iMessage op de iPhone en Mac.

Berichten sturen met iMessage op iPhone, iPad en Mac

Met iMessage kun je gemakkelijk berichten sturen vanaf al je apparaten. Je kunt zowel een iMessage-bericht als sms-bericht sturen, maar hoe werkt dit precies? In deze tip lees je alles over hoe je een iMessage-bericht stuurt en wanneer het als sms-bericht wordt afgeleverd.

iMessage, wat kun je ermee?

iMessage is een berichtendienst van Apple, waarmee je gratis berichten kunt uitwisselen. De ontvanger moet dan wel iMessage-gebruiker zijn, anders worden de berichten als gewoon sms-bericht bezorgd.

iMessage en sms

Met de Berichten-app op de iPhone kun je twee soorten berichten versturen: iMessages en sms-berichten. De Berichten-app maakt bij voorkeur gebruik van iMessages, maar is er geen internetverbinding beschikbaar of wil je een bericht uitwisselen met iemand zonder iPhone, Mac of ander geschikt toestel, dan valt het systeem terug op sms. Sms-berichten zijn minder goed beveiligd en kosten soms geld, hoewel steeds meer providers onbeperkte sms-bundels aanbieden.

iMessage op de iPhone en Mac.

Berichten naar een andere iMessage-gebruiker zijn altijd gratis. Heeft de ontvanger geen iMessage, dan zal het bericht als sms worden bezorgd en kan hij/zij ook weer berichten terugsturen via sms. Dit komt bijvoorbeeld van pas wanneer je in het buitenland op vakantie bent en dataroaming hebt uitgeschakeld. Je herkent een bericht aan de kleur van het tekstballon: een iMessage-bericht is blauw, terwijl een sms groen is.

Behalve tekst kun je ook multimediaberichten sturen, zowel via iMessage als sms. Normaal gesproken kan een iPad of Mac geen sms versturen, omdat daar meestal geen simkaart aan gekoppeld is. Door echter de iPhone te linken aan een iPad of Mac, kun je ook op die apparaten een gewone sms versturen. Dit verloopt dan via je iPhone. Meer daarover in ons aparte tipartikel.

Gebruik je de dualsim functie van de iPhone, dan kan je maar één van de twee nummers voor iMessage gebruiken. Via de instellingen kun je kiezen welk nummer je voor iMessage (en FaceTime) gebruikt.

iMessage-bericht versturen op iOS

Heb je iMessage geactiveerd, dan kun je meteen beginnen met het verzenden van berichten:

 1. Tik rechtsboven in de Berichten-app op het Nieuw bericht-icoontje.
 2. Vul een geadresseerde in. Je hoeft maar een gedeelte van de naam in te voeren, bijvoorbeeld ‘Jan’. Staat de persoon in je adresboek, dan hoef je de naam alleen maar aan te tikken. Je kunt ook handmatig het e-mailadres of mobiele telefoonnummer invullen. Een contact dat iMessage gebruikt, is te herkennen aan een blauw nummer of e-mailadres.
 3. Heb je al eerder iMessage-berichten met iemand uitgewisseld, dan staat deze persoon in de berichtenlijst. Je kunt dan meteen onderin de conversatie een nieuw bericht toevoegen.
 4. Wil je het bericht naar meerdere mensen sturen, dan druk je tijdens het schrijven van het bericht op het plusteken in het veld voor geadresseerden.
 5. Onderin het scherm kun je je bericht typen.
 6. Gebruikt de contactpersoon iMessage, dan zal de verzendknop blauw worden. Zo niet, dan wordt de knop groen.

iMessage sturen in iOS.

Tip! Verschijnt er een rode balk bij de naam met een uitroepteken, dan betekent het dat je een iMessage-bericht probeert te sturen naar een e-mailadres dat niet aan een Apple ID is gekoppeld.

Als je alleen een iPod touch, iPad of Mac voor iMessage gebruikt, dan stuur je berichten op basis van je e-mailadres. Dit staat dan gelijk aan het adres dat je gebruikt om het toestel te activeren: je eigen Apple ID. Meer over je Apple ID lees je in onze aparte gids. Als je ook een iPhone hebt, dan wordt automatisch je telefoonnummer gekoppeld aan iMessage en je Apple ID. Doordat je telefoonnummer en Apple ID met elkaar verbonden zijn, kun je je telefoonnummer ook gebruiken op een Mac, iPod touch of iPad.

Je kunt je iMessage-berichten voorzien van effecten, zoals extra luid en met animatie versturen. Ook kun je gifs versturen in iMessage of iMessage-stickers plakken. Wil je foto’s versturen dan kun je ze eerst voorzien van een leuk effect dankzij de iMessage fotofilters. En met Animoji kun je je berichten nog persoonlijker maken.

iMessage-berichten op de Apple Watch

iMessage werkt ook op de Apple Watch. Heb je iMessage op je iPhone geactiveerd en is daaraan een Apple Watch gekoppeld, dan wordt iMessage daar ook standaard gebruikt. Je kunt met de Berichten-app op de Apple Watch zowel iMessage- als sms-berichten sturen:

 1. Open de Berichten-app op je Apple Watch.
 2. Kies een gesprek of druk stevig op het scherm om een nieuw gesprek te starten.
 3. Je kunt nu een bericht dicteren, een emoji sturen of Digital Touch gebruiken. Je kan ook één van de standaardantwoorden kiezen.
 4. Je bericht wordt automatisch verstuurd zodra je klaar bent met dicteren of een emoji of standaardantwoord aangetikt hebt.

Je kan de standaardantwoorden in iMessage aanpassen via de instellingen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

iMessage-berichten op de Mac

Om iMessage te gebruiken op de desktop moet je een Mac met minimaal OS X Mountain Lion hebben. Je vindt dan de app Berichten standaard in de dock.

 1. Open de Berichten-app op de Mac.
 2. Tik op het icoontje voor het maken van een nieuw bericht (of ga verder met een bestaande conversatie).
 3. Vul een geadresseerde in.
 4. Schrijf een bericht in het vakje onderin het scherm.
 5. Verzenden en klaar.

We hebben nog veel meer tips over het gebruik van iMessage:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Internet
Onderwerp imessage
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS