Apple Store Brussel

Opening Apple Store Brussel: iCulture is erbij! (video)

De Apple Store Brussel opent vandaag en iCulture is erbij. Er staan lange rijen, want dit is ook de eerste verkoopdag van de Apple Watch in België.

Apple Store Brussel
Vandaag opent om 10:00 uur de Apple Store Brussel, de eerste op Belgisch grondgebied. En wat een Apple Store! Dit is de eerste Europese winkel waarin de nieuwe inrichting te zien is, die door Jony Ive en Angela Ahrendts is uitgedokterd. Grote glazen façades, hoge plafonds en een nieuwe uitstalling voor de accessoires. iCulture is vandaag bij de opening en doet verslag. We zullen dit artikel regelmatig bijwerken in de loop van de dag.


Apple Store Brussel

Eerste klant Apple Store Brussel.

apple-store-brussel-10

apple-store-brussel-12

apple-store-brussel-13

apple-store-brussel-14

apple-store-brussel-15

apple-store-brussel-16

apple-store-brussel-17

apple-store-brussel-18

apple-store-brussel-19

apple-store-brussel-20

apple-store-brussel-21

apple-store-brussel-22

apple-store-brussel-23

Toen we vrijdagmiddag in Brussel arriveerden, zaten er nog maar vier mensen te wachten, waaronder twee Vlamingen. Eén van hen zat er al vanaf 11:00 uur ’s ochtends, de andere was nog maar net aangeschoven. Nummer 1 in de rij was (en is) een Chinese jongen, die al een paar dagen geleden bij de Apple Store ging zitten. Begin van de avond groeide de rij gestaag naar zo’n 15 mensen en rond middernacht waren het er al meer dan dertig. Wil je op zaterdagochtend nog aanschuiven, dan heb je een flinke kluif, want de dranghekken staan inmiddels mudjevol. Er staan 300 mensen in de rij om de opening om 10:00 uur mee te beleven. De wachtenden kregen koffie en croissants van Apple.

Apple Store Brussel

Apple Store Brussel

Apple Store Brussel

Apple Store Brussel

Apple Store Brussel

Apple Watch: alleen demonstraties

Waarom die drukte, vraag je je misschien af? Simpel: dit is de eerste dag waarop de Apple Watch in België te zien is. Kopen kan helaas niet in de winkel, dat kan alleen online. Het valt mooi samen met de opening van deze Apple Store, die op zich al een bezienswaardigheid is. Op de boulevard waar de nieuwe Apple Store is gevestigd, vind je wel wat luxe merken zoals Dior, Chanel en Armani, maar geen enkel merk heeft zo’n indrukwekkende gevel als Apple. Als je er langsloopt is de nieuwe Apple Store niet te missen: de enorm hoge, verlichte ruimte valt meteen op. Ben je aannemer of hou je van architectuur, dan is er nog meer moois aan dit pand te ontdekken: Apple heeft ongetwijfeld heel wat (tien)duizenden euro’s gestoken in de metershoge gebogen ruiten, die uit meerdere lagen glas bestaan.

Designed by Jony Ive

We weten dat Jony Ive apparaten kan ontwerpen, maar een hele winkel? Van de tafels tot de kastinrichting, alles moest langs het kritische oog van Jony. Hoe de Apple Store van de toekomst eruit ziet, is nu al te bekijken in Brussel. Hoge raampartijen, veel hout en levende bomen, met bankjes waar je op kunt zitten wachten tot je aan de beurt bent bij de Genius Bar.

De nieuwe Apple Store bevindt zich aan de rand van het centrum, aan de Guldenvlieslaan. We vonden een hotelletje in de buurt, zodat we op vrijdagavond en op zaterdagochtend alvast de wachtrijen konden checken. Vanaf de buitenkant van de winkel kun je ze al zien hangen: de kleurrijke bandjes van de Apple Watch, ook in de nieuwe kleuren. Deze Apple Store doet wel wat denken aan de Apple Store aan Upper West Side: dezelfde hoge raampartijen, maar met een nieuwere inrichting. Binnenin vind je twee rijen bomen, met bankjes er omheen. De tafels zijn van hout en dat geldt ook voor de voorraadkasten langs de zijwanden. Die werken met een ingenieus nieuw systeem, waardoor de voorraden uit het zicht staan. Het product staat uitgestald in de kast en daarachter vind je, achter een houten paneel de accessoiredoosjes. Je zou denken dat dit een lege, kille uitstraling geeft maar het gebruik van hout zorgt juist voor een wat warmere sfeer.

Jony Ive heeft een halfjaar de tijd gehad om deze nieuwe inrichting te bedenken. In mei van dit jaar kreeg hij promotie, waardoor hij niet alleen verantwoordelijk is voor het design van de producten, maar ook de inrichting van de Apple Stores onder zijn hoede kreeg. Eén van de veranderingen is dat er minder fotopanelen met achtergrondverlichting aan de wand hangen. In plaats daarvan is er één groot beeldpaneel aangebracht op de achterwand, waarop verschillende producten als een diashow voorbij komen.

Niet elke Apple Store zal er straks zo uitzien. Apple opende onlangs bijvoorbeeld een Apple Store in Upper East Side (NY, aan de andere kant van Central Park) en hoewel die beschikt over de nieuwe inrichting met hout, is een grote glazen façade daar niet mogelijk.

Wat nog niet te zien is in de Apple Store Brussel, zijn de plannen van Apple om alle verpakkingen van accessoires hetzelfde te maken, ook als ze door externe partijen zijn gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.