Safari-profielen

Zo werken de Safari-profielen: meer controle over je tabbladen

Safari-profielen maken het gemakkelijker om werk en persoonlijk internetten gescheiden te houden. Op de iPad komen Safari-profielen ook erg van pas, als meerdere mensen het apparaat gebruiken. We leggen uit hoe het werkt.

Safari-profielen maken je tabbladen overzichtelijk

Safari-profielen zijn te vinden in iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma en zijn beschikbaar voor iedereen met een geschikt device. Op de Mac is het ook beschikbaar in macOS Ventura en macOS Monterey, zolang je Safari 17 of nieuwer hebt. Apple helpt je hiermee om geopende tabbladen beter te organiseren. Je kunt de tabbladen verdelen over meerdere profielen, zodat je bijvoorbeeld je werk en je privéleven kunt scheiden. Ook kun je Safari-profielen gebruiken om te zorgen dat twee of meer personen dezelfde browser op een iPad kunnen gebruiken. Het zou een stap kunnen zijn in de richting van gebruikersprofielen op de iPad, maar zover is het nog niet.

Waarom Safari-profielen?

Te veel geopende tabbladen in de browser is een probleem. Ze maken je Mac traag en het wordt onoverzichtelijk. We brengen zoveel tijd op internet door en zijn geneigd om voor elke zoekactie een nieuw tabblad te openen, dat het al snel een chaos wordt. Sommige gebruik je om te winkelen, andere voor werk en misschien ook een paar om een medisch probleem te onderzoeken. Met Safari Tabbladgroepen heeft Apple al eerder geprobeerd om meer orde in de chaos te brengen. Hiermee kun je Safari-tabbladen in groepen organiseren. In de nieuwste updates van iOS, iPadOS en macOS gaat Apple nog een stuk verder: de Safari-profielen.

Daarmee kun je het browsen tussen verschillende projecten of onderwerpen gescheiden houden. Niet alleen de tabbladen zijn van elkaar gescheiden, maar ook bladwijzers en Safari-extensies.

Bekijk ook

Groepeer je tabbladen: zo werken tabgroepen in Safari

Met tabgroepen kun je tabbladen zelf indelen in groepen. Handig voor iedereen die altijd veel tabbladen open heeft staan. En je kunt zelfs samen aan tabgroepen werken sinds iOS 16. In deze tip lees je hoe je het gebruikt.

Safari-profielen: zo werkt het

Je kunt bijvoorbeeld een tabbladgroep over winkelen in het profiel ‘Persoonlijk’ maken. Ze bevinden zich dan in een ander profiel dan de tabbladen en tabbladgroepen die je voor je werk gebruikt. Zo kun je je beter concentreren op je werk en word je niet afgeleid door Amazon-deals of sportuitslagen.

Tabs die in verschillende Safari-profielen worden geopend, blijven vrijwel volledig gescheiden. Je kunt bijvoorbeeld in één profiel inloggen op een website, maar dit betekent niet dat je ook in het andere profiel bent ingelogd. Zo kunnen twee gebruikers (elk in hun eigen Safari-profiel) naar de YouTube-website gaan en met hun eigen YouTube-account kijken. Je zit elkaar niet in de weg.

Toch zijn ze niet helemaal van elkaar gescheiden. Je kunt een browsertabblad of tabbladgroep tussen profielen verplaatsen. Ook worden ze via iCloud gesynchroniseerd, dus de profielen die je op de iPhone maakt, verschijnen ook op de iPad.

Safari-profielen maken

Om Safari-profielen te maken op je iPhone of iPad doe je in iOS 17 en iPadOS 17 het volgende:

  1. Open de Instellingen-app en ga naar Safari.
  2. Blader omlaag naar Profielen.
  3. Tik op Nieuw profiel.
  4. Geef het profiel een naam en icoon. Deze verschijnen als achtergrondkleur in de tabwisselaar.
  5. Maak vervolgens nog wat meer profielen.
Safari-profielen op iPhone

Wisselen tussen Safari-profielen

Je kunt wisselen tussen eenmaal gemaakte profielen. Hiervoor tik je op de tabwisselaar rechtsonder in het scherm. Je ziet nu een venster met geopende browsertabs. Tik op de tabgroepwisselaar onderaan in het midden of hou deze ingedrukt. Hier kun je van profiel wisselen, zodat een tabblad voortaan in een ander Safari-profiel te bekijken is.

Safari profiel wisselen

Je kunt op elk moment de eigenschappen van een profiel bekijken en wijzigen door terug te gaan naar de Instellingen-app.

Safari-profielen op de Mac

Ook in Safari op de Mac kun je profielen maken. Dit kan sinds macOS Sonoma, maar ook op macOS Ventura en macOS Monterey met Safari 17 of nieuwer. Dit doe je als volgt:

  1. Ga in de menubalk naar Safari > Instellingen.
  2. Open het tabblad Profielen.
  3. Als je voor de eerste keer een profiel maakt, krijg je uitleg te zien en kun je meteen bezig gaan met het maken van je eerste profiel.
Safari-profiel maken op de Mac
  1. Geef je profiel een naam, icoontje en kleur. Deze kleur zal als achtergrond worden gebruikt op het overzicht met tabbladen.
  2. Met het plusje linksonder kun je steeds opieuw een profiel maken, bijvoorbeeld voor Studie, Werk en Persoonlijk. Je kunt de naam zelf kiezen.
Safari-profiel maken op de Mac

Een extra handigheidje is dat je de Safari-profielen ook kan koppelen aan een Focus-modus. Je gebruikt daarvoor de Focus-filters.

Bekijk ook

Focus-filters op iPhone, iPad en Mac: zo gebruik je ze (met een nieuwe optie in iOS 17.2)

Je kunt op de iPhone, iPad en Mac filters voor een Focus instellen. Met de handige Focus-filters bepaal je welke content in apps getoond mogen worden, op basis van je geactiveerde focus. Zo krijg je geen last van je werkmail in privétijd of kom je niet in de verleiding om te reageren op privéberichtjes tijdens werktijd.

Behalve profielen helpt het ook om slimmer met je Safari-tabbladen om te gaan. Hier lees je er meer over:

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.5.