Apple Watch vrouw

Wat betekenen de statussymbolen op de Apple Watch?

De Apple Watch heeft een aantal statusiconen die bovenop de wijzerplaat worden getoond. Wat betekent ieder icoon? Je leest het in deze Apple Watch-tip.

Apple Watch statussymbolen: wat betekenen ze?

De Apple Watch laat af en toe een klein icoontje bovenaan de wijzerplaat zien, om aan te geven wat de precieze status van het horloge is. Maar wat betekent nou eigenlijk ieder icoon? In deze tip zetten we alle statussymbolen van de Apple Watch op een rij.

Statusiconen op de Apple Watch op de wijzerplaat

Onderstaande iconen verschijnen op de Apple Watch-wijzerplaat. Hoewel er geen beschrijving op het scherm wordt getoond, weten we wel wat ze betekenen. Hieronder een overzicht:

Rode stip voor Apple Watch meldingen.

Meldingen

Van alle statussymbolen op de Apple Watch zie je deze het vaakst. De rode stip bovenaan de wijzerplaat geeft aan dat er nieuwe meldingen klaar staan in het Berichtencentrum op je Apple Watch. Als je deze opent door van boven naar beneden te vegen en meteen weer sluit, verdwijnt de rode stip. Via de Watch-app op de iPhone kun je de stip uitschakelen bij Berichtgeving > Berichtaanduiding.


Laad-icoontje op de Apple Watch.

Laden

De Apple Watch maakt op het moment gebruik van de draadloze connectie om iets te laden. Dit icoontje verschijnt soms ook bij het openen van een app. Meestal is dit icoontje slechts een paar seconden in beeld.


Apple Watch vergrendeld met slotje.

Slot

De Apple Watch is met een toegangscode vergrendeld. Toets de code in om de Apple Watch te ontgrendelen. Je kan de Apple Watch ook van het slot halen door je iPhone te ontgrendelen en te gebruiken, mits dit in de instellingen is ingeschakeld.


Apple Watch theatermodus maskers.

Theatermodus

Je hebt de Theatermodus ingeschakeld. De stille modus staat aan en het scherm blijft donker als je naar je pols kijken. Ook ligt het scherm niet op bij inkomende meldingen. Je activeert de Watch door op het scherm te klikken en het uitschakelen van de Theatermodus kan via het bedieningspaneel.


Druppel voor waterslot op Apple Watch.

Druppel (Waterslot)

Het waterslot is geactiveerd, zodat je kunt zwemmen met de Apple Watch. Het scherm reageert dan niet op aanrakingen. Je haalt het waterslot eraf door aan de Digital Crown te draaien. Deze functie werkt enkel in de Apple Watch Series 2 en nieuwer.


Apple Watch workout icoontje.

Work-out

De app Work-out of een andere sportapp registreert een work-out. Zolang de workout actief is, blijft dit icoontje in beeld staan. Tik erop om direct naar de desbetreffende workout-app te gaan.


Microfoon icoontje op de Apple Watch.

Microfoon

Een app gebruikt op de achtergrond de microfoon van je Apple Watch. Dit is bijvoorbeeld bij de Dictafoon-app het geval, maar ook bij een app als Shazam. Vanaf watchOS 7 vind je het microfoonicoontje niet alleen op de wijzerplaat, maar ook naast het tijdstip bij het gebruik van een andere app (mits er op de achtergrond een audio-opname gemaakt wordt).


Niet storen maantje op de Apple Watch.

Maantje (Niet storen)

Je hebt de Niet Storen-modus ingeschakeld. Bij notificaties wordt het scherm niet geactiveerd en hoor je geen geluiden. De wekkerfunctie zal nog steeds werken.


Icoontje voor Apple Watch geen verbinding met iPhone.

iPhone niet verbonden

De Apple Watch heeft geen verbinding met je iPhone en heeft beperkte functionaliteit. Een detail aan het icoontje is dat het design van de iPhone overeenkomt met het ontwerp van de gekoppelde iPhone. Je ziet dus een icoontje met thuisknop als je bijvoorbeeld een iPhone SE gebruikt.


Icoontje voor Apple Watch geen verbinding met mobiel netwerk.

Geen mobiele netwerkverbinding

Een rood kruis geeft aan dat er momenteel geen verbinding met het netwerk is. Dit icoontje is alleen beschikbaar op een Apple Watch met 4G.


Apple Watch opladen icoontje. Apple Watch batterij leeg icoontje.

Opladen of batterij leeg

De Apple Watch wordt op dit moment opgeladen (groen icoontje) of de batterij is bijna leeg (rood icoontje). Bij 10% batterij geeft de Apple Watch ook een melding met een waarschuwing dat je hem op moet laden.


Apple Watch vliegtuigstand.

Vliegtuigmodus

Je hebt de vliegtuigmodus ingeschakeld, waardoor alle draadloze connecties uitgeschakeld zijn. Lokale functies op de Apple Watch werken wel. De vliegtuigmodus wordt ook automatisch geactiveerd als je dit op je iPhone inschakelt (mits dit ingesteld is via de Watch-app > Algemeen > Vliegtuigmodus > Match iPhone).


Walkie-talkie icoontje op de Apple Watch.

Walkie-talkie

Je bent bereikbaar via de Walkie-talkie-app. Het icoontje verschijnt kort in beeld zodra je op je Apple Watch kijkt. Via het Bedieningspaneel of in de Walkie-talkie-app kun je aangeven of je wel of niet beschikbaar bent om te praten.


Navigatie icoontje op de Apple Watch.

Er is een navigatieroute actief op de Apple Watch via de standaard Kaarten-app. Als er een andere navigatie-app gebruikt wordt, verschijnt er een rond icoontje met een pijltje in een bocht.


Apple Watch huidige muziek icoontje.

Audio

Er wordt muziek afgespeeld op de Apple Watch of op de gekoppelde iPhone. Tik erop om naar de muziekbediening te gaan.


Telefoon icoontje op Apple Watch.

Telefoon

Een telefoongesprek is actief via je iPhone. Tik erop om het gesprek op de Apple Watch te voeren. Het statussymbool verschijnt ook op de wijzerplaat als je tijdens een telefoongesprek op de Apple Watch terugkeert naar de wijzerplaat.

Apple Watch icoontjes in Bedieningspaneel

Sommige statussymbolen van de Apple Watch zie je alleen in het Bedieningspaneel. Het gaat dan om deze icoontjes:

Icoontje voor Apple Watch verbinding met iPhone.

Verbonden met iPhone

Een groene iPhone in het Bedieningspaneel betekent dat je Apple Watch in verbinding staat met de iPhone. Ook hier geldt dat het ontwerp van de iPhone in het icoontje gelijk staat met die van de gekoppelde iPhone.


Locatie icoontje op de Apple Watch.

Locatie

De Apple Watch haalt je huidige locatie op, bijvoorbeeld om de nieuwste weersinformatie op te halen. Dit icoontje zie je ook als er een navigatieroute actief is.


Wifi-verbinding op de Apple Watch.

Wifi

Als je Apple Watch niet verbonden is met de iPhone, zie je in het Bedieningspaneel de Wi-Fi streepjes als er een bekend netwerk in de buurt is en je Apple Watch is ermee verbonden.


Mobiele verbinding op de Apple Watch met signaalsterkte.

Sterkte mobiele netwerkverbinding

De groene bolletjes geven de signaalsterkte van de mobiele netwerkverbinding van je Apple Watch aan. Behalve bovenaan het Bedieningspaneel, vind je dit ook in de speciale wijzerplaat. De wijzerplaat en de groene bolletjes vind je alleen op de Apple Watch met 4G.

Je kunt ieder icoon op een andere manier laten verdwijnen. Zo verdwijnt het rode iPhone-icoontje door de iPhone weer te verbinden en is de rode notificatiestip weg door berichten te lezen. Meer weten over functies zoals de Vliegtuigmodus, de theatermodus en Niet Storen? Lees hierover onze losse tips.

Bekijk ook ons overzicht met alle symbolen in de iPhone-statusbalk.

Bekijk ook

Symbolen in de statusbalk van iPhone en iPad, wat betekenen ze?

Bovenin de statusbalk van de iPhone en iPad zijn diverse letters en symbolen zichtbaar. Waar staan ze voor? We lopen de verschillende iconen langs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch