Waarom de Nederlandse bedenker van het iOS-toetsenbord Apple verliet

De Nederlandse interface-ontwerper Bas Ording is vertrokken bij Apple. Ording bedacht onder andere het toetsenbord van de iPhone.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Bas Ording AppleDe Nederlandse interface-ontwerper Bas Ording is na 15 jaar bij Apple vertrokken, omdat hij genoeg had van de vele patentzaken. Dit vertelde hij tijdens een presentatie op het Mediapark Jaarcongres. Daarnaast mist Ording de interactie met Steve Jobs. Met het vertrek van Ording is Apple een prominent ontwerper kwijt: hij was verantwoordelijk voor veel belangrijke functies in iOS, waaronder het virtuele toetsenbord tot iOS 6 en de tekstselectie van iOS 3.

Tijdens het Mediapark Congres vertelde Ording over zijn vertrek bij Apple. Emerce citeert hem:

Omdat mijn naam op patenten staat, moest ik steeds vaker uitleg komen geven in de zaken tegen HTC en Samsung. Dat begon mij tegen te staan. Ik zat vaker in de rechtbank dan te ontwerpen. Daarnaast miste ik de interactie met Steve Jobs. Wij zaten elke veertien dagen wel te overleggen.

Eerder dit jaar werd er al kort gerefereerd naar Ording’s vertrek bij Apple, maar werd er geen reden genoemd. Dit is voor het eerst dat Ording vertelt waarom hij bij Apple vertrok.

Ooit begon Ording als student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, maar hij verhuisde naar Amerika om voor Apple te werken. De ontwerper heeft nog geen plannen gemaakt, maar hij wil in elk geval in Silicon Valley blijven wonen.

Ording was één van de eerste ontwerpers die bij Apple werkte aan iOS. Hij was verantwoordelijk voor veel praktische functies in de iPhone, waaronder dus tekstselectie en het virtuele toetsenbord. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de dock in OS X. Ording staat hierdoor op ontzettend veel patenten van Apple vermeld als uitvinder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:38
Categorie Apple
Onderwerpen personeel, toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.