iWork- en iLife-apps

iLife: alles over de creatieve apps van Apple

iMovie en Garageband voor je creatieve projecten

iLife is de naam van een serie creatieve apps van Apple, momenteel bestaande uit iMovie en Garageband. Voorheen maakte ook iPhoto deel hiervan uit. In dit artikel lees je alles over deze handige apps: wat is er mogelijk met deze creatieve apps, hoe kun je ze downloaden en wat moet je weten over gebruik van iMovie en Garageband op de iPhone, iPad en Mac?

Wat is iLife?

iLife is de verzamelnaam voor een aantal creatieve apps van Apple:

  • Met iMovie kun je eenvoudig video’s bewerken.
  • Met Garageband bespeel je instrumenten en voeg je de muziek samen tot je liedjes.

Ze zijn te gebruiken op iPhone, iPad en Mac. Daarnaast was iPhoto een onderdeel van iLife, maar dit is inmiddels opgevolgd door de Foto’s-app voor macOS en iOS. Momenteel gebruikt Apple de naam iLife nauwelijks meer, omdat er nog maar twee onderdelen zijn overgebleven en je dus nauwelijks meer kunt spreken over een pakket met creatieve apps. iLife is de creatieve tegenhanger van iWork, Apple’s bundel met de kantoor-apps Pages, Numbers en Keynote. Al deze apps kun je gratis downloaden en gebruiken

iwork-ipad-air

iLife voor iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je de apps iMovie en Garageband gratis downloaden en gebruiken. In de muziek-app zitten enkele aanvullende pakketten met geluidseffecten en instrumenten, waar je voor zult moeten betalen. Deze zijn niet noodzakelijk. Iedereen met een iPhone of iPad die si gekocht na september 2013 mag de apps gratis downloaden. Als je op één apparaat de extra pakketten hebt gekocht kun je ze ook gebruiken op al je andere apparaten.

iLife voor Mac

Voor het gratis downloaden van iMovie en GarageBand op de Mac heb je officieel gezien een Mac nodig die is gekocht na oktober 2013. In de praktijk zal echter voor elke Mac-gebruiker gelden dat de apps gratis te downloaden zijn. Ook alle toekomstige updates zijn gratis, al zul je voor de extra pakketten met muziekeffecten en instrumenten nog wel moeten betalen.

iMovie: video bewerken op iOS en Mac
iMovie is een eenvoudig programma om video’s van je iPhone, iPad of Mac te importeren en te monteren. Je kan meerdere videofragmenten, foto’s en liedjes combineren tot één filmpje. Zo zet je muziek onder video’s, demp je het geluid van de video en bepaal je de overgangen tussen beelden. Je hebt in iMovie de keuze uit verschillende thema’s waarmee je een video een sfeer kan meegeven, zoals die van een filmtrailer of een journaal-uitzending. Met de app kun je het beeld vertragen, een voice-over opnemen en overgangen toevoegen. Ben je klaar dan exporteer je de video’s naar YouTube, Vimeo, Facebook en meer. iMovie werkt vanwege het grotere scherm prettiger op de iPad dan op de iPhone. Lees ons uitgebreidere artikel over iMovie gebruiken op iPhone en iPad. Daarnaast heeft Apple professionele software om video’s te bewerken onder de naam Final Cut Pro.

imovie-mac

GarageBand: muziek maken op iOS en Mac
GarageBand is muzieksoftware waarmee je op verschillende instrumenten kan spelen. Je hebt bijvoorbeeld de beschikking over een synthesizer-keyboard, drumstel en gitaar. De instrumenten zijn simpel te bedienen en bieden de mogelijkheid om de klank en akkoorden aan te passen. Je kan ook muziek opnemen, zodat je het later kunt bewerken. Op maximaal 32 sporen (afhankelijk van je apparaat) neem je verschillende instrumenten of sessies op, die je later samenvoegt. Met extra downloads krijg je toegang tot het smart keyboard met programmeerbare akkoorden, smart bass, smart strings, smart drums, een sampler waarmee je zelf geluid opneemt en bewerkt, een audiorecorder en een gitaarversterker. Garageband werkt ook samen met diverse andere apps, zodat je fragmenten uit andere muziekproductie-apps direct kunt importeren in GarageBand. Lees voor meer informatie onze uitleg over Garageband. De software is ook geschikt voor professioneel gebruik.

iPhoto: foto’s beheren op iOS en Mac

iPhoto bestaat niet meer. De app om je foto’s te beheren werd in iOS 8 vervangen door de Foto’s-app voor iOS. Ook op de Mac is er een opvolger: de Foto’s-app van macOS.

iphoto-ipad-mac

iPhoto was vooral bedoeld om je foto’s te beheren, al waren er ook eenvoudige bewerkingen mogelijk. Je kon foto’s bijsnijden, belichten, van kleur veranderen en je kleurenfilters toepassen. Zeker op het scherm van de iPhone was dat een beetje priegelig werk en er verschenen dan ook diverse foto-apps van derden in de App Store.

iPhoto is momenteel niet meer te downloaden.

Hieronder lees je meer over Foto’s voor iPhone en iPad en Foto’s voor macOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS