shutterstock_248570266

Verbeter de beveiliging van je iPhone en iPad in 10 stappen

Verbeter de beveiliging van je iPhone door een pincode in te stellen, je wachtwoord complexer te maken en Touch ID in te schakelen. Ook automatisch vergrendelen zorgt dat je gegevens veiliger zijn.

Beter beveiligen van je iPhone

Je neemt je iPhone overal mee naartoe en de kans is groot dat je hem ooit eens ergens laat slingeren. Je iPhone kan ook gestolen worden of op een andere manier in verkeerde handen komen. Beveiliging van de gegevens op je iPhone is daarom belangrijker dan het beveiligen van je computer, die je immers minder snel in een taxi of toilet laat liggen. Zorg dus dat je gegevens goed zijn afgeschermd. Met de juiste voorzorgsmaatregelen komen je gegevens niet in verkeerde handen. Wij geven 10 tips, die ook van pas komen als je een iPad hebt.

#1 Gebruik een toestel-pincode

Door een toestel-pincode in te schakelen voorkom je dat mensen zomaar toegang krijgen tot de gegevens op je iPhone. De pincode is een reeks van 4 of 6 cijfers die je moet intikken wanneer je iPhone vergrendeld is. Beschouw het als een eerste barrière, om te voorkomen dat anderen je toestel kunnen gebruiken. Regelmatig is er in het nieuws dat de toegangscode op één of andere manier te omzeilen is, dus vertrouw niet blind op je pincode, maar beschouw het als een extra beveiligingslaag. Door een pincode in te stellen wordt bovendien de complete inhoud van je toestel vergrendeld.

Zo stel je een nieuwe pincode in:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen.
 2. Tik op Face ID en toegangscode of Touch ID en toegangscode.
 3. Tik op Zet code aan.
 4. Tik op Toegangscodeopties om te kiezen voor verschillende soorten code’s, zoals een 4- of 6-cijferige code.
 5. Voer de toegangscode in.
 6. Voer de pincode nogmaals in om te bevestigen.
 7. Controleer desnoods of er direct om een code gevraagd wordt bij de instelling Vraag om code.
 8. Zet de iPhone in slaapstand. Activeer nu het scherm om te controleren dat je inderdaad een pincode moet invoeren.

#2 Complex wachtwoord kiezen

Bij een pincode van 4 cijfers heb je 10.000 mogelijkheden om te achterhalen wat de code is, terwijl dit bij een 6-cijferige code 1.000.000 is. Je kunt ook een ingewikkelder wachtwoord instellen, maar dat betekent wel dat het ontgrendelen van je iPhone meer tijd kost.
Dit doe door bij Toegangscodeopties te kiezen voor Aangepaste alfanumerieke code of Aangepaste numerieke code. Bij eerstgenoemde heb je nu de mogelijkheid om een code met letters, cijfers en speciale karakters in te voeren.

#3 Gebruik Touch ID of Face ID

Veel hedendaagse iPhones en iPads hebben een Touch ID vingerafdrukscanner of een Face ID gezichtsscanner. Dit maakt het veel eenvoudiger om je toestel te beveiligen. Het instellen is in een minuut gelukt en daarna hoef je alleen nog maar je vinger op de scanner te leggen om je toestel te ontgrendelen of aankopen te doen. Heeft jouw toestel Face ID, dan hoef je alleen naar je toestel te kijken om te ontgrendelen.

#4 Wis gegevens na 10 foute pogingen toegangscode

iOS bevat een instelling waardoor alle gegevens van het toestel gewist worden als er tien keer een foutieve toegangscode ingevoerd wordt. Hierdoor kan iemand niet oneindig lang alle mogelijke cijfercombinaties proberen om je iPhone te kraken.

Zo laat je automatisch je toestel wissen na 10 pogingen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Selecteer Touch ID en toegangscode (Toegangscode op apparaten zonder Touch ID).
 3. Scroll helemaal naar onderen naar de instelling Wis gegevens.
 4. Zet de schakelaar hier aan.

#5 Stel een sim-pincode in

Naast het instellen van een toestelpincode kun je ook een sim-pincode instellen. Dit voorkomt dat mensen op jouw kosten kunnen bellen, als ze je iPhone in handen krijgen. De sim-pincode wordt gevraagd zodra de telefoon opnieuw wordt opgestart of wanneer de simkaart in een andere telefoon wordt gestopt.

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen.
 2. Tik op Mobiel netwerk.
 3. Kies Simpincode.
 4. Tik op Wijzig pincode.
 5. Voer een nieuwe pincode in. Moet je de oude pincode invoeren, dan is dat meestal 0000 of 1111.
 6. Zorg dat de optie Simpincode is ingeschakeld.

