, maar het feit dat Apple lid is geworden van de WebVR-groep, die werkt aan technologie om virtual reality-content vanuit je browser te bekijken, maakt duidelijk dat de plannen serieus zijn.
Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Informatie
Laatst bijgewerkt | november 2018 |
Categorie | Devices |
Onderwerpen | mac, macos high sierra, metal, valve, virtual reality |
macOS High Sierra
Lees alles over macOS High Sierra, de belangrijke update van macOS voor je Mac en MacBook. Het verscheen in najaar 2017 en werd opgevolgd door macOS Mojave.
