HLTH zithouding MacBook

Force Touch: zo werkt het op Apple Watch, iPhone en trackpad

Dankzij Force Touch kun je acties uitvoeren door extra hard te drukken. Het werkt op trackpads, zoals die in de MacBook. Ook kun je het op sommige modellen van de Apple Watch en iPhone gebruiken. Op deze pagina lees je wat Force Touch is en hoe het werkt.

Force Touch is de term die Apple gebruikt voor de drukgevoeligheid in beeldschermen en trackpads. Apple introduceerde de techniek in 2015 met de Apple Watch, de vernieuwde MacBook Pro en de nieuwe 12-inch retina MacBook. In deze gids vertellen we hoe deze techniek werkt en laten we zien welke nieuwe functies mogelijk zijn dankzij Force Touch.

Wat is Force Touch?

Force Touch meet hoe hard één (of meerdere) vingers tegen het oppervlak drukken op een beeldscherm of trackpad. Tikken en hard drukken levert verschillende acties op.

Force Touch is iets anders dan multi-touch, waarbij alleen wordt gekeken of meerdere vingers op het oppervlak bewegen. Bij multi-touch maakt het niet uit hoeveel druk er op het scherm wordt uitgeoefend.

Force Touch in MacBooks

De 12-inch MacBook uit maart 2015 beschikte als eerste over een nieuw ontworpen trackpad met Force Touch-ondersteuning. De 13-inch MacBook Pro uit 2015 kreeg vlak daarna ook ondersteuning voor Force Touch. Deze trackpads gebruiken elektromagneten om te meten hoe hard je op het opppervlak drukt. Daarbij krijg je bovendien ook haptische feedback; zodra je harder drukt voel je een trilling. Hiervoor heeft het trackpad van alle MacBooks een eigen taptic engine.

force touch trackpad macbook

Toepassingen

Het Force Touch trackpad heeft alle mogelijkheden die de multi-touch trackpads van Apple al jaren hebben. Daarnaast zorgt Force Touch voor allerlei handige kleine toepassingen in macOS. Zo kun je bijvoorbeeld harder drukken op een geselecteerd bestand om het bestand snel te bekijken met Quick Look. Als je harder drukt op de naam van een bestand kun je meteen de naam aanpassen. Ook kun je harder drukken om in te zoomen in de Kaarten-app. Je kunt er mee vooruit spoelen als je een QuickTime-video bekijkt.

Force Touch op Magic Trackpad

Het Magic Trackpad 2 maakt ook gebruik van Force Touch. Hierdoor konden iMac-bezitters Force Touch voor het eerst ook Force Touch gebruiken, op voorwaarde dat ze Mac OS X 10.11 of later draaien. Het Magic Trackpad 2 gebruikt dezelfde Force Touch-techniek als het trackpad dat in de MacBooks aanwezig is.

Magic Keyboard, Magic Mouse en Magic Trackpad van Apple

Toepassingen

Dankzij het Magic Trackpad 2 kregen Mac-gebruikers ook de mogelijkheid om Force Touch te gebruiken. Omdat iMacs op hetzelfde besturingssysteem draaien als de MacBooks, verschillen de toepassingsmogelijkheden niet zoveel. Zo kun je harder drukken om in te zoomen in Kaarten en spoel je vooruit als je een video in QuickTime bekijkt.

Force Touch op de Apple Watch

De Apple Watch was het eerste apparaat waarmee Force Touch mogelijk was. Als je hard op het scherm drukt, leidt dat tot een andere actie, dan wanneer je zacht tikt. De Apple Watch heeft kleine elektroden rond het flexibele retina-beeldscherm, die meten hoe hard je op het beeldscherm drukt.

Vanaf watchOS 7 wordt Force Touch uitgefaseerd op de nieuwere Apple Watch-modellen. Op de Apple Watch Series 3 en nieuwer kun je geen Force Touch meer gebruiken. Om de wijzerplaat aan te passen leg je je vinger nu iets langer op het scherm. Dit is vergelijkbaar met Haptic Touch op de iPhone, waarbij je ook niet meer hard hoeft te drukken. Menu’s die je voorheen met Force Touch kon openen zijn voortaan bereikbaar via het Instellingen-app.

Op de Apple Watch Series 0 t/m 2 kun je nog wel gewoon Force Touch gebruiken. Waarom Apple de ondersteuning voor Force Touch heeft weggehaald is onduidelijk, maar het kan zijn omdat maar weinig mensen de verstopte menu’s konden vinden.

vinger apple watch

Toepassingen

Force Touch op de Apple Watch gebruik je vooral om de wijzerplaat aan te passen. Je gebruikt het ook om de verborgen menu’s van bepaalde apps zichtbaar te maken. Als je bijvoorbeeld in de Berichten-app of de agenda extra hard drukt, komen er enkele instellingen tevoorschijn. De Apple Watch gebruikt Force Touch dus vooral als manier om bepaalde functies te bedienen. Ontwikkelaars kunnen het ook gebruiken in hun apps.

3D Touch op de iPhone

Ook op de iPhone is een variant van Force Touch mogelijk geweest. Apple noemde het echter 3D Touch en het was aanwezig op de iPhone 6s (Plus) en nieuwer. Het scherm kan drie verschillende drukniveau’s meten. 3D Touch werkt dankzij een nieuw glasplaatje dat Apple in samenwerking met Corning ontwikkelde. Hieronder zitten 96 sensoren die de afstand tussen het scherm en de sensor registreren.

Sinds de iPhone XR is Apple gestopt met 3D Touch op de Apple Watch en werd een alternatieve techniek in gebruik genomen: Haptic Touch. Dit houdt in dat je je vinger wat langer op het scherm houdt, in plaats van lang indrukken.

Alle recente toestellen sinds de iPhone 11-familie beschikken niet meer over 3D Touch en sinds iOS 13 wordt het ook niet meer in de software gebruikt.

Toepassingen

3D Touch komt van pas bij snelle acties, zoals het maken van een selfie door het Camera-icoon stevig in te drukken op je thuisscherm, of om een Live Photos te bekijken. Ook is dankzij 3D Touch de functie Peek en Pop mogelijk, waarmee je een voorvertoning kunt openen en door harder te duwen het scherm volledig kunt laten vullen.

Bekijk ook

3D Touch op de iPhone: zo werkt het indrukken van het scherm

Met 3D Touch op bepaalde iPhones krijg je meer functies door extra hard op het scherm te drukken. In deze uitleg lees je hoe 3D Touch werkt en wat je er allemaal mee kan doen.