Radio in Safari luisteren

Radio luisteren via de Safari-browser op iPhone en iPad

Wil je radio luisteren via de Safari-browser? Dat kan! In deze tip lees je hoe je radiostations vindt en vervolgens kunt afspelen. Zolang het tabblad geopend blijft zal de muziek blijven doorspelen.

Er zijn speciale radio-apps voor de iPhone waarmee je naar radiostations luisteren. Denk aan de radio-apps van de publieke omroep, 538 en TuneIn. Maar de iPhone kan ook radiozenders afspelen zonder dat je een aparte app hoeft te installeren

Radio luisteren via de Apple Music-app

Sommige iPods hebben een ingebouwde FM-radio. De iPhone heeft dat niet, maar gelukkig zijn er genoeg andere manieren om radio te luisteren. Bijvoorbeeld via de Apple Music-app:

  1. Open de Apple Music-app op de iPhone of iPad.
  2. Ga naar het tabblad Radio.
  3. Ben je abonnee van Apple Music, dan kun je naar alle radiostations luisteren. Apple heeft een eigen radiostation met de naam Beats 1, maar er zijn ook ‘radiostations’ gemaakt rond bepaalde muziekgenres.
  4. Ben je geen abonnee van Apple Music, dan kun je alleen naar algemene radiostations luisteren zoals die van BBC en Bloomberg. Via de zoekfunctie in de app kun je zoeken naar bepaalde zenders, al zul je veel Nederlandse stations zoals 538 en Veronica hier niet vinden.

Radio luisteren via Apple Music

Radio luisteren via Safari

Sinds iOS 3 is het mogelijk om radiostreams af te spelen via de Safari-browser. Als je de radiostream vanuit Safari start, kun je naar de radio blijven luisteren terwijl je ondertussen andere apps start. De radiostream speelt verder op de achtergrond. Het meest eenvoudig is om je favoriete radiostations als bookmarks in Safari toe te voegen.

  1. Open de Safari-browser op je iPhone en blader naar Shoutcast, Icecast of Nederland.FM. Speciaal voor België is er Belgie.FM, met dezelfde insteek.
  2. Kies een radiostation en tik op de playknop.
  3. Je kunt nu luisteren via de browser.

Radio luisteren met Shoutcast

Shoutcast is misschien wel de bekendste dienst op het gebied van internetradio. Je kunt er ook radiostreams in mp3-formaat mee afspelen. Tap op de knop Tune In naast een van de radiostations en de muziek begint te spelen. Je kunt het afspelen vervolgens bedienen via de algemene bedieningsfuncties voor muziek, al heb je in feite maar twee mogelijkheden: het volume aanpassen of pauzeren. Je kunt niet doorspringen naar het volgende nummer of vooruitspoelen binnen het huidige nummer.

Radio luisteren in Safari

Je kunt bij veel mobiele radiosites een favoriete stream opslaan als bookmark. Ga naar Safari waar je de stream hebt gevonden, druk er enige seconden met je vinger op (d.w.z. op de link of de knop om de stream te starten) en er verschijnt een dialoogvenster met de mogelijkheid om de stream te kopiëren. Voeg daarna een nieuwe bladwijzer toe, waarbij je de zojuist gekopieerde URL plakt. Je kunt natuurlijk ook een snelkoppeling naar de site als icoontje op je startscherm zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!