Screenshot bewerken met tekeningen en markeringen op de iPhone.

Direct tekenen of aantekeningen maken op screenshots: zo werkt het in iOS 11

Als je een screenshot wil bewerken, dan kan dat heel eenvoudig. Vanaf iOS 11 is het makkelijker dan ooit om snel te tekenen of tekst toe te voegen op een schermafbeelding, zodat je bijvoorbeeld iets duidelijk kunt maken. In deze tip lees je hoe je dat op je iPhone of iPad doet.

Je kunt op je iPhone of iPad screenshots maken. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je iets grappigs hebt gezien of als je iets aan iemand wil uitleggen. Vanaf iOS 11 is het nog makkelijker geworden om deze screenshots te bewerken. Je voegt niet alleen tekst toe, want je kan ook tekenen of de foto bijsnijden. Weet je nog niet hoe je een screenshot maakt, dan lees je in onze tip screenshots maken precies hoe je dat doet. Wil je de screenshots bewerken, lees dan in ons stappenplan hoe dat moet.

Screenshots bewerken

Vanaf iOS 11 werkt het maken van een screenshot net even anders. Zodra je een schermafbeelding gemaakt hebt door de homeknop en powerknop tegelijk in te drukken, verschijnt linksonder een miniatuur van deze screenshot. Vanuit hier kun je de screenshot direct markeren of bewerken. Wij leggen je uit hoe dit werkt:

  1. Maak een screenshot zoals je gewend bent: druk de homeknop en powerknop tegelijkertijd in. Op de iPhone X druk je de zijknop en de volume-omhoog knop tegelijk in.
  2. Linksonder verschijnt een miniatuur van de screenshot. Tik hierop zodat je de screenshot kan bewerken. Als je snel meerdere screenshots achter elkaar maakt, kun je deze allemaal tegelijk bewerken.

Screenshot bewerken op de iPhone.

  1. Onderaan verschijnen de bewerkingsopties: een pen, markeerstift, potlood, gum en een lasso om je bewerkingen te verplaatsen. Naast zwart kun je ook voor andere kleuren kiezen: wit, blauw, groen, geel en rood.
  2. Tik op de plus rechtsonder voor de overige opties: tekst toevoegen, een handtekening maken, onderdelen uitlichten met een vergrootglas of vormpjes en pijlen plaatsen.
  3. Heb je een foutje gemaakt, dan kun je een bewerking rechtsboven terugdraaien of opnieuw maken.
  4. Je kunt de schermfoto ook bijsnijden. Verplaats hiervoor de blauwe omlijning om het formaat aan te passen.
  5. Tik linksboven op Gereed en sla de foto op in de Foto’s-app. Je kunt er ook voor kiezen om je schermfoto(‘s) direct te verwijderen.

Tekenen op screenshots op de iPhone.

Gebruik je deze functie op de iPad, dan kun je ook gebruikmaken van de Apple Pencil om aantekeningen en schetsen te maken. Het handige van deze functie is dat je niet eerst naar de Foto’s-app hoeft te gaan. Je kunt ook in de Foto’s-app markeringen maken, maar met deze screenshotoptie werkt het ook direct na het maken van de schermafbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen ios 11, screenshot
Software iOS 11