craig-federighi-presentatie

Craig Federighi, alles over Apple’s hoofd softwareontwikkeling

Craig Federighi is Apple's hoofd softwareontwikkeling. Hij maakte indruk tijdens presentaties van nieuwe Apple-producten. Hier lees je meer over deze charismatische Apple-topman.

Craig Federighi is hoofd softwareontwikkeling bij Apple en een populaire presentator tijdens Apple’s keynotes. In de loop van de tijd heeft Federighi een steeds prominentere rol gekregen bij de aankondiging van nieuwe iOS- en macOS-functies. In dit overzicht lees je alles over Craig Federighi en hoe zijn loopbaan bij Apple al vroegtijdig begon.

Craig Federighi: Apple’s charismatische topman

Federighi valt op door zijn charmante zelfspot. Met de bijnaam Hair Force One kreeg hij voor het eerst de lachers op zijn hand tijdens een keynote. Sindsdien is Federighi een graag geziene figuur, die vaak grapjes maakt maar tegelijk zijn boodschap goed weet over te brengen.

Face ID demo Craig Federighi

Wall Street Journal noemde Federighi ooit ‘Apple’s rising star’. Hij lijkt een nieuwkomer, maar is toch al behoorlijk wat jaren bij Apple werkzaam: Federighi werkt al sinds 1994 voor Steve Jobs, aanvankelijk als projectmanager voor het Enterprise Objects Framework van NeXT.

Craig Federighi bij NeXT

NeXT is het bedrijf dat Steve Jobs oprichtte toen hij in de jaren tachtig en negentig niet bij Apple werkte. Andere medewerkers zagen Craig Federighi eerst niet zitten: de man met de tandpastagrijns zag eruit als een quizmaster of een autoverkoper:

We’re all around this table in some generic conference room, and in comes Craig – the new guy – and he’s like seven feet tall and gameshow-host handsome and he’s smiling like a used car salesman. I will admit it; I was prepared not to like him…

Gelukkig kwam het later alsnog goed, want Craig Federighi bleek kennis van zaken te hebben.

Craig Federighi bij Apple

Door de overname van NeXT kwam Federighi bij Apple in dienst, maar vertrok al snel. In 1999 stapte hij over naar Ariba, een bedrijf dat zakelijke software maakt. Na enkele leidinggevende functies te hebben vervuld keerde Federighi tien jaar later terug naar Apple, waar hij samen met Bertrand Serlet (architect van Mac OS X) de softwaredivisie ging leiden. Dat was in 2009, op het moment dat de iPhone al op de markt was. Meteen datzelfde jaar gaf Federighi al een presentatie op het podium, namelijk van Snow Leopard.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Craig Federighi als software-manager

Federighi heeft een masteropleiding Informatica en een bachelor Elektrotechniek en informatica van de University of California in Berkeley. Tegenwoordig is Federighi eindverantwoordelijk voor iOS, macOS, tvOS, watchOS en alle andere softwareprojecten binnen Apple. Ook leidt hij het Siri-team.

Federighi is regelmatig op het podium te zien. Zo kondigde hij in 2015 de nieuwe programmeertaal Swift aan en demonstreerde hij 3D Touch op de iPhone 6s. In 2016 was het Federighi die bekendmaakte dat Apple zou overstappen naar de nieuwe naam macOS en demonstreerde hij het gebruik van widgets op de iPhone. 2017 was het jaar waarin Federighi zich weer van zijn humoristische kant liet zien, bij het demonstreren van Face ID en gezichtsfilters op de iPhone X. Bij deze demonstratie ging er iets mis, maar Federighi loste het op zijn kenmerkende manier op.

iMac Pro 2017

Op de website van Apple vind je een beroepsmatig profiel van Craig Federighi.

Craig Federighi en Bertrand Serlet

In de carriere van Craig Federighi kom je regelmatig de naam Bertrand Serlet tegen. Hij is ook te zien aan het begin van bovenstaand filmpje, waarin Snow Leopard werd aangekondigd.

Serlet verliet het Mac-team in 2011 om aan een mysterieus nieuw project te gaan werken. Inmiddels weten we dat hij samen met een aantal andere ex-Apple-medewerkers de cloudopslagdienst Upthere heeft opgericht. Na het vertrek van Serlet kreeg Craig Federighi kreeg het volledige Mac-team onder zijn hoede. Na het vertrek van Scott Forstall kwam ook iOS erbij en later alle andere besturingssystemen en nog wat aanvullende diensten.

Talkshow met John Gruber, Phil Schiller, Craig Federighi
Samen met Phil Schiller op de bank bij Apple-blogger John Gruber.

Opvolger van Scott Forstall

Craig Federighi trad in presentaties meer op de voorgrond na het vertrek van Scott Forstall. Met regelmatige optredens sinds 2012 wist Federighi veel sympathie op te wekken en hij kreeg regelmatig meer spreektijd dan CEO Tim Cook. Een voorbeeld van een geslaagd optreden is hieronder in een YouTube-video te zien. Tijdens de keynote van WWDC 2012 gaf Federighi uitleg over Game Center. Op het grote scherm kwam zijn profiel met de gebruikersnaam Hair Force One in beeld, doelend op zijn goed verzorgde kapsel.

In 2013 bleef Craig Federighi grossieren in grapjes. “Absolutely no virtual cows were harmed during the making of Calendar,” zei Federighi over de nieuwe agenda-app. Hij doelde daarmee op het feit dat Apple geen doorgestikt leer meer gebruikte voor de interface van apps. Ook maakte Federighi grapjes over de naamgeving van OS X: “We do not want to be the first software release in history to be delayed by a lack of cats.”

Volgens de Wall Street Journal is Craig Federighi een sleutelfiguur in de veranderingen die in iOS 7 werden doorgevoerd. Hij is makkelijker aanspreekbaar en werkt beter samen met collega’s dan zijn voorganger Scott Forstall en is daarom binnen het bedrijf erg geliefd.

WWDC 2018 Craig Federighi

Craig Federighi: toekomstige CEO van Apple?

Van Scott Forstall werd gedacht dat hij, als oogappel van Steve Jobs, kans maakte om de volgende CEO van Apple te worden. Maar Forstall bleek niet goed te liggen in het managementteam: hij zou regelmatig ruzie maken met andere sleutelfiguren en hardware-topman Bob Mansfield zou Forstall zelfs opzettelijk hebben gemeden tijdens vergaderingen. Forstall werd uitgeschakeld en op een zijspoor gezet.

Van Craig Federighi wordt regelmatig gezegd dat hij een prima CEO voor Apple zou zijn, als Tim Cook een stapje terug doet. Federighi heeft charisma en is een kei in presenteren. Toch verwachten we dat CEO Tim Cook nog wel een tijdje op zijn post blijft zitten. De relatief jonge Craig Federighi heeft nog alle tijd om te worden klaargestoomd voor een rol als CEO.

Samenwerking met Jony Ive en Tim Cook

bloomberg_92013In een uitgebreid interview met Businessweek kwamen we meer te weten over de samenwerking tussen Craig Federighi en Jonathan Ive. De twee blijken goed met elkaar te kunnen samenwerken en hebben het project om iOS compleet te vernieuwen naar iOS 7 voortvarend aangepakt. “I think both Jony and I knew early on we wanted to do something big,” zegt Federighi in het interview. iOS 7 bracht het industriële design-team en het human interface-team dichter bij elkaar dan ooit. Dat verliep soepel: “I don’t think we ever talked about our roles. We talked about how we can most effectively extend the collaboration that always existed,” zegt Ive. En over de samenwerking met CEO Tim Cook zegt Federighi, “I think of Tim first and foremost as almost a beacon for Apple’s values.”