Man browsend op een iPhone

Symbolen in de statusbalk van iPhone en iPad, wat betekenen ze?

Bovenin de statusbalk van de iPhone en iPad zijn diverse letters en symbolen zichtbaar. Waar staan ze voor? We lopen de verschillende iconen langs.

Bovenin de statusbalk van je iPhone of iPad vind je diverse icoontjes en letters, zoals een maantje en een letter B en een windpijl. Wat betekenen al deze icoontjes? We leggen het uit in deze tip.

Statusbalk tonen op de iPhone

Afhankelijk van welke iPhone je hebt kun je de statusbalk op een andere manier bekijken. Het is afhankelijk van het scherm wat je gebruikt en dit staat in direct verband met of je Touch ID of Face ID gebruikt. Op de iPad maakt het niet uit welk model je hebt. De statusbalk staat altijd bovenaan.

Heb je een iPhone met Touch ID, dan hoef je niets te doen. De volledige statusbalk wordt altijd bovenaan je scherm getoond tenzij bepaalde apps dit overnemen. Je ziet het altijd op je beginscherm.

Gebruik je Face ID, dan wordt een deel van je scherm geblokkeerd door de sensoren hiervoor. Daarom zie je maar een deel van je statusbalk. De truc is om de rechterzijde van de menubalk naar beneden te slepen. Je opent dan tevens het iPhone bedieningspaneel. Nu worden alle relevante symbolen getoond in je menubalk.

iPhone 11 Pro statusbalk

Bekijk ook

Bedieningspaneel op iPhone en iPad: dit kun je er allemaal mee

Het Bedieningspaneel op de iPhone en iPad kent een aantal handige opties en mogelijkheden. Hier vind je alle antwoorden op je vragen over het Bedieningspaneel. Hoe kun je het Bedieningspaneel openen en welke knoppen zijn er?

Wat betekenen de statusbalk kleuren (blauw, groen en rood)?

Je hebt misschien weleens gezien dat er een kleur verschijnt in je statusbalk. Heb je een iPhone met Touch ID, dan neemt die kleur de hele breedte van je scherm in beslag. Op Face ID iPhones is dit slechts een bubbel linksboven, maar wat betekent het nou?

Bubbels in de iPhone statusbalk: blauw, groen en rood.

  • Blauw: De iPhone werkt als persoonlijke hotspot, Synchrone weergave is actief, of een app maakt actief gebruik van je locatie.
  • Groen: Je voert een gesprek via je telefoonnummer, FaceTime, WhatsApp of andere bel-app.
  • Rood: De iPhone neemt geluid op of maakt een schermopname.

Bekijk ook

Persoonlijke hotspot gebruiken op iPhone en iPad

Dankzij de persoonlijke hotspot kun je de databundel van de iPhone delen met andere apparaten, bijvoorbeeld een iPad of MacBook. Deze tip vertelt alles over de persoonlijke hotspot inschakelen en gebruiken.

Alle statusbalk symbolen van de iPhone

Hieronder hebben wij een overzicht van nagenoeg alle symbolen die je kunt vinden in de statusbalk van je iPhone of iPad.

Bluetooth
Bluetooth symbool zonder rondje breed
In vroegere versies van iOS stond ook het Bluetooth-icoontje in de statusbalk. Dit icoontje is te herkennen aan een gestileerd B-symbool. Sinds enige tijd zie je dit symbool niet meer in de statusbalk. Wil je weten waar je mee verbonden bent, open dan het Bedieningspaneel en hou de Bluetooth-knop ingedrukt.

Vanaf iOS 14: Oranje en groene stip

Privacy indicatoren camera microfoon
Vanaf iOS 14 vind je in de statusbalk een kleine indicator in de vorm van een oranje of groene stip. De oranje stip geeft aan dat een app je microfoon gebruikt, terwijl de groene stip betekent dat je camera gebruikt wordt. De indicator verschijnt rechtsboven en alleen in iOS 14 en nieuwer.


Batterijstatus

Batterij symbolen breed
Dit icoon heeft de vorm van een batterij en geeft aan hoe vol de batterij van je apparaat is. Het symbool wordt groen en krijgt een bliksemschicht als het toestel wordt opgeladen. Gebruik je de Energiebesparende modus? Dan wordt dit icoon oranje. Je kunt ook een batterijpercentage instellen zodat je precies weet hoeveel procent je over hebt.


