Pompoenen voor Halloween.

De engste horrorgames voor iPhone en iPad

Deze iPhone- en iPad-games zijn angstaanjagend. Van het fascinerend duistere Dark Echo en vloeken om Slender Rising 2 tot het ontsnappen aan zombies in The Walking Dead. Ook een enge VR-beleving met je iPhone in een virtual reality-bril.

Pompoenen voor Halloween.

Het is weer Halloween en dat is een mooi moment om enge horrorgames weer eens onder de aandacht te brengen. Mag je game-ervaring wel wat pittiger en beklemmender dan een highscorepoging in Candy Crush Saga? Dan kun je op de iPhone en iPad niet om horrorgames heen. Wij zetten de beste, engste maar ook meest mysterieuze games voor iPhone en iPad op rij. Van het duistere Year Walk tot de hartslagverhogende Five Nights at Freddy’s-serie. Vooral spelen in het donker…

The Walking Dead: The Game

The Walking Dead is een spannende tv-serie waarin een groep mensen probeert te ontsnappen aan een zombie-invasie. Inmiddels is het zevende seizoen begonnen, maar je kunt de verhalen ook zelf beleven met The Walking Dead: The Game. Probeer te overleven en uit handen te blijven van de hongerige zombies. De game zit vol met intense situaties waarin je razendsnel moet handelen om er levend vanaf te komen. Hoe groot is jouw overlevingsdrang? Test je reflexen en moed in deze spannende horrorgame. Het spel zelf is gratis, maar je kunt afzonderlijke aflevering kopen om je verhaal verder te vervolgen.

Dark Echo

Games kunnen er niet alleen doodeng uitzien, maar kunnen ook beangstigend klinken. Een eng geluid, zonder dat je weet wat het is, is misschien nog wel enger dan de bloederigste beelden. Dark Echo speelt daarop in, want in de game draait het helemaal om geluid. Je bevindt je in de game in een donkere kamer en alleen de geluiden kunnen je op weg helpen. Kun jij veilig ontsnappen van het kwaad? Wij raden aan om de game te spelen met een goede koptelefoon op en het licht uit te doen, voor de meest schrikbarende ervaring. Je kunt de game ook spelen op de Apple TV en dat is zeker met een goede geluidsinstallatie een echte meerwaarde.

Five Nights at Freddy’s

Five-Nights-at-freddys
De Five Nights at Freddy’s gameserie is razendsnel uitgegroeid tot een grote hit en dat is niet voor niks. Miljoenen mensen kijken dolgraag filmpjes van gamers die zich rotschrikken tijdens het spelen van deze games. Het doel van Five Nights at Freddy’s is simpel: houd het een aantal nachtdiensten in een Amerikaans wegrestaurant vol. Een saai klusje op het eerste gehoor, maar de verschillende animatronics van pluizige diertjes zorgen ervoor dat je je niet verveelt. Terwijl jij in een donker kantoortje tussen de beveiligingscamera’s schakelt, komt deze robotica steeds dichterbij. Five Nights at Freddy’s is een opeenstapeling van jump scares en daarom bij uitstek geschikt om op een griezelavondje te spelen. In de verschillende delen van de serie kom je steeds meer te weten over de oorsprong van het wegrestaurant en diens moordlustige dierenrobots.

Year Walk

Year-Walk
Games hoeven niet direct doodeng te zijn om toch een onheilspellend gevoel bij je op te roepen. Year Walk zal je misschien niet laten schrikken, maar het gekke verhaal dat deze prachtig vormgegeven game je vertelt is continu spannend. Year Walk speelt zich af in een Zweeds bos, waar de gekste dingen gebeuren die gebaseerd zijn op echte mythes. Year Walk wordt pas echt interessant als je zowel een iPhone als een iPad hebt, omdat je dan tegelijk de game en de Year Walk Companion kunt raadplegen: een naslagwerk met extra info en geheime codes. Omdat Year Walk zoals gezegd minder focust op de echte horror, is dit een goede kandidaat voor spelers die een hekel hebben aan schrikmomenten maar toch een avondje willen griezelen.

The Room Three

Hoewel dit niet meteen een horrorgame is, kan de sfeer in het spel wel beangstigend zijn. The Room is een bekende puzzelreeks waarin je slim gebruik moet maken van het touchscreen van je iPhone of iPad. Je moet de voorwerpen in de game vaak helemaal binnenstebuiten keren om de puzzels op te lossen en zo het spel te vervolgen. Het is vooral de stijl waarin het spel weergegeven wordt en de muziek die uit de speakers van je toestel komt die het spel een ietwat beklemmende sfeer geven. Mocht je dit spel dus tijdens Halloween gaan spelen, dan is het advies om het geluid aan te hebben of om met een koptelefoon te spelen.

Device 6

Device 6 iPhone iPad horrorgamesKan je gevangen zitten in een boek? Ja, dat kan. Device 6 is een tekstavontuur waarin je via regels tekst navigeert. Je kantelt de iPhone of iPad alle kanten op om verder te kunnen lezen en stuit ondertussen op de raarste gebeurtenissen die staan beschreven. Ze worden begeleid door vreemde beelden die van doen hebben met puzzels die je via de tekst oplost. De geluiden in het bijzonder werken op de onderbuik. Device 6 houdt zich ver van stereotype horror vol van zombies of geesten, maar heeft een nare ondertoon die je bij de strot grijpt.

Home: A Unique Horror Adventure

Horrorgames iPhone iPad HomeDe titel van Home zegt niks teveel. Home is een horroravontuur als geen ander. Deze pixelachtige stijl van de game bekijk je vanaf de zijkant. In donkere omgevingen vol innemende geluidseffecten, ga je op pad naar een uitweg om te overleven. Onderweg krijg je keuzes voorgeschoteld in tekstmenu’s, waarbij elke keuze verregaande gevolgen kan hebben. Je zal het vaker niet dan wel overleven, maar zet toch maar door: er zijn verschillende eindes.

Slender Rising 2

Slender Rising 2 iOSIn Slender Rising verzamel je voorwerpen in een omgeving, maar kom vooral niet in aanraking met een schimmige manverschijning die je bij oogcontact omlegt. Slender Rising 2 is een huzarenstuk in dat aanbod. De game heeft een goede afwerking, angstaanjagende geluidseffecten en beklemmend desolate omgevingen. Je maakt bovendien kennis met twee speltypes. Spaar mysterieuze tekens en blijf bevrijd uit de klauwen van Slender Man, of bevrijd zielen van een vloek zodat je niet een van hen wordt. Je kunt ook kiezen voor het bundelpakket van Slender Rising 1 en 2, want daarmee bespaar je ook nog wat zuurverdiende centjes.

Night Terrors

Als je horror nog intensiever wil beleven, dan kan dat met augmented reality. De game Night Terrors: The Beginning maakt daar volop gebruik van. Je speelt de game thuis, met het licht uit en met je koptelefoon op. Er is niet echt een doel in de game, maar het is aan jou om uit te vogelen wat je moet doen. Je iPhone speelt daarbij een belangrijke rol, want je gebruikt hem tegelijkertijd ook als zaklamp. Het enige nadeel is dat de game (nog) niet te spelen is op de iPhone 8 (Plus) en iPhone X, omdat deze toestellen nog niet ondersteund worden. Op alle andere modellen (vanaf iPhone 5s) is de game wel speelbaar. Als je nu nog meer lekker kunt slapen vannacht…

11:57

11:57 is een VR-ervaring in horrorsferen.

11:57 is niet zozeer een game, maar meer een leuke ervaring. 11:57 is namelijk een VR-game. Hoewel je de app ook zonder VR-bril kunt gebruiken, is de ervaring verreweg het engst met een (kartonnen) VR-bril. Stop je iPhone in de bril, zet het geluid lekker hard aan en kijk om je heen. Je bevindt je namelijk in een donkere schuilkelder waar allerlei enge geluiden en plotselinge verschijnen de boventoon voeren. Durf jij het om de hele app uit te zitten? Hoewel je snel door de app heen bent, is het een leuke afwisseling op bovenstaande horrorgames.

Bonus: Netflix kijken op je iPhone

Wil je niet zelf spelen maar kijk je liever een horrorfilm, dan kan dat natuurlijk ook. Met Netflix op je iPhone heb je een schat aan horrorfilms tot je beschikking. Klassiekers als Friday the 13th en nieuwkomers als 10 Cloverfield Lane kunnen je de stuipen op het lijf jagen. Er zijn echter ook andere nieuwe films, zoals de Netflix-exclusieve film Gerald’s Game. Je horrorfilm wordt nog intensiever als je hem in bed op je iPhone kijkt, het liefst met het licht uit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te Netflixen via je Apple TV en dat maakt het niet per se minder eng.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Apps
Onderwerpen games, halloween, horror