Wanneer je de volgende keer je iPhone herstart, moet je een simpincode invoeren om je telefoon te ontgrendelen. Vergeet je je simpincode, dan heb je je PUK-code nodig (afgedrukt op je simpakket) of moet je je operator bellen.

#6 Gebruik tweestapsverificatie

Steeds meer apps en online diensten maken gebruik van tweestapsverificatie. Daarbij moet je niet alleen je wachtwoord invoeren, maar moet je ook beschikken over een fysiek apparaat (meestal je iPhone). Een dief kan dus niets als hij alleen beschikt over je inloggegevens. Hij zal ook toegang moeten hebben tot het apparaat dat je altijd bij je draagt. Onder andere Google, Apple, Twitter, Facebook en Linkedin maken gebruik van tweestapsverificatie.

#7 Automatisch vergrendelen inschakelen

De iPhone gaat automatisch in slaapstand na een paar minuten. Wil je dat er na verloop van tijd naar een pincode wordt gevraagd, dan stel je dat als volgt in:

 1. Zorg dat je een toestel-pincode hebt ingesteld, zoals aan het begin van dit artikel is uitgelegd.
 2. Ga op je iPhone naar Instellingen.
 3. Tik op Algemeen > Automatisch slot.
 4. Geef aan na hoeveel minuten je de iPhone automatisch wilt laten vergrendelen. Je hebt keuze uit 30 seconden, 1, 2, 3, 4 of 5 minuten. Gebruik je de iPhone vaak, dan is het slim om 5 minuten in te stellen. Anders moet je voortdurend je pincode invoeren waardoor omstanders alle kans krijgen om de code af te kijken. Ben je de iPhone vaak kwijt, dan is het instellen van een kortere tijdsduur aan te raden.

#8 Schakel ‘Zoek mijn iPhone’ in

Sinds Apple de beveiliging van iPhones en iPads heeft verbeterd, is het aantal diefstallen dramatisch gezakt. Het werkt als volgt: zodra je ‘Zoek mijn iPhone‘ inschakelt, kan een dief jouw iPhone niet meer activeren met een andere Apple ID. Het toestel is gekoppeld aan jouw unieke Apple ID. Pas wanneer jij het toestel vrijgeeft, kan de volgende eigenaar ermee aan de slag. Je kunt ‘Zoek mijn iPhone’ gebruiken om je iPhone op te sporen na verlies of diefstal, om een alarmsignaal te laten afspelen en om op afstand te wissen.

#9 Gebruik een app waarmee je wachtwoorden kunt beheren

Het is verstandig om voor elke webdienst een ander wachtwoord te kiezen. Maar het is onmogelijk om al die wachtwoorden te onthouden. Schrijf ze niet in de Notitie-app, want je gegevens zijn dan onbeveiligd door anderen te lezen. Het is veel verstandiger om de wachtwoorden in de iCloud Sleutelhanger te bewaren, zodat je ze vanuit de Safari-browser op elk moment kunt opvragen.

Een andere optie is om een wachtwoordprogramma te gebruiken. Zelf zijn we enthousiast over 1Password, omdat je daarmee ook alle gegevens met de desktop kunt synchroniseren. Via een knop in je desktopbrowser kun je makkelijk webformulieren invullen. Het enige wat je hoeft te onthouden is één master-wachtwoord, die dan ook wel iets ingewikkelder mag zijn dan wat je normaal gewend bent. Het mooie van 1Password is dat je ‘onmogelijke’ wachtwoorden kunt gebruiken zoals ytM34388nqm8oN en daar verder geen last van hebt. Het programma onthoudt immers alle wachtwoorden, pincodes en andere vertrouwelijke informatie voor je. Alle gegevens zijn versleuteld. Een goedkopere optie is Lastpass.

#10 Pas op bij Wi-Fi hotspots

Maak je graag gebruik van hotspots en onbeveiligde Wi-Fi-netwerken, realiseer je dan dat de gegevens die je op webformulieren intikt vrij gemakkelijk te onderscheppen zijn. Je kunt dit voorkomen door een beveiligde verbinding te gebruiken, bijvoorbeeld met een VPN-dienst waarmee je ook het dataverkeer op je laptop kunt beveiligen. Je hoeft geen speciale app te downloaden naar je iPhone, maar kunt gebruik maken van de ingebouwde VPN-functionaliteit op je iPhone. Bekijk onze lijst met VPN-apps voor de beste aanbieders.

Meestal wordt dit door bedrijven gebruikt, maar je kunt ook als gewone gebruiker jezelf ermee beschermen. Eén probleem is dat het wel eens lastig kan zijn om de VPN-verbinding op te zetten. Het kan helpen om je iPhone even te rebooten voordat je begint. In deze tip vind je nog meer informatie: Veilig internetten met je iPhone via Wi-Fi hotspots.

Openingsfoto: ymgerman / Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerp beveiliging
Devices iPad, iPhone
Software iOS