Apple Watch Series 3 Apple Store Regent Street Londen

Apple Store: alles wat je wilt weten over de winkels van Apple

Alles over de Apple Store, de bekende winkels van Apple die je in Amsterdam, Brussel en diverse andere steden vindt. Hoe is de Apple Store ontstaan en welke toekomstplannen heeft Apple ermee?

Apple heeft rond de 500 eigen winkels, verspreid over 17 landen. In dit overzicht lees je wat de Apple Store zo bijzonder maakt en waar je de Nederlandse Apple Stores en Belgische Apple Stores vindt.

Apple Store Brussel, algemene foto 's avonds

Apple Store: alles wat je wilt weten

Er zijn ongeveer 500 Apple Stores wereldwijd, waarvan meer dan de helft in de Verenigde Staten. De eerste Apple Store werd in mei 2001 geopend en sindsdien is Apple flink aan het uitbreiden, vooral in China. De al langer bestaande Apple Stores in de Verenigde Staten worden gerenoveerd en omgebouwd naar het nieuwe design. De Apple Store Brussel is een goed voorbeeld van dat nieuwe design, met bomen, hoge plafonds en nieuwe rekken voor accessoires.

Apple Store Amsterdam glazen trap

Apple Stores in Nederland
Er zijn momenteel drie Apple Stores in Nederland:

  • Amsterdam
  • Haarlem
  • Den Haag

Meer hierover lees je in ons aparte uitlegartikel Apple Stores in Nederland. Er zijn momenteel voorzover wij weten geen nieuwe locaties in ontwikkeling.

Apple Stores in België
Er is tot nu toe slechts één Apple Store in België geopend, namelijk in Brussel. Dit is meteen ook de meest spectaculaire winkel in de Benelux, met een prachtig nieuw design.

Meer hierover lees je in ons aparte uitlegartikel Apple Stores in Nederland. Er zijn mogelijk nieuwe locaties in ontwikkeling, onder andere in Antwerpen.

Apple Store: nieuw design

Apple is uitgegroeid tot het meest waardevolle bedrijf ter wereld en dat is onder andere te danken aan de winkels. Miljoenen mensen bezoeken wekelijks de Apple Store. Vooral in de VS zijn veel Apple Stores gevestigd in winkelcentra. Het zijn veelal smalle en kleine winkels die overvol zijn. Vandaar dat Apple bezig is met een renovatie van bestaande Apple Stores. Deze kleinere winkels worden soms verplaatst naar een grotere locatie of overzichtelijker gemaakt.

Ook in Europa vind je dergelijke Apple Stores in winkelcentra, zoals in Oberhausen:

Apple Store CentrO Oberhausen

Een probleem bij deze kleinere Apple Stores is dat er steeds meer nieuwe producten bij zijn gekomen. Voor de Apple Watch heeft Apple bijvoorbeeld speciale vitrinetafels, waarin de beschikbare modellen zijn uitgestald. Andere producten (zoals de iPod touch) zijn daardoor wat meer naar de achtergrond verdrongen.

Apple Store Brussel, interieur met tafels en bomen

Apple Store als marktplein

Daarnaast komen er steeds meer Apple Stores met een spectaculair nieuw design met bomen. Dit is bijvoorbeeld te zien in Brussel en in de nieuwe Parijse St. Germain Apple Store. Vaak wil Apple op deze locaties ook meer evenementen organiseren, bijvoorbeeld optredens en workshops.

Apple Store Regent Street

Dit nieuwe design stond onder leiding van hoofd design Jony Ive en hoofd retail Angela Ahrendts. Het idee is dat de Apple Store een ontmoetingsplek wordt, waar je met vrienden afspreekt.

Een voorbeeld is de nieuwe Apple Store die gepland staat voor Piazza Liberty in Milaan:

Apple Store Milaan Piazza Liberty

Sinds medio 2015 werkt Apple aan deze Apple Stores nieuwe stijl, met veel open ruimtes, zitjes met bomen en houten kasten langs de wanden. Vaak is er een groot videoscherm voor workshops aanwezig, met houten krukjes en zitballen voor het publiek. Langs de wanden zie je gigantische lichtbakken met uitvergrote productfoto’s.

Today at Apple: workshops in de Apple Store

Glazen trap in de Apple Store

Als je aan de Apple Store denkt, dan denken veel mensen aan de glazen trap die in de wat grotere flagship stores aanwezig is. Je vindt een dergelijke glazen wenteltrap bijvoorbeeld in de Apple Stores in Amsterdam en Keulen:

Apple Store Keulen: glazen trap

De afgelopen jaren lijkt de glazen trap een beetje op z’n retour. Tijdens renovaties van bestaande winkels kiest Apple ook op de toplocaties soms voor een andere oplossing, zoals de stenen trap in Apple Store Regent Street:

Today at Apple Regent Street met Dua Lipa

Geschiedenis van de Apple Stores

Steve Jobs is de bedenker van de Apple Stores. Hij beseft dat er een betere klantenservice nodig was dan winkelketens zoals Circuit City en Office Max destijds konden bieden. Jobs verbrak de samenwerking met winkels en richtte zich tussen 1997 en 2000 uitsluitend op samenwerking met de computerwinkelketen CompUSA. De eerste shop-in-shop concepten ontstonden, zoals je nu nog steeds kunt zien in Media Markt of FNAC.

In 1999 nam Jobs een aantal winkelexperts in de arm, waaronder voormalig CEO Millard Drexler van kledingmerk Gap en voormalig vicepresident Ron Johnson van supermarktketen Target. Johnson zou in januari Apple’s eerste hoofd retail worden, een rol die momenteel wordt vervuld door Angela Ahrendts. Johnson bouwde op een geheime locatie de eerste Apple Store, in een fabriekshal vlakbij Apple’s hoofdkantoor in Cupertino.

Critici vonden het een riskante gok. De dotcom-crisis was net achter de rug en veel computermakers gingen failliet. Toch opende Apple in mei 2001 de eerste twee Apple Stores, respectievelijk in Tysons Corner (McLean, Virginia) en Glendale (Californië). Steve Jobs gaf persoonlijk de rondleiding:

Tijdens het eerste weekend kwamen er 7.700 klanten op af, die in totaal $599.000 aan spullen kochten (dat is $78 per bezoeker). In 2001 zou Apple in totaal 25 winkels openen. In de jaren daarna volgden er steeds meer, vooral in winkelcentra. Vooral de flagship stores zijn opmerkelijk vanwege hun architectuur, waarbij de winkel aan Fifth Avenue met de vierkante glazen kubus veruit het bekendst is. Andere locaties zien er soms nog spectaculairder uit.

Apple Store Fifth Avenue

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017