Apps op de iPhone

Apps opnieuw downloaden, ook als ze niet meer in de App Store staan

Wil je een app opnieuw downloaden die je eerder hebt weggegooid? Of ben je overgestapt naar een nieuw toestel en mis je een app die je eerder vaak gebruikte? In dit artikel lees je hoe je apps kunt terughalen uit de App Store, ook als ze niet meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

Apps opnieuw downloaden

Apps verdwijnen soms uit de App Store. Dat kan gebeuren als de app niet meer aan Apple’s richtlijnen voldoet of als de ontwikkelaar geen zin meer heeft om de app verder te onderhouden. Deze verdwenen of verwaarloosde apps zijn niet meer in de App Store te vinden. Maar dat betekent niet dat ze voorgoed zijn verdwenen. Vaak blijft de app nog beschikbaar voor mensen die ‘m eerder hadden gedownload. Via je eerdere iTunes-aankopen kun je ze terugvinden. Dit is gekoppeld aan je Apple ID: dus als jij de app al eerder met jouw Apple ID hebt gekocht, krijg jij de app nog steeds te zien en kun je ‘m ook opnieuw downloaden en weer gaan gebruiken. Maar voor iemand anders is de app onvindbaar geworden.


Een goed voorbeeld is de Zoover-app, een app waarmee je hotelbeoordelingen kunt lezen. Deze app is niet meer verkrijgbaar, maar toch kunnen mensen die de app eerder hebben gebruikt Zoover gewoon terugvinden in de App Store en opnieuw installeren. Bij mensen die nooit eerder de Zoover-app via hun Apple ID hebben gedownload is de app voorgoed verdwenen. Zij zullen de app niet meer in de App Store kunnen vinden en daardoor ook niet meer kunnen installeren. Het is niet mogelijk om deze apps met vrienden uit te wisselen. In het appbestand is namelijk informatie over jouw Apple ID opgenomen.

De enige omweg om zo’n app toch aan vrienden te geven, is om met jouw Apple ID op het toestel van een in te loggen en de app via jouw account te downloaden. Maar dat is niet altijd gewenst, want als er bij een toekomstige appupdate om het wachtwoord wordt gevraagd, zul je je wachtwoord moeten geven. Die vriend kan dan ook op jouw kosten aankopen doen. Dat zal niet altijd opzettelijk gebeuren, maar hoe meer App Store-accounts je door elkaar gebruikt, hoe groter de kans op een misverstand.

Hoe kan ik oude apps terughalen of opnieuw downloaden?

Door onderstaande stappen te volgen kun je gemakkelijk oude apps terughalen. Wil je een betaalde iOS app nogmaals downloaden op een Apple-toestel van iemand anders, dan moet je hiervoor met je eigen Apple ID zijn ingelogd.

 1. Ga naar de App Store op je iPhone of iPad.
 2. Tik onderin op het tabblad Updates.
 3. Tik op Aankopen.
 4. Heb je een gezinsaccount, dan moet je eerst het betreffende account kiezen. Anders kun je meteen doorgaan met de volgende stap.

Apps opnieuw downloaden

 1. Je krijgt nu de apps te zien die je eerder via dit account hebt gekocht. De tekst ‘Open’ geeft aan dat de app al op je toestel staat. Een wolkje geeft aan dat je de app vanuit de cloud opnieuw kunt downloaden.
 2. Kijk op het tabblad Niet op deze iPhone om apps te zien die niet op jouw toestel staan, maar die wel te downloaden zijn.
 3. Eventueel kun je het scherm omlaag trekken om via het zoekvak gericht naar een bepaalde app te zoeken.

Apps opnieuw downloaden

Waarom je apps soms wel en niet opnieuw kunt downloaden

Ontwikkelaars bepalen zelf of een app in de App Store zichtbaar is (tenzij Apple een app moedwillig verwijdert, maar dat is een ander verhaal). Ontwikkelaars hebben twee opties om hun app te verwijderen:

 • Remove from sale: dit zorgt ervoor dat de app niet meer in de App Store te vinden is, maar nog wel gedownload kan worden via de aankoopgeschiedenis.
 • Permanent verwijderen: dit is noodzakelijk als een app gekoppeld is aan een webdienst die niet meer bestaat. Denk bijvoorbeeld aan Hyves.nl of Netlog.be, twee sociale netwerken die niet meer in hun huidige vorm bestaan. De Hyves-app werkt dan ook niet meer. Zo zijn er wel meer apps en diensten die bijvoorbeeld failliet zijn gegaan of zijn overgenomen.

Kan ik apps terugzetten via Mac of pc?

Voorheen was het ook mogelijk om apps terug te zetten op je iPhone of iPad dankzij iTunes op de Mac en pc. Als je nog een oud .ipa-bestand van een app op je computer had staan, kon je iTunes gebruiken om deze oude versie handmatig terug te zetten. Sinds iTunes 12.7 is dat echter niet meer mogelijk. Apple heeft voor zakelijke gebruikers echter een speciale versie van iTunes (versie 12.6.3) uitgebracht, waarin deze mogelijkheid nog wel zit. Deze versie is door iedereen te installeren. Deze versie wordt echter niet meer uitgebreid met nieuwe functies, dus je mist wel enkele functies die Apple in de toekomst aan iTunes toe gaat voegen.

Heb je deze speciale versie van iTunes nog geïnstalleerd en heb je nog een oud .ipa-bestand van een app, dan zet je de app als volgt terug op je iPhone of iPad:

 1. Klik in iTunes op het tabblad Apps (te herkennen aan het icoontje met een A) en ga naar de Bibliotheek.
 2. Sleep het .ipa-bestand van de desbetreffende app naar de bibliotheek in iTunes.
 3. Selecteer in iTunes je gekoppelde apparaat en klik rechts op Apps.
 4. In dit scherm zie je alle apps die lokaal opgeslagen staan in je iTunes-bibliotheek. Klik op Installeer om de desbetreffende app te installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Apps
Onderwerpen app store, apps
Devices iPad, iPhone
Software iOS