Een gekantelde iPhone met Safari.

Met een iPhone in landschapsweergave heb je allerlei extra functies

Wist je dat verschillende standaardapps op je iPhone extra functies krijgen als je het toestel een kwart slag draait? In dit artikel zetten we enkele handige functies op een rijtje.

Een gekantelde iPhone met Safari.
De meeste mensen gebruiken hun iPhone in een staande positie. Zelfs tijdens het filmen houden mensen vaak (tot ergernis van anderen) hun toestel verticaal vast, gewoon omdat dat het makkelijkste vasthoudt. Maar wist je dat je zoveel meer kunt doen als je je toestel een kwartslag draait? Wij zetten enkele van deze handige functies op een rijtje.

iPhone in landschapsweergave: veel extra opties

Om de extra mogelijkheden van een gekanteld toestel te gebruiken, is het wel van belang dat het scherm niet vergrendeld staat. Deze optie vind je in het Bedieningspaneel, door van onderen op het scherm naar boven te vegen. Met de knop rechtsboven zet je scherm vast, zodat deze niet per ongeluk kan draaien. Voor onderstaande extra opties dien je deze knop dus uit te zetten.

Safari: leeslijst, favorieten en meer bekijken tijdens het surfen

Safari bevat een handige knop om allerlei opgeslagen en gedeelde content te bekijken. Deze mogelijkheden vind je onder de knop met het opengeslagen boekje. Hier vind je vervolgens de tabbladen Bladwijzers, Leeslijst en Koppelingen. Leuk en handig, helemaal als je je toestel gedraaid houdt. Hierdoor ontstaat er namelijk een soort van Split View-weergave op je iPhone, zodat je deze lijsten kunt bekijken terwijl je op het internet surft.

Safari op de iPhone in landschapsweergave.

Een andere optie is om tabbladen te doorzoeken; een functie die alleen werkt als je de iPhone een kwartslag draait.

Calculator: ingewikkeldere berekeningen maken

De rekenmachine in iOS is handig om snel even een simpel rekensommetje uit te rekenen, maar wist je dat er in deze app ook een wiskundige rekenmachine verborgen zit? Draai je toestel een kwart slag en je kunt worteltrekken, machtsverheffen en sin, cos en tan-berekeningen maken. De toesten worden wel wat kleiner (helemaal op kleinere toestellen), maar de calculator wordt wel veel rijker qua mogelijkheden.

Calculator op de iPhone in landschapsweergave.

Agenda: uitgebreide weekweergave

In de standaard Agenda-app zie je in één oogopslag al je afspraken voor een gehele werkweek. Je kunt verticaal scrollen voor latere momenten op de dag en horizontaal scrollen om meerdere dagen te zien. Op een iPhone 6(s) Plus zie je zelfs een volledige zeven-daagse week, terwijl je ook hier andere opties kunt kiezen. Denk aan een overzicht van het hele jaar of een enkele dag.

Agenda op de iPhone in landschapsweergave.

Gezondheid: grafieken met pieken en dalen

In de Gezondheid-app worden allerlei statistieken over jezelf bijgehouden, zoals het aantal stappen dat je zet of het verloop van je hartslag als je een Apple Watch hebt. Je kunt ook zelf gegevens invoeren, zoals je gewicht of je seksuele activiteit (ja, het kan echt). De gegevens in deze onderdelen kun je ook in een grotere grafiek bekijken door je toestel in de breedte vast te houden. Dit geeft net een wat mooiere weergave van je eigen statistieken.

Gezondheid op de iPhone in landschapsweergave.

Aandelen: koersverloop bekijken

Voor de echte getallenfetisjist, of liefhebber van koersdalingen en -stijgingen, kun je in de Aandelen-app veel extra gegevens verkrijgen door je toestel in de landschapsweergave te leggen. Selecteer een bedrijf uit je lijst, kantel je iPhone en er verschijnt een mooie grafiek van het koersverloop. Je kunt hier zelfs het procentuele verschil bekijken door het scherm op twee plaatsen aan te tikken.

Aandelen op de iPhone in landschapsweergave.

iPhone 6(s) Plus: een iPad op zakformaat

Heb je één van de grootste iPhone-modellen, dan kun je deze met een letterlijke handomdraai omtoveren tot een kleine iPad. Zo draait het beginscherm mee, zodat al je appiconen goed weergegeven worden. In de Berichten- en Mail-app verschijnen de kolommen met je gesprekken en mails aan de linkerkant, terwijl de daadwerkelijke inhoud rechts op het scherm verschijnt. Bovendien krijgt de Weer-app op de grotere iPhones er nog een extra weergave bij, zodat je alle weergegevens op een enkel scherm kunt bekijken. Ook de Instellingen-app op de grootste iPhones neemt de weergave over van de iPad-versie, door alle onderdelen links in een aparte kolom weer te geven.

Weer op de iPhone in landschapsweergave.

Ook het toetsenbord krijgt op de grote iPhones extra handige knoppen. Op de iPhone 6 en iPhone 6s vind je een knop om ingevoerde tekst ongedaan te maken en om de cursor te verplaatsen, terwijl op de iPhone 6 Plus en iPhone 6s Plus zelfs knoppen voor knippen en plakken toegevoegd worden.

Toetsenbord op de iPhone 6 Plus in landschapsweergave.

Elke app op de iPhone kan ondersteuning bieden voor een aparte weergave zodra je het toestel kantelt, dus het is altijd de moeite waard om het bij jouw favoriete apps uit te proberen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Apps
Onderwerpen iPhone, landscape