Woning-app video in bed.

Scherm extra dimmen op iPhone en iPad

Met de verborgen dimfunctie in iOS kun je snel het scherm van een iPhone of iPad extra dimmen. Dit komt goed van pas als je bijvoorbeeld 's avonds in bed ligt of in een donkere ruimte bent. Deze tip legt uit hoe je het instelt.

iPhone-scherm extra dimmen.

Als je je iPhone graag ‘s nachts in bed gebruikt, ken je het probleem: het scherm is te fel. Misschien heb je er zelf geen last van, maar je partner vindt het lampje niet zo prettig. Bij apps met witte schermen kan het lezen zelfs vermoeiend zijn. Gelukkig is daar wat aan te doen: je kunt Night Shift inschakelen maar je kunt ook het scherm nog eens extra dimmen met een verborgen dim-truc op iPhone en iPad. Je activeert het door driemaal snel achtereen op de thuisknop te drukken. Maar je moet het wel eerst instellen.

Schermhelderheid aanpassen op gebruikelijke manier

We hoeven vast niet uit te leggen hoe je normaal gesproken de helderheid van het iPhone- of iPad-scherm aanpast. Veeg vanaf de onderste rand van het scherm omhoog en het bedieningspaneel verschijnt. Je kunt hierop met een schuifknop de helderheid van het scherm aanpassen. Maar je kunt de helderheid nog verder omlaag brengen door het scherm extra te dimmen. Hieronder leggen we uit hoe dat werkt.

Scherm extra dimmen

De functie is verstopt in de zoominstellingen van iOS. In de toegankelijkheidsfuncties was altijd al een grijsfilter aanwezig, voor mensen die moeite hebben met het zien van kleuren. Sinds iOS 8.1 is daar een nieuw filter ‘Weinig licht’ bijgekomen. Die zorgt ervoor dat het scherm met nog een paar extra stapjes wordt gedimd.

Dit filter is ook handig voor mensen zonder een visuele beperking. In bed, ‘s avonds op de bank en periodes dat het ‘s avonds al vroeg donker is, kan het handig zijn om het scherm nog wat extra te kunnen dimmen, zodat er geen felle lamp in je gezicht schijnt.

Hieronder lees je hoe je het inschakelt.

Helderheid scherm aanpassen en dimmen met zoomfunctie

Dimfunctie instellen

Je stelt de dimfunctie als volgt in:

  1. Ga naar de Instellingen-app.
  2. Ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Zoomen.
  3. Schakel de zoomfunctie in met de schakelaar bovenin het scherm. Zoomt je scherm nu enorm in? Dubbeltik dan met drie vingers tegelijk op het scherm om weer naar de normale zoom te gaan.
  4. Zorg dat bij Zoombereik de optie Zoom hele scherm is aangegeven.
  5. Kies bij Zoomfilter de optie Weinig licht.
  6. Zet de schuifknop bij Maximale vergroting zo laag mogelijk, bijv. 1,2x.

iPhone scherm extra dimmen met zoomfunctie

Ga nu één stap terug en stel bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid het volgende in:

  1. Blader helemaal omlaag en tik op Activeringsknop.
  2. Zorg dat Zoomen is aangevinkt (eventueel kun je ook nog andere opties aanvinken, als je die snel via de thuisknop wilt kunnen activeren).
  3. Druk op de thuisknop om terug te gaan naar het startscherm.

Extra dimfunctie in iOS

Dimfunctie gebruiken

That’s it! Het gebruiken van de dimfunctie werkt nu als volgt: druk driemaal snel achter elkaar op de thuisknop. Zodra je dit doet wordt de zoomfunctie meteen geactiveerd. Had je meerdere opties aangevinkt bij de activeringsknop, dan verschijnt er eerst een menuutje, waarin je de optie Zoomen moet aantikken. Het werkt supersnel, nog sneller dan bij het handmatig aanpassen van de schermverlichting.

Werkt het niet? Dan kun je controleren of de activeringsknop wel goed is ingesteld. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Activeringsknop en controleer of de optie Zoomen is aangevinkt.

Zoals gezegd zijn er nog meer schermfilters, zoals grijstinten. Je kunt ze allemaal met de drievingertik activeren.

Wat je nog meer met de zoomfunctie kunt doen hebben we uitgelegd in de tip Snelle zoomfunctie door driemaal tikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen nacht, toegankelijkheid, zoom