Apple Store Amsterdam ingang algemene foto

Apple Amsterdam: alles wat je wilt weten

Apple Amsterdam was in 2012 de eerste Apple Store in Nederland. De winkel is gevestigd in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Op deze pagina ontdek je alles wat je wilt weten over deze prachtige Apple Store in een historisch pand!

Dit is Apple Amsterdam

Apple Amsterdam is de grootste Apple Store in Nederland.
Met een vloeroppervlak van ca. 2500 m2 is Apple Amsterdam de grootste winkel van Apple in Nederland. Je kunt er terecht om Apple-producten te kopen, maar ook voor het volgen van Today at Apple-sessies en voor support en reparaties. De winkel is zeven dagen per week geopend. Wil je meer weten over andere Apple Stores in Nederland, dan hebben we daarover een aparte pagina.

Meer info over Apple Amsterdam

Apple Amsterdam in het kort

Kenmerkend voor de Apple Store in Amsterdam zijn de volgende eigenschappen:

 • Gevestigd in een historisch pand uit 1912
 • Geopend in 2012, grondig verbouwd in 2019
 • Twee verdiepingen
 • Glazen spiraaltrap
 • Atrium (open ruimte) met glazen dak
 • Vloeroppervlak van ca. 2500 m2

Verder had deze Apple Store ooit de langste Genius Bar ter wereld, met een lengte van 20 meter en 34 zitplaatsen. Dat record is inmiddels verbroken door andere Apple Stores. Bovendien is sinds 2019 de Genius Bar verwijderd en vervangen door losse tafels.

Apple Amsterdam buitenkant

Het Leidseplein staat vooral bekend als uitgaansgebied en niet zozeer als winkelgebied. Toch koos Apple ervoor om juist hier een Apple Store te openen. In het Hirschgebouw, dat precies honderd jaar eerder (in 1912) werd geopend als luxe warenhuis. De opening van het gebouw trok destijds ook al grote mensenmassa’s vanwege de mooie etalages. Er was een modewinkel genaamd Hirsch & Cie in gevestigd. Deze winkel introduceerde haute couture in de hoofdstad en organiseerde bovendien de allereerste modeshows in Nederland.

Op de derde etage van het gebouw is het hoofdkantoor van Apple Benelux gevestigd, waar alle Apple-(sales)activiteiten voor Nederland, België en Luxemburg worden gecoördineerd. Het pand is eigendom van een Zweedse investeringsmaatschappij, in handen van de familie Nilsson.

Apple Amsterdam opening 24 oktober

Verbouwing Apple Amsterdam in 2019

In maart 2019 startte een ingrijpende verbouwing, waarbij de complete winkel werd gemoderniseerd. Sindsdien beschikt Apple Amsterdam over een Video Wall (groot scherm) met Forum (houten zitjes) voor de creatieve Today at Apple-workshops.

Het forum is omringd door bomen en langs de wanden staan zogenaamde Avenue-kasten. Dit zijn kasten die per seizoen wisselen en die doen denken aan etalageruiten. Er staan allerlei accessoires in uitgestald, zoals hoofdtelefoons en hoesjes, maar ook smart home-producten en ‘connected’ speelgoed.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de huidige Apple Store:

 1. Video wall
 2. Forum
 3. Bomen
 4. Avenues
 5. Nieuw meubilair en Boardroom

#1 Video wall

De video wall is een gigantisch scherm waarvoor de vloer in Amsterdam extra versterkt moest worden. Apple gebruikt het voor Today at Apple-sessies en voor reclamespotjes voor producten en diensten. De video wall is een 6K of 8K scherm en gemaakt van meerdere LED-schermen, dus met losse vlakken. Je ziet echter niet of nauwelijks de overgangen tussen de schermen. Bij Apple Den Haag werd al eerder een video wall geplaatst, maar deze store kreeg geen verdere updates.

De video wall zorgt ervoor dat meer mensen kunnen meedoen aan de sessies. Je kunt dan ook gemakkelijk aanschuiven als je iets ziet wat interessant lijkt. Voorheen werden deze sessies gegeven op kleinere schermen en moest je je aanmelden om mee te kunnen doen. Aanmelden moet nog steeds, maar het is wel opener geworden.

