apple id account itunes

Tweestapsverificatie instellen voor iCloud, iTunes en Apple ID

Schakel tweestapsverificatie in voor iTunes, iCloud en andere Apple-diensten. Je account is dan beter beveiligd tegen hackers.

Om gebruik te kunnen maken van allerlei Apple-diensten moet je een Apple ID hebben. Het Apple ID is tegelijk ook je iTunes-account, iCloud-account en geeft toegang tot allerlei andere Apple-diensten. Het is daarom belangrijk om je gebruikersnaam en wachtwoord goed te beschermen. Met tweestapsverificatie zorg je voor een extra beschermlaag, waardoor hackers minder kans hebben. Schakel tweestapsverificatie meteen in! Deze tip legt uit hoe je dat moet doen.

Let op: naast tweestapsverificatie is er nu ook tweefactorauthenticatie

In onderstaande tip beschrijven we tweestapsverificatie. Vanaf iOS 9 en El Capitan is er ook tweestapsauthenticatie mogelijk, dat nog meer veiligheid biedt. De verificatiecode wordt 6 cijfers lang en wordt nu naar al je vertrouwde apparaten verstuurd, waardoor je niet meer hoeft te kiezen op welk apparaat je de code ontvangt. Lees hier wat er is veranderd en lees hieronder hoe tweefactorauthenticatie werkt.

apple id account itunes

Je hebt je Apple ID nodig om apps te kunnen downloaden, om muziek te kunnen kopen en om toegang te krijgen tot iCloud. Via je Apple ID kun je je iPad of afstand wissen en kijken waar je vrienden zijn. Het geeft ook toegang tot je creditcardgegevens en andere betaalinformatie. Kortom: zorg dat je Apple ID goed beschermd is, want het geeft toegang tot erg persoonlijke informatie.

Waarom tweestapsverificatie?

Met tweestapsverificatie heb je een extra beschermlaag. Normaal gesproken kan iemand toegang krijgen tot jouw Apple ID door de gebruikersnaam en het wachtwoord in te vullen op de website van Apple. Door een beveiligingslek kan het wachtwoord worden gestolen, waardoor een hacker zomaar toegang heeft tot jouw gegevens. Ook kan iemand inbreken op je Apple ID omdat je een gemakkelijk te raden wachtwoord gebruikt, of omdat je op een linkje in een phishingmailtje hebt geklikt.

Bij tweestapsverificatie is alleen je wachtwoord niet voldoende. Een hacker moet ook toegang hebben tot een fysiek apparaat, bijvoorbeeld jouw iPhone of iPad. Het werkt als volgt: een hacker probeert in te loggen op de iCloud-website met jouw gebruikersnaam en wachtwoord. Hij krijgt pas toegang als hij ook een speciale code invoert, die rechtstreeks naar een vertrouwd apparaat is gestuurd. Dat vertrouwde apparaat is meestal een iPhone of een ander Apple-apparaat dat je altijd op zak hebt.

Welke informatie kan tweestapsverificatie beschermen?

Tweestapsverificatie is al beschikbaar in Nederland en België. De extra code is vereist voor de volgende activiteiten:

 • Inloggen op Mijn Apple ID om je accountinformatie te raadplegen en te wijzigen.
 • Kopen van muziek, apps, boeken, video’s en andere content uit iTunes.
 • Ondersteuning krijgen van Apple, bijvoorbeeld als je een probleem met je iPhone hebt.

In de toekomst zal tweestapsverificatie voor nog meer iCloud- en iTunes-diensten ingeschakeld worden, zodat een aanvaller minder mogelijkheden heeft om jouw digitale leven te ruïneren. Heb je meerdere Apple ID’s, bijvoorbeeld een Nederlands en een Amerikaans iTunes-account, dan kun je toch gewoon tweestapsverificatie voor beide accounts inschakelen.

Tweestapsverificatie inschakelen voor je Apple ID

Om tweestapsverificatie in te schakelen heb je een Apple ID nodig met een wachtwoord met minimaal 8 karakters. Het wachtwoord moet minstens 1 hoofdletter en 1 cijfer bevatten. Voldoet jouw wachtwoord nog niet daaraan, dan is de eerste stap het aanpassen van je wachtwoord:

 1. Ga naar https://appleid.apple.com/nl/ in een webbrowser op de Mac of PC.
 2. Log in met je Apple ID gebruikersnaam en wachtwoord.
 3. Ga naar het onderdeel Beveiliging.
 4. Bij Wijzig wachtwoord kun je een veiliger wachtwoord instellen.

Apple ID-website voor het beheren van je wachtwoord en vertrouwde apparaten.

