Apple Store Amsterdam ingang algemene foto

Apple Amsterdam: dit zijn de 5 vernieuwingen

Apple Amsterdam was de eerste Apple Store in Nederland. De winkel is gevestigd in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Hier ontdek je alles wat je wilt weten over deze prachtige Apple Store in een historisch gebouw!

Apple Amsterdam is vernieuwd: dit kun je verwachten

De vernieuwde Apple Amsterdam opent op 24 oktober en bevat allerlei nieuwe onderdelen. In dit artikel vertellen we waar je op kunt letten als je de vernieuwde winkel bezoekt. Dit zijn de nieuwe onderdelen! De foto’s die je hieronder ziet zijn gemaakt in andere Apple Stores, om niet te veel te verklappen als je nog zelf wilt gaan kijken.

  1. Video wall
  2. Forum
  3. Bomen
  4. Avenues
  5. Nieuw meubilair

#1 Video wall

De video wall is de grootste vernieuwing bij Apple Amsterdam. Dit is een gigantisch scherm waarvoor de vloer in Amsterdam extra versterkt moest worden. Apple gebruikt het voor Today at Apple-sessies, maar als er geen evenementen aan de gang zijn wordt het ook gebruikt om reclame te maken voor producten, diensten en sessies. De video wall is een 6K of 8K scherm en gemaakt van meerdere LED-schermen, dus met losse vlakken. Je ziet echter niet of nauwelijks de overgangen tussen de schermen. Bij Apple Den Haag werd al eerder een video wall geplaatst, maar deze store kreeg geen verdere updates.

Apple video wall
De video wall in Carnegie Library in Washington DC.

De video wall zorgt ervoor dat meer mensen kunnen meedoen aan de sessies. Je kunt dan ook gemakkelijk aanschuiven als je iets ziet wat interessant is. Voorheen werden deze sessies gegeven op kleinere schermen en moest je je aanmelden om mee te kunnen doen. Aanmelden moet nog steeds, maar het is wel opener geworden.

#2 Forum

Een forum gaat 1-op-1 samen met een video wall. Op een centrale plek – in dit geval in het atrium – heeft Apple een ruimte gecreëerd waar je op houten zitjes kunt plaatsnemen. Er zijn ook lederen zitballen. Je kunt hier plaatsnemen als je even wilt wachten of wilt aanschuiven bij een sessie. In Amsterdam is het forum voorzien van bomen, in andere stores zie je soms een groene muur met planten.

Apple Store forum
Het Forum aan de Champs-Élysées in Parijs.

#3 Bomen

Je kende het misschien al van Apple Brussel: een reeks levende bomen. Apple kiest daarvoor lokale boomsoorten. Rondom het forum in Amsterdam staan er zes, vergelijkbaar met de vorig jaar geopende Apple Store Champs-Élysées. Ze zorgen voor een gezellige uitstraling, maar verbeteren ook het binnenklimaat.

Apple Store bomen
De bomen in Union Square.

#4 Avenues

Voorheen vond je de accessoires weggestopt in een hoekje op de eerste verdieping van de Apple Store. In de nieuwe store staan ze veel mooier uitgestald in zogenaamde Avenues. Dit zijn accessoirekasten gemaakt van hout. Ze hebben ingebouwde verlichting en zijn modulair opgebouwd. Bij Apple Amsterdam zijn het losse kasten in plaats van een gigantische wand.

Avenue kasten in Covent Garden
Vrijstaande Avenue-kasten in Apple Covent Garden, zoals je ze ook in Amsterdam ziet

Avenues en Feature Bays in Brussel
Ingebouwde Avenues oftewel Feature Bays in Brussel

De Avenues zijn geïnspireerd op de etalages van warenhuizen, die in de loop der seizoenen veranderen. Bij Apple veranderen ze ook: als er weer een nieuwe kleur hoesjes of Apple Watch-bandjes is, past Apple de uitstallingen aan. Ze bevatten ook accessoires van externe fabrikanten. Bij Apple Stores die nog niet gemoderniseerd zijn heten het Feature Bays.

#5 Nieuw meubilair

Je zult in de Apple Store wat nieuw meubilair aantreffen, bijvoorbeeld de lederen zitbanken, die al tijdens de verbouwing te zien waren op de bovenverdieping.

Leren bankje in Apple Store

Maar er is meer: er lopen vaak geen draden meer over de tafels, maar Apple maakt gebruik van zogenaamde Plug Tables. Op de tafels zie je kleine goudkleurige metalen schijfjes die zo klein zijn als een pilletje. Apple gebruikt dit voor het opladen van apparaten, zodat er geen kabels meer zichtbaar zijn. Ook onder de tafels zul je in de vernieuwde Apple Store in Amsterdam veel minder kabeltrossen zien.

Wat heeft Apple nog meer in petto in Amsterdam? Morgen is de officiële opening en dan doen we uiteraard uitgebreid verslag van wat er allemaal te zien is!

Meer info over Apple Amsterdam

Dit is Apple Amsterdam

Met een vloeroppervlak van ca. 2500 m2 is Apple Amsterdam de grootste winkel van Apple in Nederland. Je kunt er terecht om Apple-producten te kopen, maar ook voor het volgen van Today at Apple-sessies en voor support en reparaties. Je kunt er zeven dagen per week terecht. Wil je meer weten over andere Apple Stores in Nederland, dan hebben we daarover een aparte pagina.

Apple Store Amsterdam, buitenaanzicht Leidseplein

Het Leidseplein staat vooral bekend als uitgaansgebied en niet zozeer als winkelgebied. Toch koos Apple ervoor om juist hier een Apple Store te openen. Honderd jaar eerder (in 1912) werd het Hirschgebouw hier neergezet. De opening van het gebouw trok destijds ook al grote mensenmassa’s vanwege de mooie etalages. Er was toen een modewinkel genaamd Hirsch & Cie in gevestigd. Deze winkel introduceerde haute couture in de hoofdstad en organiseerde bovendien de allereerste modeshows in Nederland.

Apple Amsterdam glazen trap

Kenmerken Apple Amsterdam

Kenmerkend voor de Apple Store in Amsterdam zijn de volgende eigenschappen:

  • Gevestigd in een historisch pand uit 1912
  • Twee verdiepingen
  • Glazen spiraaltrap
  • Atrium (open ruimte) met glazen dak
  • Vloeroppervlak van ca. 2500 m2

Verder had deze Apple Store ooit de langste Genius Bar ter wereld, met een lengte van 20 meter en 34 zitplaatsen. Dat record is inmiddels verbroken door andere Apple Stores en bovendien is sinds 2019 de Genius Bar uit de winkel verwijderd.

Apple Amsterdam Genius Bar

Op de derde etage van het gebouw is het hoofdkantoor van Apple Benelux gevestigd, waar alle Apple-(sales)activiteiten voor Nederland, België en Luxemburg worden gecoördineerd. Het pand is eigendom van een Zweedse investeringsmaatschappij, in handen van de familie Nilsson.

Opening Apple Amsterdam in 2012

Apple opende op zaterdag 3 maart 2012 de allereerste Apple Store in Nederland, aan het Leidseplein in Amsterdam. Voorafgaand aan de opening werd het gebouw meer dan een jaar verbouwd, zonder dat officieel bekend werd gemaakt dat er een Apple Store in gevestigd zou worden.

De opening op 3 maart trok een gigantische mensenmassa. Iedereen wilde de spectaculaire nieuwe winkel zien. De eerste 4.500 klanten kregen een gratis oranje t-shirt van Apple. Opvallend was dat de eerste wachtenden in de rij geen Nederlanders waren, maar mensen die van ver kwamen: Volker (Duitsland, gele jas) en Gary (Verenigde Staten, rode jas). Gary Allen had destijds een website met de naam ifoAppleStores, waarop hij verslag deed van zijn bezoekjes aan Apple Stores.

Verbouwing Apple Amsterdam in 2019

In maart 2019 startte een ingrijpende verbouwing, waarbij de complete winkel werd gemoderniseerd. Sindsdien beschikt Apple Amsterdam over een Video Wall (groot scherm) met Forum (houten zitjes) voor het volgen van creatieve workshops in het kader van Today at Apple.

Apple Amsterdam opening 24 oktober

Het forum is omringd door bomen en langs de wanden staan zogenaamde Avenue-kasten. Dit zijn kasten die per seizoen wisselen en die doen denken aan etalageruiten. Er staan allerlei accessoires in uitgestald, zoals hoofdtelefoons en hoesjes, maar ook smart home-producten en ‘connected’ speelgoed.

Wat vooraf ging: eerste Apple Store in Nederland

Het heeft ons meerdere jaren bezig gehouden: komt er wel of niet een Apple Store in het oude Hirschgebouw aan het Leidseplein? Geruchten wezen constant op bouwactiviteiten, maar de gefluisterde openingsdata gingen ongemerkt voorbij. Ondertussen werd er in het Hirschgebouw dagelijks geklust achter hoge zwarte schuttingen.

Die zwarte schuttingen veranderden in oktober 2011 spontaan in een Steve Jobs-herinneringsmuur nadat de oprichter van Apple was overleden. De drie grootste Apple-nieuwssites in Nederland werkten hiervoor samen. Een halfjaar vóór de officiële opening wisten we dus al, dat het om een Apple Store zou gaan.

Op 14 februari 2012 volgde de officiële bevestiging. Apple verwijderde de zwarte panelen en op de winkelruiten waren grote oranje stickers geplakt met de mededeling dat de winkel “binnenkort” open zou gaan.

Hoe de winkel eruit zou zien bleek op woensdag 29 februari, toen de stickers van de ramen gingen. Het interieur van de Apple Store Amsterdam was vanaf dat moment voor het eerst te bewonderen.

Apple Store in Amsterdam: de geruchten

Apple Store geruchtenIn 2010 doken de eerste geruchten over een Apple Store in Nederland op. Apple zou van plan zijn om het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam te betrekken. Daarnaast werd er ook alvast gezocht voor personeel. Volgens diverse betrouwbare bronnen moest de winkel ergens in 2011 zijn deuren openen. Een datum die achteraf niet haalbaar bleek te zijn: in 2011 bleek er nog geen bouwvergunning te zijn afgegeven.

De beheerder van het Hirschgebouw begon in 2011 met onderhoud aan het pand. Hierbij werd de onderste verdieping, waar voorheen een filiaal van ABN Amro en een galerie waren gevestigd, volledig afgedekt met zwarte panelen. Het werd een stuk lastiger om een kijkje te nemen in het pand. Binnenin werd druk aan de toekomstige Apple Store gewerkt.

De Amsterdamse monumentencommissie maakte in april 2011 bezwaar tegen de bouw van de Apple Store. Reden hiervoor was het historische karakter van het Hirschgebouw: in dit monumentale pand mag je niet zomaar een muur wegbreken om een glazen trap te kunnen maken. Stadsdeel Centrum besloot echter om dit advies te negeren. Ook op dit punt blijkt de geschiedenis zich te herhalen, want bij de bouw van het pand in 1910-1912 blijkt de gemeente ook regelmatig een oogje te hebben dichtgeknepen.

Apple Amsterdam overzicht

Apple Amsterdam bezoeken: praktische informatie

Wil je deze Apple Store bezoeken, dan kun je dat het beste doen met het openbaar vervoer. Trams 1, 2, 5, 7, 11, 12 en 19 stoppen vrijwel voor de deur.

Dit zijn de adresgegevens:
Apple Amsterdam
Leidseplein 25
1017 PS Amsterdam

Als je met de auto komt kun je (voor een fiks tarief) parkeren bij parkeergarage Byzanthium.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019