Officieel: Apple koopt Beats

Apple heeft Beats overgenomen voor 3 miljard dollar. Beats Electronics maakt de bekende Dr. Dre-headsets, Beats Music is een pas gestarte muziekdienst.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

beats-joins-appleApple heeft de bedrijven Beats Electronics en Beats Music officieel overgenomen voor een bedrag van 3 miljard dollar. Na weken van speculatie kwam vandaag uiteindelijk het hoge woord naar buiten, in de vorm van een persbericht. Beats Electronics staat bekend om zijn hoofdtelefoons en speakers, die ook wel worden verkocht onder de naam Beats by dr. Dre. Daarnaast introduceerde het bedrijf onlangs Beats Music, een streamingdienst die het opneemt tegen onder andere iTunes Radio.


Lees ook: Wat koopt Apple met de overname van Beats Electronics?

De overname van Beats Electronics zat er aan te komen: op donderdag 8 mei vertelde onder andere de Financial Times dat de twee bedrijven met elkaar in gesprek waren. De geruchten werden al snel beaamd door meerdere bronnen, en leken nog waarschijnlijker toen er een video van Dr. Dre online verscheen. Hierin feliciteerde acteur Tyrese Gibson hem met de overname, door hem de eerste miljardair in de hip-hop-wereld te noemen.

Hoewel Dr. Dre een rol speelt bij Beats Electronics, wordt het bedrijf geleid door CEO Jimmy Iovine. Hij zal volgens eerdere berichtgeving van de New York Post aan de slag gaan als speciaal adviseur voor Apple-CEO Tim Cook. Dat kan veel betekenen voor iTunes: Iovine staat bekend om zijn zeer goede contacten in de muziekwereld. Hij werkte met bijvoorbeeld John Lennon, Meat Loaf, Bruce Springsteen, Stevie Nicks en U2, meestal als muziekproducent.

Lees ook:

beats-team-at-apple

In het persbericht geeft Tim Cook aan dat Beats vooral is overgenomen omdat muziek belangrijk voor Apple is is en dat ze erin willen blijven investeren. Door bijzondere mensen aan het team toe te voegen kan Apple innovatieve muziekproducten en -diensten blijven aanbieden. Jimmy Iovine, geeft in het persbericht aan dat zijn bedrijf altijd bij Apple hoorde. “Het idee toen we het bedrijf startten, was dat we waren geïnspireerd door Apple’s manier om cultuur en technologie te combineren”. Dat Apple altijd iets met muziek heeft gehad, hielp natuurlijk ook.

Beats Music zal voorlopig gewoon blijven bestaan. De apps voor Android en Windows blijven beschikbaar na de deal, meldde Tim Cook aan de Financial Times. “It’s all about the music”, voegde hij eraan toe. Ook interessant: Apple-topmannen Eddy Cue en Craig Federighi zullen vannacht spreken op de Code Conference van de website Re/code. De kans is groot dat de aankondiging bewust vlak voor dit evenement is gepland, zodat Cue en Federighi vrijuit kunnen praten. Als uit de gesprekken op de conferentie meer informatie over de overname naar buiten komt, lees je dat natuurlijk bij iCulture.

iRadio BeatsHet is de vraag wat Apple’s voornaamste reden is voor de overname van Beats Electronics. Het bedrijf heeft inmiddels een aardige hardwaredivisie die hoofdtelefoons produceert, die in theorie kan worden gebruikt om muziekaccessoires voor Apple te produceren. Daarnaast kan Apple bijvoorbeeld de medewerkers achter de Beats Music-app toevoegen aan het iTunes Radio-team, om een geduchtere concurrent voor Spotify te maken. Beats Music is op het moment nog niet in Nederland beschikbaar.

Afgelopen jaar hoorden we al dat Tim Cook en Jimmy Iovine van tijd tot tijd met elkaar in gesprek waren. Toen werd er namelijk al gesproken over een mogelijke samenwerking tussen Apple en Beats voor Beats Music, dat toen nog de codenaam Project Daisy had. Uiteindelijk hebben we niks van deze samenwerking gemerkt, maar wellicht hebben die gesprekken geleid tot de uiteindelijke overname van Beats Electronics.

Update 23:00 uur: Tim Cook heeft een memo aan het personeel gestuurd, waarin hij uitlegt waarom deze overname noodzakelijk was en hoe de twee bedrijven (Beats Music en Beats Electronics) straks onderdeel worden van Apple. In de memo spreekt Cook van een aanvulling op de producten van Apple zelf. Jimmy Iovine en Dr. Dre zullen in dienst treden van Apple, samen met hun medewerkers. Iovine was een belangrijke partner toen Apple meer dan tien jaar geleden de iTunes Music Store startte. Beats Music is volgens Cook de eerste muziekabonnementendienst die ‘het snapt’ en die met respect voor artiesten en fans is gebouwd. Het Beats Music-team valt straks onder Eddy Cue. Beats Electronics, de fabrikant van headsets en speakers, valt straks onder Phil Schiller. Cook ziet een kans om Apple’s designervaring en engineering straks op deze populaire producten te kunnen toepassen. Dat wekt de indruk dat we straks ‘Beats by Apple’ tegemoet kunnen zien: een premium lijn oordopjes, headsets en speakers met Apple-logo.

Update 23:30 uur: Beats heeft na de overname de abonnementsprijs van Beats Music verlaagd van $120 naar $99 per jaar. Ook kun je (als Amerikaan) Beats Music nu 14 dagen gratis proberen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 mei 2014 om 8:40
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.