Heb je al een wachtwoord dat aan alle eisen voldoet, dan kun je meteen doorgaan met de volgende stappen.

 1. Ga naar het onderdeel Beveiliging, zoals op de afbeelding hierboven.
 2. Onder het kopje Twee-staps-verificatie klik je op de link Aan de slag.
 3. Vul vervolgens de antwoorden van je beveiligingsvragen in.
 4. Aan de slag met tweestapsverificatie.

 5. Voeg vervolgens een vertrouwd telefoonnummer toe waarop je sms-berichten kunt ontvangen. Dat mag een nummer zijn van zowel jouzelf als van een ander persoon die je vertrouwd.
 6. Klik op Ga door en voer in het volgende scherm de per sms ontvangen code in.
 7. Telefoonnummer voor tweestapsverificatie.

 8. In het volgende scherm voeg je een vertrouwd apparaat toe. Op een vertrouwd apparaat kun je viercijferige codes ontvangen om in te kunnen loggen met je Apple ID. Dit kan zowel een iPhone als een iPad zijn. Zorg ervoor dat Zoek mijn iPhone ingesteld staat. Klik desnoods op Vernieuw apparaten mochten ze niet beschikbaar zijn.
 9. Klik op één van de apparaten gevolgd door Ga door. Je ontvangt via een pushbericht een verificatiecode op het aangegeven toestel. Vul deze code in.
 10. Herstelsleutel voor tweestapsverificatie.

 11. In het volgende scherm ontvang je een herstelsleutel. Dit is een combinatie van cijfers en letters die je dient te bewaren. Print deze uit of sla de code op. Deze code heb je nodig zodra er geen betrouwbaar apparaat beschikbaar is.
 12. Tik in het volgende scherm de vorige herstelsleutel in ter verificatie.
 13. In het volgende scherm wordt benadrukt wat de gevolgen zijn van het instellen van tweestapsverificatie. Zo heb je naast je wachtwoord altijd nog een vertrouwd apparaat of een herstelsleutel nodig om in te kunnen loggen.
 14. Voorwaarden van tweestapsverificatie.

 15. Vink het vakje onderin aan om de voorwaarden te accepteren en klik op Schakel twee-staps-verificatie in.
 16. Je ontvangt nu een bevestiging dat tweestapsverificatie is ingeschakeld. Je bent klaar.
 17. Tweestapsverificatie ingeschakeld.

Nu tweestapsverificatie actief is, hoef je niet langer de beveiligingsvragen van iTunes te beantwoorden. Wil je inloggen bij iCloud, dan zul je steeds twee van de volgende dingen bij de hand moeten hebben:

 • Je Apple ID met bijbehorend wachtwoord.
 • Een vertrouwd apparaat.
 • De herstelsleutel (die je op papier hebt uitgeprint).

Ben je het wachtwoord vergeten, dan heb je dus het vertrouwde apparaat en de herstelcode nodig om te kunnen inloggen. Heb je maar één van bovenstaande items, dan krijg je helaas geen toegang meer tot je account en zul je een nieuw Apple ID moeten aanmaken.

Vertrouwde apparaten beheren

Je kunt je vertrouwde apparaten eenvoudig via de Apple ID-website beheren. Ga naar deze website en volg onderstaande stappen:

 1. Log in met je Apple ID.
 2. Selecteer het apparaat waar je de verificatiecode op wil ontvangen en voer deze in.
 3. Ga naar het onderdeel Beveiliging en klik op Wijzig.
 4. Onder het kopje Vertrouwde apparaten vind je een lijst van toestellen die al als vertrouwd ingesteld staan. Zijn er nog meer apparaten die in aanmerking komen, dan staat hieronder Verifieer nog x apparaat.
 5. Klik hierop en je ziet een pop-up met daarin je apparaten waar Zoek mijn iPhone op ingesteld staat.
 6. Vink het gewenste apparaat aan en klik op Ga door. Vul ter verificatie de verstuurde code in.
 7. Je kunt dit toestel vanaf nu ook gebruiken om in te loggen met tweestapsverificatie.

Zit je bij KPN, Vodafone of T-Mobile, dan kun je op deze zelfde pagina ook je telefoonnummer invullen. Je kunt dan kiezen om je verificatiecode als sms te ontvangen, in plaats van een standaard pushbericht. Het voordeel van het ontvangen van een sms, is dat je de verificatiecode dan ook kunt ontvangen op je Mac en Apple Watch.

Revisiegeschiedenis:

 • 2016 - 30 maart: Informatie over tweefactorauthenticatie toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorieën Internet, iTunes
Onderwerpen beveiliging, privacy, tweestapsverificatie