Spreek uit bij het selecteren van tekst.

Tekst op je iPhone-scherm laten voorlezen

Heb je geen tijd om een artikel of mail te lezen? iCulture legt uit hoe je met twee vingers de iPhone alle teksten op het scherm kunt laten voorlezen, dankzij een verborgen optie in iOS.

Spreek uit bij het selecteren van tekst.

Op de iPhone en iPad kun je alle tekst op het scherm laten voorlezen, dankzij een enigszins verborgen optie in iOS 10. Voorlezen van schermteksten is handig als je even iets anders aan het doen bent, bijvoorbeeld afwassen of autorijden. Dankzij de voorleesfunctie kun je dan toch een lange e-mail of een artikel lezen. Deze tip legt uit hoe het werkt.

We hebben een aparte tip over boeken laten voorlezen in iBooks en GoodReader

Tekst op iPhone-scherm voorlezen

De optie om tekst voor te lezen, zit verstopt in de toegankelijkheidsopties van iOS. De functie is oorspronkelijk bedoeld voor mensen die niet goed kunnen lezen, maar het is ook verdraaid handig als je niet in de gelegenheid bent om op het scherm te kijken.

Teksten voorlezen van het iPhone-scherm

Voer de volgende stappen uit om tekstuitspraak in te schakelen en te gebruiken:

  1. Open de app Instellingen en ga naar Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak. Nu verschijnen de toegankelijkheidsopties van de iPhone om tekst uit te spreken.
  2. Schakel de optie ‘Spreek selectie uit’ om de optie te ontgrendelen waarmee je geselecteerde stukken tekst kunt laten uitspreken. Schakel de optie ‘Spreek scherm uit’ in om alles op het scherm uit te laten spreken.
  3. Test vervolgens de spraaksnelheid van de iPhone door met twee vingers vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. Nu spreekt de iPhone uit wat er op het Spraak-scherm staat. Vind je de stem te traag of te langzaam spreken? Dan kun je dit aanpassen bij de slider voor ‘Spreeksnelheid’.
  4. Nu ben je klaar en werkt de spraakfunctie overal op de iPhone.

Hele scherm laten uitspreken

Het aardige van deze spraakfunctie is, dat je het kunt inschakelen op het moment dat je het nodig hebt. Dit in tegenstelling tot de Voice Over-functie, die alle teksten op het scherm uitspreekt. Bij de voorleesfunctie die we hier bespreken kun je het op elk moment in- en uitschakelen.

Zie je een interessant artikel in Safari? Veeg dan met twee vingers vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden om de iPhone het hele scherm uit te laten spreken. In dit geval verschijnt er een afspeelvenster op het scherm, waarmee je het uitspreken kunt pauzeren en fragmenten overslaan.

Siri je scherm laten voorlezen

Je kunt ook aan Siri vragen het scherm te laten voorlezen. Met het commando: “HΓ© Siri, lees het scherm voor” wordt de voorleesfunctie automatisch gestart.

Tekst voorlezen op iOS

Spreeksnelheid verhogen of verlagen

Met de knoppen met het schildpad- en haas-icoon kun je de snelheid van uitspreken versnellen of vertragen. Een nadeel van deze voorleesfunctie is dat je de taal niet kunt veranderen. Wil je dat je iPhone of iPad een Engelstalige tekst voorleest, dan zul je eerst de taal van je apparaat moeten wijzigen naar Engels.

Een selectie laten uitspreken

Het nadeel van het hele scherm uitspreken is dat ALLES wordt uitgesproken. Daarom is het handig om ook de optie te ontgrendelen waarmee je alleen geselecteerde tekst kunt uitspreken.

Deze optie vind je eveneens in Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Spraak. In dat geval verschijnt de optie ‘Spreek uit…’ in het snelmenu zodra je tekst selecteert. Als je daarop drukt, wordt de tekst die je hebt geselecteerd uitgesproken.

Kwaliteit voorleesstem verbeteren

Je kunt de geluidskwaliteit van de voorleesstem verbeteren door te kiezen voor Stemmen. Daar staan alle talen waarin iOS kan voorlezen. Door op een taal te tappen krijg je vaak de keuze Betere kwaliteit, waarmee een speciaal taalpakket wordt gedownload wat de geluidskwaliteit verbetert. Deze pakketten zijn meestal ongeveer 150MB groot.

Schermteksten voorlezen: stemmen kiezen

Voorlezen met apps

Er zijn nog andere mogelijkheden om teksten door de iPhone te laten voorlezen. Bij langere teksten zoals een onderzoeksrapport of lang artikel kun je terecht bij TextAloud (Windows), een softwareprogramma waarmee je elke tekst kunt omzetten naar mp3-bestanden. Daarna speel je ze via de iPhone af. Mac-gebruikers kunnen terecht bij het prijzige ClaroRead of GhostReader. Maar deze oplossingen zijn toch nog wat omslachtig, vanwege de omweg via PC of Mac.

GhostReader heeft een mogelijkheid om audiobestanden te maken die zijn aangepast voor de iPhone. De software levert bestanden in AAC-formaat en is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands. Vind je de stemmen wat te robotachtig klinken, dan kun je via NextUp.com ook betere stemmen kopen van aanbieders als Acapela en RealSpeak – voorzover de gekochte software die niet standaard meelevert.

Wil je een boek laten voorlezen, dan kan dit gewoon vanuit Apple’s eigen app iBooks. Sommige van de hierin aangeboden boeken hebben een text-to-speech functie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld luisterboeken (audioboeken) via iTunes kopen of via je openbare bibliotheek lenen. Dit is ook mogelijk met de app GoodReader.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp spraak