Apple Amsterdam Forum met Video Wall

#2 Forum

Een forum gaat 1-op-1 samen met een video wall. Op een centrale plek – in dit geval in het atrium – heeft Apple een ruimte gecreëerd waar je op houten zitjes kunt plaatsnemen. Er zijn ook lederen zitballen. Je kunt hier plaatsnemen als je even wilt wachten of wilt aanschuiven bij een sessie. In Amsterdam is het forum voorzien van bomen, in andere stores zie je soms een groene muur met planten.

#3 Bomen

Je kende het misschien al van Apple Brussel: een rij bomen om de winkel een wat sfeervoller uiterlijk te geven en die tegelijk het binnenklimaat verbeteren. Apple kiest daarbij altijd voor lokale boomsoorten. Rondom het forum in Amsterdam staan er zes.

Apple Amsterdam na verbouwing

#4 Avenues

Voorheen vond je de accessoires weggestopt in een hoekje op de eerste verdieping van de Apple Store. Sinds de verbouwing staan ze veel mooier uitgestald in zogenaamde Avenues. Dit zijn accessoirekasten gemaakt van hout. Ze hebben ingebouwde verlichting en zijn modulair opgebouwd. Bij Apple Amsterdam zijn het losse kasten in plaats van een gigantische wand.

De Avenues zijn geïnspireerd op de etalages van warenhuizen, die in de loop der seizoenen veranderen. Bij Apple veranderen ze ook: als er weer een nieuwe kleur hoesjes of Apple Watch-bandjes is, past Apple de uitstallingen aan. Ze bevatten ook accessoires van externe fabrikanten. Bij Apple Stores die nog niet gemoderniseerd zijn heten het Feature Bays.

Apple Amsterdam boardroom

#5 Nieuw meubilair

Je zult in de Apple Store nieuw meubilair aantreffen, bijvoorbeeld de lederen zitbanken. Maar er is meer: er lopen geen draden meer over de tafels, maar Apple maakt gebruik van zogenaamde Plug Tables. Op de tafels zie je kleine goudkleurige metalen schijfjes die zo klein zijn als een pilletje. Apple gebruikt dit voor het opladen van apparaten, zodat er geen kabels meer zichtbaar zijn. Ook onder de tafels zul je in de vernieuwde Apple Store in Amsterdam veel minder kabeltrossen zien.

De Boardroom achterin de winkel op de eerste verdieping, is ook een stuk toegankelijker geworden. In deze ruimte worden zakelijke klanten ontvangen. Er staan vaak exclusieve meubels in de Boardroom, die je niet zomaar in de winkel kunt kopen. Ook dat is een reden om er een kijkje te gaan nemen (als je die mogelijkheid hebt).

Uiteraard zijn veel elementen ook hetzelfde gebleven na de verbouwing. Zo heeft Apple Amsterdam nog steeds de kenmerkende glazen trap bij de ingang van de winkel. Voor veel mensen is dit een blikvanger, terwijl Apple bij recentere winkels vaak is gestopt met glazen trappen en heeft gekozen voor robuustere trappen van steen.

Apple Amsterdam glazen trap

Opening Apple Amsterdam in 2012

Apple opende op zaterdag 3 maart 2012 de allereerste Apple Store in Nederland. Voorafgaand aan de opening werd het gebouw meer dan een jaar verbouwd, zonder dat officieel bekend werd gemaakt dat er een Apple Store in gevestigd zou worden.

De opening op 3 maart trok een gigantische mensenmassa. Iedereen wilde de spectaculaire nieuwe winkel zien. De eerste 4.500 klanten kregen een gratis oranje t-shirt van Apple. Opvallend was dat de eerste wachtenden in de rij geen Nederlanders waren, maar mensen die van ver kwamen: Volker (Duitsland, gele jas) en Gary (Verenigde Staten, rode jas). Gary Allen had destijds een website met de naam ifoAppleStores, waarop hij verslag deed van zijn bezoekjes aan Apple Stores. Helaas is deze bekende Apple-fan overleden en bestaat zijn website niet meer.

Apple Store Amsterdam, buitenaanzicht Leidseplein

De Apple Store in Amsterdam trok veel bekijks, omdat het enkele unieke elementen had zoals de (destijds) langste Genius Bar ter wereld.

Apple Amsterdam Genius Bar

Ook de glazen trap maakte veel indruk. Deze is nog steeds in dezelfde vorm aanwezig in de huidige Apple Store.

Apple Amsterdam glazen trap

Verder is deze Apple Store een bezoekje waard vanwege het mooi gerenoveerde interieur. Alleen aan de buitenkant zie je dat het pand meer dan honderd jaar oud is.

Apple Amsterdam overzicht

Wat vooraf ging: eerste Apple Store in Nederland

Het heeft ons meerdere jaren bezig gehouden: komt er wel of niet een Apple Store in het oude Hirschgebouw aan het Leidseplein? Geruchten wezen constant op bouwactiviteiten, maar de openingsdata die in de wandelgangen werden genoemd gingen ongemerkt voorbij. Ondertussen werd er in het Hirschgebouw dagelijks geklust achter hoge zwarte schuttingen.

Die zwarte schuttingen veranderden in oktober 2011 spontaan in een Steve Jobs-herinneringsmuur nadat de oprichter van Apple was overleden. iCulture richtte deze herinneringsmuur samen met twee andere Nederlandse Apple-sites op. Een halfjaar vóór de officiële opening wisten we eigenlijk al, dat het om een Apple Store zou gaan – maar officieel bewijs was er nog steeds niet.

Op 14 februari 2012 volgde de officiële bevestiging. Apple verwijderde de zwarte panelen en op de winkelruiten waren grote oranje stickers geplakt met de mededeling dat de winkel “binnenkort” open zou gaan.

Hoe de winkel eruit zou zien bleek op woensdag 29 februari 2012, toen de stickers van de ramen gingen. Het interieur van de Apple Store Amsterdam was vanaf dat moment voor het eerst te bewonderen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Apple Store in Amsterdam: de geruchten

Apple Store geruchtenIn 2010 doken de eerste geruchten over een Apple Store in Nederland op. Apple zou van plan zijn om het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam te betrekken. Daarnaast werd er ook alvast gezocht voor personeel. Volgens diverse betrouwbare bronnen moest de winkel ergens in 2011 zijn deuren openen. Een datum die achteraf niet haalbaar bleek te zijn: in 2011 bleek er nog geen bouwvergunning te zijn afgegeven.

De beheerder van het Hirschgebouw begon in 2011 met onderhoud aan het pand. Hierbij werd de onderste verdieping, waar voorheen een filiaal van ABN Amro en een galerie waren gevestigd, volledig afgedekt met zwarte panelen. Het werd een stuk lastiger om een kijkje te nemen in het pand. Binnenin werd druk aan de toekomstige Apple Store gewerkt.

De Amsterdamse monumentencommissie maakte in april 2011 bezwaar tegen de bouw van de Apple Store. Reden hiervoor was het historische karakter van het Hirschgebouw: in dit monumentale pand mag je niet zomaar een muur wegbreken om een glazen trap te kunnen maken. Stadsdeel Centrum besloot echter om dit advies te negeren. Ook op dit punt blijkt de geschiedenis zich te herhalen, want bij de bouw van het pand in 1910-1912 blijkt de gemeente ook regelmatig een oogje te hebben dichtgeknepen.

Apple Amsterdam bezoeken: praktische informatie

Wil je deze Apple Store bezoeken, dan kun je dat het beste doen met het openbaar vervoer. Trams 1, 2, 5, 7, 12 en 19 stoppen vrijwel voor de deur.

Dit zijn de adresgegevens:
Apple Amsterdam
Leidseplein 25
1017 PS Amsterdam

Als je met de auto komt kun je o.a. parkeren bij parkeergarage Byzanthium.

Verder lezen:

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in Belgi├ź de keuze hebt uit ├ę├ęn locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de offici├źle Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store