Apple TV 4K met vernieuwde Siri Remote.

Screenshots maken van de Apple TV 4K: zo doe je dat

Wil je screenshots of schermvideo's maken van de Apple TV of Apple TV 4K, dan lees je in deze tip hoe dat moet met Xcode of met de eenvoudige methode via QuickTime Player.

Je kunt gemakkelijk met de Apple TV screenshots maken en filmpjes van schermen opnemen. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt.


Apple TV 4K met vernieuwde Siri Remote.

Apple TV screenshots maken

Je kunt op de iPad en iPhone screenshots maken, maar ook op de Apple TV is het mogelijk. Dit kan zowel op de vierde generatie Apple TV als op de Apple TV 4K. De methode om een screenshot te maken verschilt echter per model. Spring meteen naar het juiste kopje om te kijken hoe je op jouw Apple TV screenshots kunt maken.

Screenshot maken op Apple TV 4K

Om een screenshot te kunnen maken op de Apple TV 4K heb je twee dingen nodig: een Mac en het programma Xcode. Xcode is gratis te downloaden uit de Mac App Store (link), maar is wel een forse app. Xcode is zo’n 12GB groot, dus deze heb je niet in een paar seconden gedownload.

Nadat je Xcode hebt gedownload, doe je het volgende:

 1. Zorg ervoor dat de Apple TV 4K en de Mac met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbonden zijn.
 2. Open Xcode en klik in de menubalk op Window > Devices and Simulators.
 3. Start nu je Apple TV 4K op en ga naar Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Remote-app en apparaten.
 4. Je Apple TV 4K verschijnt automatisch in Xcode. Klik daar op Pair with Apple TV.

Apple TV 4K aan Xcode koppelen.

 1. Op je televisie verschijnt een zescijferige code in beeld. Voer deze in in Xcode en klik op Connect.
 2. Je Mac en Apple TV zijn nu met elkaar verbonden. Om een screenshot te maken klik je vervolgens in Xcode op Take Screenshot.

Apple TV 4K screenshot maken.

 1. Het screenshot van je televisie wordt vervolgens op je bureaublad geplakt.

Screenshot maken op Apple TV 4

Bovenstaande methode werkt ook met de vierde generatie Apple TV, maar er is ook een andere methode beschikbaar waar je geen Xcode voor nodig hebt. Wel heb je voor deze tip een speciale kabel nodig om de Apple TV 4 te kunnen aansluiten op een iMac of MacBook. Wij gebruikten voor deze tip de USB-C-naar-USB-A-kabel van Belkin (zie foto).

Belkin USB-C kabel

Om vervolgens een screenshot te maken, doe je het volgende:

 1. Start QuickTime Player op de Mac.
 2. Sluit de Apple TV aan met de USB-C-kabel. De Apple TV moet verbonden zijn met het tv-scherm via een HDMI-kabel en ook de stroomkabel moet nog ingeplugd zijn.
 3. Ga naar het menu en kies Archief > Nieuwe filmopname. Je ziet nu het beeld van de iSight-camera.
 4. Kijk goed naar de player, dan zie je vlak naast de rode opnameknop een omlaagwijzend pijltje.
 5. Klik op dit pijltje en selecteer Apple TV bij het kopje Camera.

Screenshot maken met Apple TV en QuickTime

 1. Nu verschijnt het beeld van de Apple TV. Zorg dat het opnamebalkje uit beeld is.

Apple TV screenshots maken

 1. Om een screenshot te maken druk je op Command-Shift-4. Druk op de spatiebalk en zorg dat het Apple TV-venster is geselecteerd.
 2. Druk daarna op je muisknop of op je trackpad om het screenshot te maken. Deze wordt bewaard op je bureaublad.

Schermopnames maken van de Apple TV met QuickTime

Op een soortgelijke manier kun je schermopnames van de Apple TV maken, als je bijvoorbeeld een ingewikkelde handeling wilt uitleggen of een workshop wilt maken. Zorg daarbij dat bij de microfoon ook Apple TV is geselecteerd (of de microfoon waarmee je gelijktijdig de toelichting wilt inspreken). Druk op de opnameknop om de video te maken. Dit is niet mogelijk op de Apple TV 4K.

Voor eenvoudige instructievideo’s is deze methode erg handig. Wil je het spelen van games opnemen, dan heb je wellicht toch een duurdere oplossing nodig zoals de Elgato Game Capture HD60 (ca. €150).

We hebben nog meer tips over het maken van screenshots op de iPhone en iPad en het maken van screenshots op de Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Apple TV
Onderwerpen apple tv, screenshot

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021.

Apple TV