iCloud muziekbibliotheek in iTunes

Dit zijn de verschillen tussen iTunes Match, Apple Music en iCloud-muziekbibliotheek

iCloud-muziekbibliotheek, iTunes Match en Apple Music staan in nauw verband met elkaar. Wat zijn de verschillen en hoe kun je iTunes Match en Apple Music naast elkaar gebruiken? Dat lees je in deze gids!

Apple heeft twee diensten om te zorgen dat je muzieknummers op elk apparaat beschikbaar zijn: iTunes Match en Apple Music. Beide werken samen met de iCloud-muziekbibliotheek en daardoor kan al snel verwarring ontstaan. In deze gids leggen we uit wat de verschillen zijn en hoe je ze samen kunt gebruiken. Het is NIET nodig om abonnee van beide diensten te zijn. Als je namelijk lid bent van Apple Music krijg je automatisch alle functies die met iTunes Match samenhangen.


iCloud muziekbibliotheek in iTunes

Spring meteen naar het onderwerp waarover je meer wilt weten:

iCloud-muziekbibliotheek: twee opties

Er zijn twee opties om de iCloud-muziekbibliotheek te gebruiken. Hierbij wordt je persoonlijke muziekbibliotheek gematcht met de nummers die verkrijgbaar zijn in de iTunes Store. Je kunt ze daarna streamen en downloaden op maximaal 10 geregistreerde apparaten. Op alle apparaten zijn de nummers dus beschikbaar en kun je er offline naar luisteren.

Dit zijn de twee opties om er gebruik van te maken:

  • Apple Music (standaard €9,99 per maand): ben je lid van Apple’s muziekdienst, dan mag je standaard gebruik maken van de iCloud-muziekbibliotheek.
  • iTunes Match (vaste prijs €24,99 per jaar): dit geeft je de mogelijkheid om je iTunes-bibliotheek van maximaal 100.000 nummers in iCloud op te slaan.

Daarnaast is er iTunes in the Cloud, waarmee je makkelijk eerdere aankopen vanuit iTunes kunt terugvinden op je apparaten. Dit geldt voor boeken, muziek, films en tv-shows.

Gebruikte termen: Als we het hieronder hebben over ‘catalogus’ dan bedoelen we de muziekcollectie van Apple zelf, bijvoorbeeld de miljoenen nummers in Apple Music. Als we het hebben over ‘muziekbibliotheek’, dan bedoelen we de persoonlijke muziekcollectie van jou, als gebruiker.

Zo gebruik je iCloud-muziekbibliotheek met Apple Music

Als je een abonnement op Apple Music hebt, dat is daarbij inbegrepen de iCloud-muziekbibliotheek. Daarmee kun je op alle apparaten van de gehele muziekbibliotheek genieten.

Dit werkt als volgt. Zodra je abonnee wordt zal Apple Music controleren welke van je eigen nummers zich ook in de Apple Music-catalogus bevinden. Hierbij wordt gekeken naar naam, artiest en album. Staat het nummer in de catalogus van Apple Music, dan hoeft Apple het nummer niet speciaal in jouw iCloud-opslag te bewaren. De gematchte nummers komen beschikbaar in een kwaliteit van 256 Kbps AAC. Je kunt ze afspelen op al je apparaten, zolang je voor Apple Music blijft betalen.

Nummers die niet in de catalogus staan, zullen worden geüpload naar jouw iCloud-muziekbibliotheek zodat je ze op alle apparaten kunt openen en afspelen.

Zeg je je Apple Music-abonnement op, dan staan de nummers alleen nog lokaal op het oorspronkelijke apparaat (meestal zal dat iTunes op de desktop zijn). Je kunt ze dan niet meer streamen naar al je apparaten.

Zo gebruik je iCloud-muziekbibliotheek met iTunes Match

Ben je abonnee van iTunes Match, dan krijg je ook een iCloud-muziekbibliotheek tot je beschikking, waarmee je op tien apparaten kunt genieten van je gehele muziekbibliotheek.

De nummers die in de muziekcatalogus van de iTunes Store staan komen beschikbaar op al je apparaten. Je kunt ze ook downloaden om offline te kunnen luisteren. De nummers komen in een kwaliteit van 256 Kbps AAC DRM-vrij beschikbaar op je apparaten. Je kunt de nummers offline bewaren en blijven afspelen, ook als je iTunes Match opzegt.

Nummers die niet in de iTunes-catalogus staan zullen worden geüpload naar je iCloud-muziekbibliotheek, zodat je ze op alle andere apparaten kunt openen. Omdat je zelf de eigenaar bent van de nummers kun je ze blijven afspelen, ook als je iTunes Match opzegt.

iTunes Match en Apple Music samen gebruiken

Het is mogelijk om lid te zijn van beide diensten, maar dit is niet nodig. Als je namelijk lid bent van Apple Music heb je automatisch ook de functies van iTunes Match tot je beschikking. Het heeft alleen zin als je unieke nummers in je muziekbibliotheek hebt, zoals live optredens en remixes, die niet via Apple Music te beluisteren zijn en die je toch op al je apparaten via iCloud beschikbaar wil hebben.

Het ‘matchen’ deze eigen nummers via iTunes Match werkt als volgt:

  • Nummers die zijn gematcht zijn beschikbaar in de iCloud-muziekbibliotheek in een kwaliteit van 256 Kbps AAC, zonder DRM.
  • Nummers die niet konden worden gematcht worden in het originele formaat geüpload naar je iCloud-muziekbibliotheek, waarna je ze weer in het originele formaat kunt downloaden naar andere apparaten.

Apple Music en iTunes Match bieden beide vanaf alle apparaten met iCloud toegang tot je muziekbibliotheek. Het gaat dus niet om het maken van reservekopieën van je muziekcollectie, maar om het toegang hebben tot al je nummers. Omdat er wel eens iets misgaat bij het matchen van de nummers is het verstandig om een kopie van je oorspronkelijke muziekcollectie te maken en bijvoorbeeld op een externe harddisk te bewaren, voordat je met Apple Music of iTunes Match aan de slag gaat. Het kan namelijk wel eens gebeuren dat unieke live-opnames of bootleg-versies van een nummer worden vervangen door de standaard plaatopname.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music, icloud, itunes match