OLED-schermen al vanaf 2017 in iPhones?

Live Photos op de iPhone: wat is het en hoe werkt het?

De iPhone 6s en iPhone 6s Plus bieden een nieuwe manier om je foto's tot leven te laten komen. Met Live Photos veranderen stilstaande plaatjes in korte animaties van drie seconden. Zo werkt het.

iPhone-6s-live-photos

Apple introduceert met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus een nieuwe manier om je foto’s tot leven te brengen. Live Photos laat je kiekjes bewegen, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Hoe zit deze nieuwe functie in elkaar?

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt de Live Photos-functie ervoor dat je foto’s gaan bewegen. Hierdoor veranderen stilstaande plaatjes in een gif-achtig filmpje van een paar seconden, dat zich steeds weer herhaalt. Tijdens de aankondiging van Live Photos kregen we als voorbeeld een foto van een meer te zien, waarbij de rimpels in het water gaan bewegen als je het scherm indrukt (dankzij de 3D Touch-functie).

Live Photos: Animaties van drie seconden

Apple benadrukt dat het hier niet echt om een video gaat, maar een collectie van foto’s die in een hoog tempo achter elkaar gemaakt zijn. Vergelijk het met een burst-foto, waarmee je tien foto’s schiet in een paar seconden. Zodra je een foto maakt en de Live Photos-functie ingeschakeld staat, pakt de iPhone ook anderhalve seconde voor en na het moment van de statische foto. Al deze beelden worden achter elkaar gezet, waardoor er een animatie van ongeveer drie seconden ontstaat. Live Photos komen daardoor tot leven op het moment dat je deze aanzet. Behalve de beelden wordt er ook geluid opgenomen. Deze optie kun je helaas niet uitzetten, waardoor je erop moet letten dat je niet teveel herrie maakt bij het maken van een Live Photo.

Live Photos in- en uitschakelen

Het mooie van Live Photos is, is dat je er geen moeite voor hoeft te doen om van de functie gebruik te maken. Jij maakt gewoon een foto zoals je dat al jaren doet met je iPhone, en de iPhone 6s en iPhone 6s Plus doen de rest van het werk. De functie staat standaard ingeschakeld, maar je kunt het naar wens uitschakelen. In onderstaande tip lees je alles over het in- en uitschakelen van Live Photos.

Let er wel op dat Live Photos twee keer zo groot zijn als een normale foto. Een Live Photo neemt ongeveer dubbel zoveel ruimte is als een gewone foto die met de 12-megapixel camera van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus gemaakt wordt. Heb je een 16GB iPhone 6s of iPhone 6s Plus en maak je veel foto’s, dan is het handiger om de Live Photos-functie standaard uit te zetten en pas aan te zetten op het moment dat je het nodig hebt. Wil je een Live Photo omzetten naar een normale foto, dan kan dat ook in de standaard Foto’s-app.

Live Photo blauw icoon

Live Photos op andere apparaten

Hoewel je alleen met de iPhone 6s en iPhone 6s Plus deze Live Photos kunt maken, zijn ze wel te bekijken op andere apparaten van Apple. Op de Mac, iPad en oudere iPhones dus, maar ook op de Apple Watch. Daarbij is het zelfs mogelijk om deze korte animatie in te stellen als een wijzerplaat voor de Watch. Iedere keer als jij je pols draait om te zien hoe laat het is, komt de foto die je op je wijzerplaat gezet hebt kort in beweging. In onderstaande tip lees je hoe je Live Photos kunt bekijken op de Mac, iPad, iPod touch, Apple Watch en iPhone zonder 3D Touch.

Apps voor Live Photos

Er is inmiddels ook een aantal apps beschikbaar die werken met Live Photos. Met Live GIF zet je elke Live Photo in een handomdraai om in een gif-bestandje, zodat je deze eenvoudig online kunt delen via bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Let er wel op dat de kleurkwaliteit van de foto’s in gif-formaat minder is dan in de originele Live Photo. Met de app Lively zet je ook Live Photos om in gif-bestanden, maar is voor de eerste drie foto’s gratis te gebruiken.

Je kunt een Live Photo ook omzetten naar een gewone foto. In iOS kun je dat in de standaard Foto’s-app doen, maar dan is de keuze niet definitief. Met Lean verander je Live Photos permanent in gewone foto’s, zodat je op een eenvoudige manier ruimte vrij kunt maken op je iPhone 6s. Met Lean verwijder je definitief het Live-deel van de Live Photos, wat handig kan zijn als je last hebt van ruimtetekort.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorieën Devices, Diensten
Onderwerpen foto's, iPhone 6s, live photos