Apple Watch Dock gebruiken voor apps: zo werkt het

Wordt nog slimmer in watchOS 9
Het Apple Watch Dock zorgt ervoor dat je je favoriete Apple Watch-apps altijd binnen handbereik hebt. Ontdek hoe het Dock van de Apple Watch werkt en hoe je apps kunt toevoegen en verwijderen.

Dock op de Apple Watch

Al lange tijd kun je op de Apple Watch gebruikmaken van een handige Dock. Hierin stel je je favoriete apps in, die regelmatig op de achtergrond bijgewerkt worden met nieuwe informatie. Daardoor starten ze sneller op. Je kunt ook kiezen om daarin recente apps te tonen. Maar hoe stel je het Apple Watch Dock in en hoe werkt het eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

Verbeterd in watchOS 9: slimmere Dock

Vanaf watchOS 9 is de Apple Watch Dock een stukje slimmer. Normaal gesproken staat de volgorde vast als je ervoor kiest om je favoriete apps erin te tonen. En bij recente apps staan de apps die je onlangs nog gebruikt hebt bovenaan. Maar er zijn ook Apple Watch-apps die op de achtergrond actief blijven, die niet per se bovenaan in je favorieten staan. Denk aan de Workout-app waar op de achtergrond een training loopt, de Muziek-app waarmee je muziek luistert of de Kaarten-app waarmee je navigeert.

Dergelijke apps die op de achtergrond actief zijn, krijgen vanaf watchOS 9 voorkeur in de Dock. Deze verschijnen altijd bovenaan met het label Actief. Je kunt ze daardoor makkelijk herkennen en er sneller toegang toe krijgen. Dit geldt zowel als je kiest voor favoriete als recente apps in de Dock. En als de app niet in de Dock staat maar wel actief wordt, komt deze er ook bij.

watchOS 9: vernieuwd Dock met actieve Apple Watch apps.

Apple Watch Dock activeren

Het Dock in watchOS zorgt ervoor dat je een stuk sneller je favoriete apps kunt openen. Bovendien is de informatie in de app veel sneller up-to-date, zodat je niet hoeft te wachten op een laadscherm. Zo werkt het activeren van het Dock:

  1. Open de Watch-app op de iPhone.
  2. Ga naar het tabblad Mijn Watch.
  3. Tik op Dock.
  4. Kies Recent of Favorieten.
  5. Kies je voor Recent, dan vind je hier de apps op basis van je gebruik. Als je voor Favorieten kiest, dan kun je zelf instellen welke apps in de Dock zichtbaar zijn.
  6. Via de Wijzig-knop rechtsboven kun je apps toevoegen of verwijderen aan dit overzicht.

Apple Watch Dock apps instellen

Je kunt ook de volgorde van de apps aanpassen. Dit doe je door rechtsboven op Wijzig te tikken en apps omhoog of omlaag te slepen. Gebruik hiervoor het symbool met de drie horizontale strepen. Er geldt een maximum van 10 apps in het Dock, maar voor de meeste mensen is dat ruim voldoende.

Zo kun je het Apple Watch Dock gebruiken

Het Dock zit verstopt achter de zijknop op de Apple Watch, de platte knop naast de Digital Crown. Druk hier één keer op en je ziet de lijst met alle apps die je in het Dock geplaatst hebt. De apps kies je vervolgens door simpelweg over het scherm te vegen, maar je kunt hier ook de draaiknop voor gebruiken.

Apple Watch Dock gebruiken

Apps uit het Apple Watch Dock verwijderen

Je kunt ook apps uit het Dock verwijderen, zonder dat je hiervoor je iPhone erbij hoeft te pakken. Zo werkt het:

  1. Open het Dock door op de zijknop van je Apple Watch te drukken.
  2. Plaats de app die je wil verwijderen op het scherm.
  3. Sleep deze nu naar links en tik op de rode knop met het kruis.

Meer tips over Apple Watch apps vind je hier:

Bekijk ook

De beste Nederlandse Apple Watch-apps: deze moet je hebben!

Welke Nederlandse apps zijn er voor de Apple Watch? iCulture zet de beste en leukste apps op een rij. Met NOS, Halide, NS, apps voor Hue en nog veel meer. Je ontdekt vast weer iets nieuws!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch