Vliegtuigmodus iPhone

Zo gebruik je de vliegtuigmodus (flightmode) op de iPhone

Met de vliegtuigmodus op de iPhone kun je alle draadloze functies uitschakelen. Het is niet alleen handig in het vliegtuig, maar ook in het buitenland, om je batterij sneller op te laden en als je rust zoekt. In deze tip laten we zien hoe je de vliegtuigmodus op de iPhone aanzet, welke opties je hebt en waarom je de vliegmodus zou willen gebruiken.

Met de vliegmodus kun je alle draadloze functies van je iPhone uitschakelen. Hieronder leggen we uit hoe je het gebruikt.

Wat is vliegtuigmodus?

Schakel je de vliegtuigmodus in, dan zullen de volgende draadloze voorzieningen uitgeschakeld worden:

  • Mobiele netwerk (bellen, 3G, 4G)
  • Wi-Fi (draadloos netwerk)
  • Bluetooth
  • GPS en locatiediensten

In vliegtuigstand kun je dus niet meer Google Maps gebruiken om je locatie op de kaart te bekijken, tenzij je Google-kaarten offline hebt opgeslagen. Je kunt ook niet internetten en chatten. Je kunt in vliegtuigmodus nog wel offline muziek luisteren en offline Netflix-films kijken, zolang alles lokaal op je toestel staat.

Vliegtuigmodus aan zetten op de iPhone

Er zijn twee manieren om de vliegmodus (flightmode) te activeren op de iPhone:

  • Bedieningspaneel: open het Bedieningspaneel en je herkent meteen het vliegtuigicoon. Tik erop om de vliegtuigmodus te activeren. Het icoontje wordt daarbij oranje. Sinds iOS 11 kun je zorgen dat Bluetooth en Wi-Fi daarbij niet volledig worden uitgeschakeld.
  • Ga naar de Instellingen-app. De vliegtuigmodus vind je bovenaan de lijst, herkenbaar aan het vliegtuigsymbool. Tik op de schakelaar om vliegtuigmodus te activeren. Ook hier wordt het icoontje oranje.

Beide methoden zie je in onderstaande screenshots:

Vliegtuigmodus iPhone

Vliegtuigmodus op de Apple Watch

Heb je een Apple Watch, dan kun je ook daarop de vliegtuigstand inschakelen. Dit doe je door omhoog te vegen vanaf de onderkant van de wijzerplaat. Tik op het vliegtuig-icoon, dat daarna oranje wordt. Via hetzelfde paneel kun je ook het geluid uitschakelen (rode icoon).

Vliegtuigmodus en stille modus in Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Wil je dat de iPhone en de Apple Watch allebei tegelijk op vliegstand gaan, dan kun je dat instellen in de Watch-app op je iPhone. Ga naar Algemeen > Vliegtuigmodus > Match iPhone.

Bluetooth weer aanzetten
Als je in vliegtuigmodus zit, zou je misschien toch je draadloze oordopjes willen gebruiken. Bij sommige vliegmaatschappijen kun je tijdens de vlucht bijvoorbeeld gebruik maken van een draadloze hoofdtelefoon. Meestal moet je hiervoor op een hoogte boven de 10.000 voet zijn. Om je Bluetooth-accessoires in combinatie met de vliegtuigmodus te gebruiken ga je als volgt te werk:

  1. Zet de iPhone in vliegtuigstand.
  2. Zet handmatig Bluetooth weer aan via het Bedieningspaneel of de Instellingen-app.
  3. Koppel je Bluetooth headset of ander accessoire.

Wi-Fi weer aanzetten
Steeds meer vliegmaatschappijen bieden Wi-Fi aan boord, waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Dit werkt op dezelfde manier als hierboven uitgelegd voor Bluetooth: schakel eerst de vliegtuigmodus in en ga daarna naar Instellingen > Wi-Fi om alleen Wi-Fi weer handmatig in te schakelen.

Waarom vliegtuigmodus?

De vliegtuigmodus is aanwezig op je iPhone omdat het in veel landen verboden is om in vliegtuigen tijdens het opstijgen en landen apparatuur te gebruiken. Het gaat daarbij om apparaten die kunnen zenden en ontvangen, zoals smartphones en tablets. Een mobiele telefoon zoals de iPhone probeert constant verbinding te maken met gsm-masten. Deze signalen kunnen interferentie veroorzaken met de communicatiesystemen van het vliegtuig, waardoor navigatie-apparatuur niet meer goed werkt.

Tegenwoordig wordt hier anders over gedacht, ook omdat de hedendaagse apparatuur in vliegtuigen minder gevoelig is voor storingen. Toch is de regel dat je je toestel moet uitschakelen nog steeds van kracht. Dit wordt gedaan omdat het in de praktijk gemakkelijker is. Het is lastig als de regels voor elk type vliegtuig verschillend zijn. Daarom wordt er een standaardregel gehanteerd: de apparatuur moet tijdens het opstijgen en landen uit, ongeacht of het echt noodzakelijk is.

Vliegtuigmodus iPhone

Langzamerhand worden deze regels wat soepeler. Toch is het slim om je iPhone tijdens een vlucht in vliegtuigstand te zetten, om de batterij te sparen. Het lukt je toch niet om constant verbinding te houden met de gsm-masten op de grond, met als gevolg dat de batterij van je iPhone veel sneller leeg gaat.

In onderstaand artikel vind je 8 redenen om de vliegtuigstand te gebruiken:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!