Geluiden herkennen met de iPhone: sirenes, blaffende honden en meer [video]

Werkt ook op de iPad en Mac
Op de iPhone, iPad en Mac vind je de functie Geluidsherkenning. Daarmee kun je sirenes, deurbellen, hondengeblaf en andere geluiden herkennen. De functie is bedoeld voor mensen die slechthorend zijn, maar komt ook op andere momenten van pas.

Geluidsherkenning op de iPhone, iPad en Mac

Geluidsherkenning is een handige toegankelijkheidsfunctie die sinds iOS 14 beschikbaar is op diverse Apple-apparaten. Het kan op allerlei momenten van pas komen, bijvoorbeeld als je graag geconcentreerd werkt met een hoofdtelefoon op en daardoor niet zo snel de deurbel of het brandalarm hoort. Je hebt keuze uit een groot aantal geluiden, zoals honden en katten, stromend water, huilende baby’s en geschreeuw. En vanaf iOS 16 kun je zelfs een aangepast geluid instellen, bijvoorbeeld voor jouw eigen deurbel.

Geluidsherkenning inschakelen op de iPhone en iPad

Zo kun je het herkennen van geluiden inschakelen. Je hebt hiervoor een iPhone met minimaal iOS 14 of een iPad met iPadOS 14 en nieuwer nodig:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Toegankelijkheid.
 3. Tik op Geluidsherkenning.
 4. Zet de schakelaar aan.

Geluidsherkenning op iPhone instellen

Voor de herkenning van geluiden zijn er geluidsbestanden nodig. Je ziet op het scherm hoeveel ruimte deze in beslag nemen.

Deze video van Apple laat zien hoe het werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Er is ook een functie voor Geluidsherkenning op de HomePod. Deze gelijknamige functie werkt op een soortgelijke manier, maar is vooral bedoeld voor rookmelders.

Geluidsherkenning aanpassen op de iPhone en iPad

Inschakelen is één ding, maar je wilt misschien ook wat meer controle over de geluiden die de functie herkent. Dat kan door zelf geluiden te selecteren:

 1. Op het scherm voor Geluidsherkenning tik je op Geluiden.
 2. Kies de geluiden die herkend moeten worden, bijvoorbeeld brandalarm, sirenes, rookalarm, katten, honden, deurbellen en claxons.
 3. Per herkend geluid kun je aangeven welke meldingstoon je wil horen op je iPhone.

Meldingen voor geluidsherkenning van huilende baby

Er zijn meerdere catgorieën waar je uit kan kiezen, namelijk Alarmen (zoals brand en sirene), Dieren (kat en hond), Huishouden (deurbel, geklop op de deur, stromend water) en Personen (huilende baby, hoesten, geschreeuw).

Je kunt nu met je hoofdtelefoon met luide muziek op gaan zitten, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je de deurbel mist. Je iPhone moet natuurlijk wel op een plek liggen waar het geluid te horen is. Heb je zelf luide muziek aan staan, dan kan het geluid misschien niet herkend worden.

Geluidsherkenning tijdelijk uitschakelen

Als de iPhone een van de gekozen geluiden hoort krijg je een notificatie op je scherm, ook als je apps aan het gebruiken bent. Je hebt vervolgens de mogelijkheid om de functie tijdelijk uit te schakelen, bijvoorbeeld voor de komende twee uur. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld naar een dierenasiel gaat een veel hondengeblaf kunt verwachten of wanneer je buitenshuis zit te werken in de buurt van een fontein of tuinsproeier.

Hou hiervoor de melding ingedrukt en kies een van de opties: 5 minuten, 30 minuten of 2 uur.

Geluidsherkenning snel in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel

Kom je regelmatig in omgevingen met veel geluid, of wil je niet dat in het theater of tijdens een sportevenement opeens een waarschuwing afgaat, dan zou het handig zijn als je de geluidsherkenning snel zou kunnen in- en uitschakelen.

 1. Zorg dat je geluidsherkenning hebt ingeschakeld via de stappen hierboven.
 2. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel.
 3. Schakel het icoon in voor Geluidsherkenning door op het plusje te drukken.
 4. Je kunt nu gemakkelijk Geluidsherkenning in- en uitschakelen zonder eerst een melding af te wachten.

Als je de eerste keer op deze knop tikt, kun je aangeven welke geluiden je wil herkennen. Daarna is het een kwestie van in- en uitschakelen.

Aangepast geluid instellen voor geluidsherkenning

Sinds iOS 16 en iPadOS 16 kun je ook een aangepast geluid instellen. Dit kan alleen voor elektronische geluiden binnen de categorieën Alarmen en Huishouden. Dit komt vooral van pas als je bijvoorbeeld een hele karakteristieke deurbel hebt met een bepaald uniek geluid, dat door je iPhone zelf niet goed herkend wordt. Door je iPhone te trainen voor het geluid, kun je ervoor zorgen dat je de juiste meldingen voor geluidsherkenning krijgt. Bovendien voorkom je hiermee dat je bijvoorbeeld een melding krijgt van de deurbel van je buren.

Je stelt aangepaste geluiden voor Geluidsherkenning als volgt in:

 1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Geluidsherkenning.
 2. Zet de functie aan en tik op Geluiden.
 3. Tik op Aangepast alarm of Aangepast toestel of aangepaste deurbel.
 4. Volg de verdere stappen. Je kunt een aangepast label instellen en je moet nu je iPhone bij het desbetreffende geluid houden en zorgen dat het geluid afgespeeld wordt. Zorg er ook voor dat het verder zo stil mogelijk is.

Aangepast geluid voor Geluidsherkenning op de iPhone in iOS 16

Apple heeft ook een video gemaakt over hoe de aangepaste geluiden voor de Geluidsherkenning op de iPhone en iPad werkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hoe zit het met privacy?
Zoals met meer functies die Apple aan iOS toevoegt werkt Geluidsherkenning lokaal op het toestel. Vandaar dat er bij het inschakelen van de functie ook te zien is hoeveel lokale opslagruimte de geluidsbestanden in beslag nemen (enkele MB’s).

Staat de functie aan, dan filtert de iPhone geluiden. Het betekent niet dat Apple continu jouw gesprekken meeluistert of de data naar externe partijen stuurt. Wel kan het herkennen van geluiden tot gevolg hebben dat de batterij korter meegaat.

Meer tips over geluid vind je hier:

Bekijk ook

Staat je geluid niet te hard? Zo maken de koptelefoonmeldingen je bewuster

Apple heeft veel functies die speciaal zijn gemaakt om je gezondheid in de gaten te houden. Ook een goed gehoor vinden ze belangrijk en met de koptelefoonmeldingen op de iPhone probeert Apple je voor gehoorbeschadiging te behoeden. Maar hoe werkt dit precies?