iMovie devices

iLife: alles over de creatieve apps van Apple

iMovie en Garageband voor je creatieve projecten
iLife is de naam van een serie creatieve apps van Apple, momenteel bestaande uit iMovie en Garageband. Voorheen maakte ook iPhoto deel hiervan uit. In dit artikel lees je alles over deze handige apps: wat is er mogelijk met deze creatieve apps, hoe kun je ze downloaden en wat moet je weten over gebruik van iMovie en Garageband op de iPhone, iPad en Mac?

Wat is iLife?

iLife is de verzamelnaam voor een aantal creatieve apps van Apple: met iMovie kun je eenvoudig video’s bewerken en met Garageband bespeel je instrumenten en voeg je de muziek samen tot liedjes. Ze zijn te gebruiken op iPhone, iPad en Mac. Daarnaast was iPhoto een onderdeel van iLife, maar dit is inmiddels opgevolgd door de Foto’s-app voor macOS en iOS.


Momenteel gebruikt Apple de naam iLife nauwelijks meer, omdat er nog maar twee onderdelen zijn overgebleven en je dus nauwelijks meer kunt spreken over een pakket met creatieve apps. iLife is de creatieve tegenhanger van iWork, een bundel productiviteitsapps bestaande uit Pages, Numbers en Keynote. Al deze apps kun je gratis downloaden en gebruiken.

iPad mini 2019 met iMovie.

iLife voor iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je de apps iMovie en Garageband gratis downloaden en gebruiken. In de muziek-app zitten enkele aanvullende pakketten met geluidseffecten en instrumenten, waar je voor zult moeten betalen. Deze zijn niet noodzakelijk. Iedereen met een iPhone of iPad die si gekocht na september 2013 mag de apps gratis downloaden. Als je op één apparaat de extra pakketten hebt gekocht kun je ze ook gebruiken op al je andere apparaten.

 
 

iLife voor Mac

Voor het gratis downloaden van iMovie en GarageBand op de Mac heb je officieel gezien een Mac nodig die is gekocht na oktober 2013. In de praktijk zal echter voor elke Mac-gebruiker gelden dat de apps gratis te downloaden zijn. Ook alle toekomstige updates zijn gratis, al zul je voor de extra pakketten met muziekeffecten en instrumenten nog wel moeten betalen.

 
 

iMovie: video bewerken op iOS en Mac

iMovie is een eenvoudig programma om video’s van je iPhone, iPad of Mac te importeren en te bewerken. Je kan meerdere videofragmenten, foto’s en liedjes combineren tot één filmpje. Zo zet je muziek onder video’s, demp je het geluid van de video en bepaal je de overgangen tussen beelden.

Je hebt in iMovie de keuze uit verschillende thema’s waarmee je elke video de gewenste sfeer kan meegeven, zoals die van een filmtrailer of een journaal-uitzending. Met de app kun je het beeld vertragen, een voice-over opnemen en overgangen toevoegen.

iMovie met green screen op iPad

Ben je klaar dan exporteer je de video’s naar YouTube, Vimeo, Facebook en meer. iMovie werkt vanwege het grotere scherm prettiger op de iPad dan op de iPhone. Lees ons uitgebreidere artikel over iMovie gebruiken op iPhone en iPad. Daarnaast heeft Apple professionele software om video’s te bewerken onder de naam Final Cut Pro.

https://www.iculture.nl/tips/imovie-iphone-ipad/

GarageBand: muziek maken op iOS en Mac

GarageBand is muzieksoftware waarmee je op instrumenten kan bespelen. Je hebt bijvoorbeeld de beschikking over een synthesizer-keyboard, drumstel en gitaar.

De instrumenten zijn simpel te bedienen en bieden de mogelijkheid om de klank en akkoorden aan te passen. Je kan ook muziek opnemen, zodat je het later kunt bewerken. Op maximaal 32 sporen (afhankelijk van je apparaat) neem je verschillende instrumenten of sessies op, die je later samenvoegt. Met extra downloads krijg je toegang tot het smart keyboard met programmeerbare akkoorden, smart bass, smart strings, smart drums, een sampler waarmee je zelf geluid opneemt en bewerkt, een audiorecorder en een gitaarversterker.

GarageBand op iPhone, iPad en Mac

Garageband werkt ook samen met diverse andere apps, zodat je fragmenten uit andere muziekproductie-apps direct kunt importeren in GarageBand. Lees voor meer informatie onze uitleg over Garageband. De software is ook geschikt voor professioneel gebruik.

Bekijk ook

GarageBand: alles wat je wilt weten

Met Apple's GarageBand kun je muziek maken, instrumenten bespelen en muziekles volgen. Ook kun je opnames maken en je muziek publiceren. In dit overzicht lees je wat er met GarageBand zoal mogelijk is.

iPhoto: foto’s beheren op iOS en Mac

iPhoto bestaat niet meer. De app om je foto’s te beheren werd in iOS 8 vervangen door de Foto’s-app voor iOS. Ook op de Mac is er een opvolger: de Foto’s-app van macOS.

iphoto-ipad-mac

iPhoto was vooral bedoeld om je foto’s te beheren, al waren er ook eenvoudige bewerkingen mogelijk. Je kon foto’s bijsnijden, belichten, van kleur veranderen en je kleurenfilters toepassen. Zeker op het scherm van de iPhone was dat een beetje priegelig werk en er verschenen dan ook diverse foto-apps van derden in de App Store.

iPhoto is momenteel niet meer te downloaden.

Hieronder lees je meer over Foto’s voor iPhone en iPad en Foto’s voor macOS.

Bekijk ook

Zo werkt de Foto's app op iPhone en iPad

De standaard-app Foto's in iOS is de plek waar alle foto's verschijnen die je gemaakt hebt met je iPhone of iPad of gedeeld hebt met iCloud Fotobibliotheek. In deze gids vertelt iCulture wat de mogelijkheden van deze app zijn.
Bekijk ook

Foto's voor macOS: alles over de standaard foto-app voor de Mac

Foto's voor macOS is de standaard foto-app voor de Mac. In deze gids lees je alles wat je moet weten over Foto's.