Screenshots anoniem maken

Zo maak je screenshots anoniem en verwijder je privédata

Screenshots kunnen allerlei privédata bevatten. Je kunt dit onleesbaar maken met een zwart balkje, er overheen krassen of vervagen met blokjes of blur. Wat is de beste oplossing om je privédata te verwijderen en welke apps gaan je daarbij helpen? In deze tip lees je alles.

Wil je een iPhone-screenshot delen, maar staat er gevoelige informatie op? Dan heb je meerdere mogelijkheden: een balkje erover heen zetten, doorkrassen of de tekst onscherp maken (blur). Het onscherp maken lijkt misschien minder veilig omdat er door je oogharen toch nog details van de oorspronkelijke tekst te zien zijn. Toch is het vaak de beste oplossing. Het ziet er vriendelijker uit dan een zwart blok en het is vaak veiliger. In dit artikel leggen we uit hoe je gevoelige privédata onzichtbaar en anoniem maakt op screenshots, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken als je een foto van een rijbewijs of ander document wilt bewerken, zodat jouw gegevens niet meer te herkennen zijn.

Tip voor WhatsApp-gebruikers: in deze app zit een ingebouwde blur-tool.

Waarom doorkrassen minder veilig is

Soms wil je een screenshot of foto delen, bijvoorbeeld om op sociale media ergens over te klagen. Maar je wil niet dat anderen privégegevens kunnen zien zoals je woonadres, accountnaam of burgerservicenummer. In dat geval is het beter om het screenshot eerst te bewerken. Dat kan in iOS 11, maar de markeringstools zijn daarvoor niet zo heel geschikt. Het blijkt namelijk dat je doorgestreepte tekst weer heel gemakkelijk zichtbaar kunt krijgen.

Gevoelige info

Dat komt omdat je met Photoshop en andere tools de tekst weer heel gemakkelijk zichtbaar kunt krijgen, door de tint van de afbeelding aan te passen. Ook kan het voorkomen dat de grijszwarte tekstkleur niet exact overeenkomt met de grijszwarte kleur van de markeerstift, waardoor je op sommige beeldschermen de tekst gewoon kunt lezen.

Het is daarom beter om te kiezen voor het onscherp maken van de tekst met een zogenaamde blur-tool. Die vind je in allerlei apps en hieronder bespreken we een aantal. Zelf maakten we aanvankelijk gebruik van Skitch (link), maar gaandeweg zijn we overgestapt op Annotable (link), omdat dit meer mogelijkheden biedt.

Skitch

Skitch is een simpele tool van Evernote, waarmee je gemakkelijk blur kunt toevoegen aan een foto. De geheime tekst wordt omgezet naar grijze blokjes, zodat anderen wel zien dat er iets staat, maar het niet kunnen ontcijferen. Je kunt een screenshot ook voorzien van gekleurde pijlen en teksten, maar de opties zijn beperkt. Zo is er maar één lettertype en kiest bijna iedereen voor de knalroze kleur. Je ziet dan ook meteen als een screenshot met Skitch is bewerkt. Is het niet nodig om origineel te zijn, dan kun je deze tool natuurlijk prima gebruiken. Je kunt Skitch ook gebruiken om het gezicht van iemand onzichtbaar te maken. Skitch is er ook voor de Mac.

Skitch blur

Om blur toe te voegen druk je rechtsonder op het roze bolletje. Kies het blokjestool en geef met je vinger op het scherm aan welk gedeelte je onzichtbaar wilt maken. Het handige is dat het gebied eerst donkergrijs wordt, zodat je goed kunt selecteren. Voor de zekerheid kun je de blokjestool tweemaal gebruiken, om zeker te weten dat de tekst niet meer te achterhalen is. Op de foto hierboven hebben we éénmaal de blur toegepast en als je weet welke voor- en achternaam er (ongeveer) staat is het toch nog een beetje herkenbaar.

Pinpoint

Pinpoint is een soortgelijke gratis app waarmee je een stuk tekst kunt voorzien van blokjes. Je vindt deze tool bovenin het scherm. We vonden deze tool wat minder fijn in gebruik, omdat het wat moeite kost om het vakje op de juiste plek te krijgen. De blokjes zijn wat grover dan bij Skitch, waardoor de informatie beter wordt verhuld.

Pinpoint-app blur

Pinpoint is gratis in de kleur oranjerood te gebruiken. Elke andere kleur kost €1,99 en voor alle kleuren betaal je €5,99. Pinpoint kan na het delen de screenshots ook meteen verwijderen. Optioneel kun je een geluidseffect instellen.

Annotable

Mag het wat kosten en zoek je veel functies, dan is Annotable wat ons betreft de allerbeste keuze. Kies uit rechthoekige blokjes of doorkrassen met blokjespatroon. Je kunt de grootte van de blokjes aanpassen, maar ook de vorm van de blokjes. Wil je vierkanten of afgeronde hoeken, het kan allemaal.

Annotable

In bovenstaand screenshot hebben we zo klein mogelijke bolletjes gebruikt. Pas wel op dat je niet te veel fantasievormpjes gebruikt, want mensen moeten nog wel kunnen zien dat er tekst heeft gestaan. Als je alle functies van Annotable wilt gebruiken ben je meerdere euro’s kwijt, dus deze tool is vooral geschikt voor professionals die deze functies vaak nodig hebben. Je kunt diverse functies uitproberen, maar dan staat er wel een watermerk in.

Redacted

Een betaalde app die helemaal gericht is op het censureren van teksten en het blurren van bijvoorbeeld gezichten is Redacted. Deze app heeft drie functies: blokjes, blur of een zwarte balk. Importeer een afbeelding, pas de gewenste bewerking toe en je bent klaar. Het werkt alleen niet op PDF’s. Redacted is vooral handig voor mensen die een heel gespecialiseerde app zoeken, die één ding heel goed doet. Je kunt er geen pijltjes, tekst, handmatig gekras en andere bewerkingen op doen.

Lees ook onze tip over tekenen op iPhone-screenshots die we hieronder noemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorieën Documenten, Foto
Onderwerpen privacy, screenshot
Software iOS