vinger apple watch

Force Touch: zo werkt het op Apple Watch, MacBook en iPhone

Dankzij Force Touch merkt je Apple Watch, iPhone of MacBook hoe hard jij op het scherm of de trackpad drukt. iCulture vertelt hoe deze techniek werkt en legt de functies uit.

Force Touch is de term die Apple gebruikt voor de drukgevoeligheid in beeldschermen en trackpads. Apple introduceerde Force Touch in 2015 met de Apple Watch, de vernieuwde MacBook Pro en de nieuwe retina MacBook. In deze gids vertellen we hoe deze techniek werkt en laten we zien welke nieuwe functies mogelijk worden dankzij Force Touch.

vinger apple watch

Wat is Force Touch?

Force Touch meet hoe hard één (of meerdere) vingers tegen het oppervlak drukken op een beeldscherm of trackpad. Tikken en hard drukken levert verschillende acties op. Force Touch is iets anders dan multi-touch, waarbij alleen wordt gekeken of meerdere vingers op het oppervlak bewegen. Daarbij maakt het niet uit hoeveel druk er op het scherm wordt uitgeoefend.

Force Touch op de Apple Watch

De Apple Watch is het eerste apparaat waarvoor Apple de Force Touch-techniek aankondigde. Als je hard op het scherm drukt, leidt dat tot een andere actie, dan wanneer je zacht tikt.

Techniek

De Apple Watch heeft kleine elektroden rond het flexibele retina-beeldscherm, om te zien hoe hard je drukt op het beeldscherm. Deze techniek is vergelijkbaar met Force Touch in de trackpads van de MacBook Pro en de retina MacBook, al zijn er wel een paar verschillen. Het aanraakgevoelige oppervlak van de Apple Watch is immers ook het beeldscherm, dat bovendien een veel kleiner oppervlak heeft.

Toepassingen

Apple WatchHet drukgevoelige oppervlak van de Apple Watch wordt vooral gebruikt om opties van verschillende apps te openen. Zo start je er bijvoorbeeld het actie-menu in de Berichten-app mee en open je er de modus mee om verschillende wijzerplaten te kiezen. De Apple Watch gebruikt Force Touch dus vooral als methode om het horloge te bedienen, al kunnnen ontwikkelaars natuurlijk apps maken die er gebruik van maken.

Force Touch in de MacBook-laptops

force touch trackpad macbook

Techniek

De nieuwe retina MacBook die in maart 2015 werd aangekondigd heeft een compleet nieuw ontworpen Force Touch trackpad. De 13-inch MacBook Pro van 2015 heeft deze ook gekregen, maar uit de MacBook Pro teardown van reparatiewebsite iFixit bleek dat er wel een paar kleine technische verschillen zijn. Qua functies lijkt dat in ieder geval niet uit te maken. De Force Touch trackpads gebruiken elektromagneten om te meten hoe hard je tegen het opppervlak drukt. Daarbij krijg je bovendien ook haptische feedback; zodra je harder drukt voel je een trilling. Hiervoor heeft het trackpad van alle MacBooks een eigen taptic engine.

Toepassingen

Het Force Touch trackpad heeft alle mogelijkheden die de multi-touch trackpads van Apple al jaren hebben. Daarnaast gebruikt OS X Force Touch voor allerlei handige kleine toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld harder drukken op een geselecteerd bestand om het bestand snel te bekijken met QuickLook. Als je harder drukt op de naam van een bestand kun je meteen de naam aanpassen. Ook kun je harder drukken om in te zoomen in de app Kaarten. Je kunt er mee vooruit spoelen als je een QuickTime-video bekijkt. In onderstaande video krijg je een hele lijst met toepassingen en uitleg hoe je ze gebruikt:

Force Touch in het Magic Trackpad 2

Magic-Trackpad-2

Techniek

Apple onthulde op 13 oktober het Magic Trackpad 2, een nieuw trackpad voor de Mac die niet alleen groter is maar ook Force Touch ondersteunt. Hierdoor kunnen Mac-gebruikers voor het eerst Force Touch gebruiken, zolang hun Mac maar Bluetooth 4.0 ondersteunt en op OS X 10.11 of hoger draait. Het Magic Trackpad 2 gebruikt dezelfde Force Touch techniek als het trackpad dat in de MacBooks aanwezig is.

Toepassingen

Dankzij Force Touch in het Magic Trackpad 2 kunnen Mac-gebruikers voor het eerst met de mogelijkheden van Force Touch aan de slag. Omdat Macs op hetzelfde besturingssysteem draaien als de MacBooks, verschillen de toepassingen van het Magic Trackpad 2 niet veel met dat van het Force Touch trackpad. Zo kun je harder drukken om in te zoomen in Kaarten, en spoel je vooruit als je een video in QuickTime bekijkt.


3D Touch op de iPhone

3D-Touch-iPhone-6s-homescreen

Techniek

Ook de iPhone 6s en iPhone 6s Plus hebben een drukgevoelig scherm gekregen dat een doorontwikkelde versie van Force Touch gebruikt. Zoals de naam 3D Touch al doet vermoeden, detecteert het display van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus drie verschillende drukniveau’s. 3D Touch werkt dankzij een nieuw glasplaatje dat Apple in samenwerking met Corning ontwikkelde. Hieronder zitten 96 sensoren die de afstand tussen het scherm en de sensor registreren.

Toepassingen

Dit komt van pas bij snelle acties, zoals het maken van een selfie door het Camera-icoon stevig in te drukken op je homescherm, of om de Live Photos te animeren op je Lock scherm. Ook introduceert 3D Touch Peek en Pop, waarmee je een voorvertoning kunt openen en door harder te duwen het scherm volledig kunt laten vullen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Devices
Onderwerp force touch