Apple Store Antwerpen: tips wijzen naar vrijgekomen postgebouw aan Groenplaats

iCulture ontvangt steeds meer tips over een mogelijke locatie van Apple Store Antwerpen. Het postgebouw aan de Groenplaats is sinds kort vrijgekomen en is nu in handen van een mysterieuze koper.

Postgebouw AntwerpenDe succesvolle opening van de Apple Store Brussel smaakt naar meer! Antwerpen wordt al langere tijd getipt als de stad waar de tweede Belgische Apple Store zal openen. Inmiddels krijgen we op de iCulture-redactie steeds meer tips binnen over een nieuwe locatie, die binnenkort vrijkomt: het postgebouw aan de Groenplaats.

Monumentaal gebouw, hoge plafonds

Het pand voldoet aan alle eisen die Apple stelt: hoge plafonds en een karakteristiek pand op een centrale plek in de stad. Het gaat om een beschermd monumentaal pand, dat aan de buitenkant en deels aan de binnenkant intact moet blijven. Maar die situatie is Apple wel toevertrouwd: de Apple Stores in veel wereldsteden zijn te vinden in monumentale gebouwen die zorgvuldig worden opgeknapt. Voorbeelden zijn Berlijn, Londen en Florence. In plaats van schreeuwerige reclameborden hangen er subtiele metalen bordjes met het Apple-logo. Een opknapbeurt op de Groenplaats is welkom, want toevallig verscheen nog maar net een opinieartikel van de Vlaamse presentator Marcel Vanthilt waarin hij Antwerpen ‘lelijk’ en de Groenplaats ‘afgeleefd’ noemt.

Groenplaats Antwerpen Postgebouw

Postloketten zijn al verhuisd

De loketten van het postgebouw zijn half september al verplaatst naar de nieuwe locatie aan de Eiermarkt, in het voormalige Sony Center United. De postdistributie vertrok naar het Houtdok, dat beter bereikbaar is dan de drukke Antwerpse binnenstad. Het postgebouw met een oppervlak van 3616 vierkante meter sloot daarom in september definitief.

Afgelopen zomer meldden zich een aantal kopers voor het gebouw aan de Groenplaats, dat minstens 22 miljoen euro moet opleveren. Eén van die kopers zou serieuze interesse hebben. Of het daarbij om Apple gaat of een vastgoedbedrijf dat het pand aan Apple gaat verhuren, is nog niet bekend. Apple is niet altijd zelf de eigenaar van de gebouwen waarin de Apple Stores gevestigd zijn, maar huurt ze van vastgoedbedrijven of handelt onder een andere naam, om niet de aandacht te trekken.

Het postgebouw zou volgens onze tipgever inmiddels zijn verkocht, maar er mag niet gecommuniceerd worden aan welke partij.

Eerdere geruchten wezen ook op Groenplaats

Toevallig publiceerden we in juni 2015 onderstaand kaartje in een artikel, waarin ook al de Groenplaats werd genoemd. Het kaartje wekte de indruk dat de locatie in de buurt van de Eiermarkt of Groenplaats zou moeten liggen. De winkels rondom het Grand Bazar-complex leken ons op dat moment geloofwaardige kandidaten. Ook ontvingen we tips dat Apple interesse zou hebben in de iets verderop gevestigde Handelsbeurs. Deze locatie stond jarenlang te verkommeren, maar wordt sinds 2014 gerenoveerd.

Apple Store Antwerpen locatie

Juni 2015: eerste vacatures voor Apple Store Antwerpen

Afgelopen juni zocht Apple al naar personeel voor de Apple Store in de provincie Antwerpen. Dat lijkt misschien wat vroeg, maar in Brussel begon Apple ook al in december 2014 met vacatures, terwijl de winkel pas in september open ging. Op de vacaturepagina’s van Apple zelf is lastig meer te achterhalen voor welke locaties Apple personeel zoekt. Voorheen werd de stad genoemd, maar Apple heeft dit sinds kort gewijzigd in ‘Diverse locaties’.

Dat de vacatures toevallig op vandaag – 6 oktober 2015 – zijn gedateerd, is overigens geen aanwijzing dat er recente ontwikkelingen zijn. Elke dag past Apple deze datum aan, dus morgen en overmorgen zal er 7 en 8 oktober bij de vacatures staan. Op die manier probeert Apple de indruk te wekken dat de vacatures steeds actueel zijn.

Historisch gebouw

Het postgebouw werd in 1509 gebouwd. In de 16e eeuw was het de residentie van burgemeester Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, daarna vestigde de Antwerpse bisschop Ambrosius Capello er in de 17e eeuw een pastoraal college in. In de napoleontische tijd was het een douanekantoor, waarna er tussen 1819 en 1877 de Rechtbank van eerste aanleg in gevestigd was. In 1878 werd het gebouw herbouwd in neoclassicistische stijl, waarna de Belgische postdienst zijn intrek nam in het gebouw.

Heb jij meer tips over de locatie van de toekomstige Apple Store Antwerpen of over andere Apple Store, dan horen we die natuurlijk graag (al dan niet anoniem) via ons contactformulier.

Foto: Wikimedia

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2015, 17:10
Categorie Apple
Onderwerpen antwerpen, apple store, apple store belgie, belgie

Apple Store

Lees alles over de Apple Store: waar vind je Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.