Mobiel bereik en internetverbinding

Mobiele verbinding symbolen breed
Met de onderstaande symbolen wordt aangegeven hoe sterk je verbinding is met het mobiele netwerk. Ook zie je wat voor verbinding je hebt, zoals bijvoorbeeld 4G, LTE, GPRS of E. Heb je twee simkaarten geïnstalleerd met dual-sim? Dan zie je de verbindingssterkte van beide simkaarten. De primaire lijn staat boven, met daaronder je secundaire lijn.


CarPlay

CarPlay symbool breed
Dit symbool verschijnt als je iPhone (al dan niet draadloos) is verbonden met Apple CarPlay – een soort iOS voor in je auto.


Doorgeschakeld gesprek

Gesprek doorschakelen symbool breed
Als het doorschakelen van telefoongesprekken is ingeschakeld zie je dit symbool.


Persoonlijke hotspot

Persoonlijke hotspot symbool breed
Wanneer je verbindt met de persoonlijke hotspot van een andere iPhone zie je dit symbool. Als je zelf een persoonlijke hotspot uitzendt wordt je statusbalk blauw. Zie voor meer informatie het kleuren-kopje in dit artikel.


Koptelefoon

Koptelefoon en verticale batterij breed
Heb je een draadloze headset, koptelefoon of oortjes verbonden? Dan zie je het koptelefoon-symbool. Als jouw accessoire het ondersteunt zie je ook een batterij-indicator.


Locatievoorzieningen

Locatievoorzieningen symbolen breed
Omwille van jouw privacy geeft je iPhone of iPad het aan wanneer de locatievoorzieningen worden gebruikt of recent zijn gebruikt. Is het symbool ingekleurd, dan wordt je locatie op dit moment gelezen door een app of website. Is het paars en niet ingekleurd, dan kan een item onder bepaalde omstandigheden je locatie ontvangen.


Netwerkactiviteit

Netwerkactiviteit symbool breed
Ben je iets aan het downloaden, zoals een app of een webpagina? Dan verschijnt dit symbool. Ook als dit op de achtergrond gebeurt zie je hieraan dat er gedownload wordt.


Niet storen

Maan Niet Storen
Het maantje geeft aan dat je Niet storen hebt ingeschakeld. Hiermee ontvang je geen meldingen of alleen van specifieke personen.


Rotatieslot

Rotatie symbool breed
Deze instelling kan handig zijn als je in bed ligt en niet wil dat je scherm alle kanten op draait. Dit symbool geeft aan dat je rotatieslot is ingeschakeld.


Synchroniseren met computer

Synchroniseren symbool breed
Dit symbool verschijnt wanneer je je iPhone of iPad synchroniseert met je computer. Dat kan via Finder op de Mac en iTunes voor Windows.


Teletype (TTY)

Teletype TTY symbool breed
Gebruik je teletype-apparaten voor doven of slechthorenden? Je ziet dit symbool als het accessoire wordt gebruikt.


Vergrendelde iPhone of iPad

Vergrendeld symbool breed
Wanneer dit symbool verschijnt is je toestel nog vergrendeld. Je kunt hem ontgrendelen met je toegangscode, Touch ID of Face ID.


Virtual Private Network (VPN)

VPN aan en uit symbool breed
Als je meer privacy wil bij je internetgebruik schakel je een VPN in. De onderstaande symbolen geven aan of VPN is geactiveerd of niet. Om een VPN te gebruiken moet je wel eerst je VPN instellen.


Vliegtuigmodus

Vliegtuigmodus symbool breed
Dit symbool laat zien dat je mobiele verbindingen met je provider is uitgeschakeld. Je kunt in de iPhone vliegtuigmodus wel nog gebruikmaken van wifi of Bluetooth.


Wekker

Wekker symbool breed
Heb je een wekker gezet voor morgenochtend? Dit symbool laat het zien. Als er een wekker klaarstaat zie je dat hier, maar je ziet niet hoeveel wekkers je hebt.


Wifi

Wifi symbolen breed
We maken even onderscheid tussen twee wifi-zaken. Het eerste onderstaande symbool geeft aan of je een wifi-verbinding hebt en hoe sterk deze is. Het tweede symbool geeft iets heel anders aan. Je kunt met sommige providers namelijk bellen via wifi. Hoe dat werkt lees je in onze aparte gids.

Ook op je Apple Watch zijn er allerlei statusicoontjes. Deze hebben allerlei verschillende betekenissen en functies en verschijnen bovenaan je wijzerplaat.

Bekijk ook

Wat betekenen de statussymbolen op de Apple Watch?

De Apple Watch heeft een aantal statusiconen die bovenop de wijzerplaat worden getoond. Wat betekent ieder icoon? Je leest het in deze Apple Watch-tip.