Safari screenshot paginavullend naar PDF.

Zo sla je complete webpagina’s in Safari op als PDF

Werkt vanaf iOS 13

Je kunt vanaf iOS 13 webpagina's uit Safari opslaan als één lange PDF. Je kunt deze direct doorsturen naar iemand anders of opslaan voor eigen gebruik. In deze tip leggen we uit hoe je een dergelijke screenshot van een complete webpagina op je iPhone of IPad maakt en opslaat in PDF-formaat.

Webpagina’s opslaan als PDF kan handig zijn als je later nog eens wil bekijken wat er stond, of als je iets wil markeren om te laten zien aan anderen. Als je een normale screenshot op je iPhone maakt krijg je alleen te zien wat er in beeld is, maar het is ook mogelijk om de complete webpagina als één lange strook op te slaan. Wij leggen uit hoe je dit doet en hoe je er vervolgens een PDF van maakt om zelf te bewaren of door te sturen naar anderen.

Safari-screenshot opslaan als PDF

We beginnen met het maken van een screenshot voor eigen gebruik. Je maakt een screenshot van een Safari-webpagina en geeft daarbij aan dat je een paginavullende weergave wilt. Daarbij wordt de volledige pagina omgezet naar een PDF-bestand, dus niet alleen het gedeelte dat op het scherm te zien is. Vervolgens sla je dit op in de camerarol.

  1. Blader in Safari naar de gewenste webpagina.
  2. Maak een screenshot.
  3. Tik op de screenshot-miniatuur linksonder om te bewerken.
  4. Tik op Paginavullend zodat de hele pagina wordt meegenomen.
  5. Tik op Gereed als je klaar bent.

Als je dat wil kun je eventueel aantekeningen maken in de PDF. Je kunt de PDF ook opslaan in de Bestanden-app of in een online opslagruimte, via het deelmenu rechtsboven. Zet je de PDF in iCloud Drive, dan wordt het ook met je andere apparaten gesynchroniseerd.

Lange PDF uit Safari maken

Volledige webpagina opslaan en delen met anderen

Als je een PDF-versie van een website naar iemand anders wilt sturen, dan kan dat ook. Je volgt daarbij dezelfde stappen als hierboven beschreven. Vervolgens kun je via het deelmenu de PDF doorsturen naar iMessage, Mail of een andere app. Vervolgens tik je linksboven op Gereed. Wil je de PDF niet bewaren, dan tik je op Verwijder schermfoto en klaar is Kees.

Verschil met PDF maken via deelmenu
Misschien vraag je je af wat het verschil is met de al langer bestaande functie in het deelmenu, Maak PDF aan.

Op jet eerste gezicht is er geen verschil, maar wie wat beter kijkt merkt tijdens het gebruik toch dat het anders werkt. De belangrijkste twee verschillen:

  • De deelfunctie pakt bij sommige webpagina’s niet de gehele lengte.
  • Bij deze nieuwe methode kun je zelf de Crop bepalen.
  • Bij deze nieuwe functie kun je meteen markering toepassen.

De methode via het deelmenu blijft uiteraard nog steeds bestaan, dus je kunt kiezen!

We hebben bij iCulture nog meer tips om alles uit Safari te halen. Lees bijvoorbeeld deze tips om sneller te werken in Safari.

Verder hebben we een tip over Safari-afbeeldingen opslaan:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios 13, pdf, safari
Software iOS 13

iOS 13

iOS 13 is de grote software-update voor de iPhone, die in september 2019 verschijnt. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, geschikte toestellen en nog veel meer.

iOS 13